Review Hegel H190 geïntegreerde versterker – streamer

Voordelen

  • Oogt goed
  • Zeer veel controle
  • Erg soepel karakter

Nadelen

  • Tsja... De aanzienlijk goedkopere H90 bestaat ook?
  • Prijs: € 3595

    Hegel H190

    Inleiding

    Hegel. Een naam die van alles kan betekenen. Van de Duitse filosoof, tot ‘slag’, waarbij Hegel “vreemd” betekent. Of eigenlijk “debiel”. Maar we gokken dat Hegel dat niet voor ogen heeft bij zijn producten. Want de Hegel H190 is alles behalve ‘hegel’. Sterker nog: het is een ware alleskunner. 

    Onze eerste kennismaking met Hegel was de H360. Een ongelooflijk bruut beest. Een geïntegreerde versterker die in feite alles kan aansturen. Zelfs een KEF Blade-2. Toch geen gemakkelijke speaker. Maar het mooie aan de H360 is dat het niet alleen een versterker is. Het is ook een streamer en dac. En ook die elementen heeft Hegel prima voor elkaar.

    De Hegel H190

    Maar voordat we afdwalen. Vorig jaar heeft Hegel op de High End Munchen de H90 en in een klein kamertje de H190 laten zien. De opvolgers van de H80 en de H160. Het grootste verschil tussen de ‘oude’ en nieuwe modellen is de SoundEngine. Deze ‘chip’ is door Hegel zelf ontwikkeld en zorgt voor een correctie in de versterker. Maar op een totaal andere manier dan een feedback-loop. De SoundEngine werkt met feed-forward correctie.

    De Hegel H190 heeft dus de tweede generatie die meer transparantie en verfijning moet brengen. En zonder op de zaken vooruit te lopen: ja… het is zéérzeker hoorbaar.

     
     

    Winkels met Hegel

    Binnenwatersloot 30
    2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
    Steenstraat 54
    6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
    Schoenmakersstraat 19
    6041EX Roermond, NL
    Pelikaanstraat 126
    2018 Antwerpen, BE

    18 reacties

    1. Hallo Jaap,

      Dank voor jullie review. Wat ik graag zou willen weten is of er al een soort van beveiliging zit op de H190. Ik heb zelf de H160 en ik ben al drie keer verrast met een volume van 99. Dit kan gebeuren door AirPlay te gebruiken in combinatie met YouTube en schakelen met Spotify. In de app van Spotify staat dan een mooi laag volume aangegeven, maar het volume voor AirPlay wordt dan bij het schakelen overgenomen. Niet prettig voor je gezondheid en die van de luidsprekers…. .

    2. Mooie review Jaap.
      Wanneer een firma niet echt zelf een app wil of kan ontwikkelen, waarom dan niet volledig Roon compliant willen zijn? Dat scheelt dan toch een enorm gedoe. Het is toch zonde dat je product wat bediening betreft helemaal afhankelijk wordt van wat derden er van maken? In andere reviews is de interface en de bediening altijd een topic. En in deze review kan het niet eens een topic zijn.
      Wanneer hun apparatuur zo duidelijk minimalistisch vormgegeven is kan dat met een interface toch nooit zo’n groot probleem zijn?
      Misschien is het wel een beetje laf, niet de echte Viking mentaliteit alles te willen controleren en overwinnen . . . . . of ben ik nu te kort door de bocht?
      Met vriendelijke groet
      Theo

      1. Hey Theo!

        Ik vind dat je wel gelijk hebt hoor. Bij zo’n product hoort een app. En nu is er in feite ook geen excuus meer om niet Roon-compatible te zijn. Dat zou een groot deel van dit ‘probleem’ oplossen. Goed dat je het aantipt.

        1. Lijkt mij dat de keuze tussen m32 of deze hegel erg afhangt van welke bron je gebruikt. Ik stream vooral van Qobuz of mijn eigen server en dan lijkt mij de NAD een betere keuze.

    Geef een reactie