Review: Hegel Mohican

Voordelen

 • Imaging eigenschappen Eerlijke klank Design

Nadelen

 • Plastic lademechanisme Trackingmotor niet geruisloos tijdens skippen tracks
 • Prijs: € 4595

  klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  Hegel Mohican

  Inleiding

  Inhoud

  Op de redactie van Alpha-Audio ontvangen we eindelijk de Hegel Mohican ter review. Volgens de Noorse fabrikant de laatste cd-speler die een muziekliefhebber nog hoeft aan te schaffen. Verwacht geen Zwitsers zakmes. De Mohican is – des Hegels – namelijk de bescheidenheid zelf. Het is namelijk een pure Redbook cd-speler; echt de allerlaatste der Mohikanen dus.

  Het introduceren van een pure Redbook cd-speler is anno 2017 een moedige stap van onze Noorse vrienden. Want sinds het streaming-platform een volwassen status heeft bereikt, zijn veel muziekliefhebbers over gestapt naar dit gebruiksvriendelijke nieuwe medium. De cd-collectie is ondertussen geript en een overgroot deel van de collectie heeft inmiddels een weg naar de plaatselijke kringloop gevonden.

  Maar net als bij de intrede van de compact disk in 1983, wordt de kwaliteit van het nieuwe streaming-medium dikwijls betwist. Want een album afgespeeld vanaf een compact disk klinkt volgens enkelen net even een beetje lekkerder. Het geeft volgens de dappere strijders van een underdog-medium een betere beleving. En of dit nu komt door het kleurrijke boekje met aantrekkelijke plaatjes? Zeg het maar.

  Het streaming-kamp bevecht dit vervolgens weer te vuur en te zwaard… want highres. En highres heeft zoveel meer klankvoordelen dan die 16 bitjes bij 44.1kHz. Toch? En ja, ook op de redactie van Alpha-Audio zijn vergelijkbare discussies gevoerd. Maar die waren snel over. Het argument een bibliotheek te hebben van meer dan duizend zilveren titels bleek ook geen argument om een ‘dode’ standaard te blijven ondersteunen. Redactieleden weigerden de zilveren schijfjes dan ook pertinent te accepteren als muziekmedium. We leven immers in het tijdperk van streaming. En van vinyl. Punt.

  Een gloednieuwe cd-speler dus

  Nu is uw auteur verheugd te vernemen dat er blijkbaar vergelijkbare discussies worden gevoerd binnen de industrie zelf. Zoals bij het Noorse Hegel. Ook zij beseffen dat een muziekliefhebber zijn huidige cd-collectie koestert en dit tot in lengte van jaren zal blijven doen. Want die herinnering aan dat ene schijfje is immers onvervangbaar. Dit heeft vervolgens geleidt tot de ontwikkeling van de best mogelijke cd-speler die Hegel anno 2017 kon maken. En waarschijnlijk ook de allerlaatste speler die het merk wilde maken, want deze kreeg een hele toepasselijke naam. De Hegel Mohican; de laatste der Mohikanen.

  En als die eigenzinnige Noren er echt voor willen gaan, dan gaan ook gelijk alle registers open. Alles aan Hegel-kennis en Hegel-technologie wordt uit de kast getrokken om iets heel speciaals te maken. Maar geen extra opties of mogelijkheden naast de cd weergave. Dus geen HDCD, geen DVD-A, geen SACD en al helemaal geen DAC of streaming functionaliteit. Nee, Redbook. Einde discussie.

  Zo heeft de fabrikant een cd-loopwerk van Sanyo gebruikt en haar zelf ontwikkelde technieken, waaronder de SoundEngine technologie, ingezet om de best mogelijke geluidskwaliteit te behalen. De DAC komt heel begrijpelijk bij AKM vandaan. Uiteraard de razend populaire 4490EQ. Dit is immers een DAC die zich inmiddels veelvuldig heeft bewezen, een excellente geluidskwaliteit heeft en eigenlijk alles goed doet.

  Deze overbemeten DAC wordt slechts gebruikt voor de weergave van 16-bits, 44.1kHz muziekbestanden. Zonder upsampling. Zonder filtering. Zonder poespas. Helemaal terug naar de basis dus. Terug naar de puurste vorm van cd-weergave. De eerder door ons gereviewde Bryston BCD-3 is volgens dezelfde filosofie ontwikkeld en we hebben al geconcludeerd dat dit tot een uitzonderlijk goede geluidskwaliteit leidt. Maar eer wie eer verdient; Hegel was op dit gebied de moedigste fabrikant. Zij waren namelijk het eerst met dit idee.

   
   

  Winkels met Hegel

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  17 reacties

  1. Dag Harro,

   Mooie review trouwens. Te duur voor mij en jammer inderdaad van dat plastic gedeelte. Voor die prijs… Imaging is voor veel liefhebbers het belangrijkste dus dat zit hier wel goed.

   Voorlopig is mijn sweetspot heel beperkt maar goed we bouwen rustig verder.

   Vraagje aan iedereen!!!!! Eerst een betere bron kopen of eerst een betere versterker. Let me know!!!

   1. Waar speel je nu mee? Wat is je bron – afgezien van de je dac?
    In mijn geval was de zwakke schakel de eindversterker. En voor een stuk ook de dac. Maar de eindbakken hebben me echt tegen gehouden.

  2. Leuke review, bedankt Jaap.
   Ik weet dat we in een kapitalistische markt economie leven. En Hegel maakt kwalitatief goede producten. En ik trek me niet snel iets aan van de prijs, maar deze? En dat voor zo’n uitgekauwd stuk techniek . . . . . . .
   Dat mensen hun CD willen afspelen, oké. Ieder zijn ding.
   Noorwegen is het rijkste land ter wereld. Ze geloven er ook in trollen enzo, en dan snap ik die prijs wel. Ieder zijn ding . . . . .:-)

    1. Hoi Geoffrey,

     De Cyrus is gekoppeld aan een Chord Dave die op zijn beurt is gekoppeld aan een Chord SPM 1050 Mk II.
     Sound omschrijven vind ik moeilijk. Ben er in ieder geval erg tevreden over zeker ook gezien de goede prijs die ik er voor betaald heb.
     Minder als de helft van de Hegel en de eerder geteste Bryston BCD-3. En ik vermoed sterk dat de Cyrus zich in dit gezelschap prima staande kan houden. What Hifi noemt het tenminste het beste CD loopwerk onder de € 10.000 Euro. Daarboven kiezen ze voor de Chord Blue Mk II,
     Het blijven tenslotte wel chauvinistische Engelsen…!

     1. Hallo Huite,

      Voor mij zou het ook logisch zijn om een loopwerk te kopen. Heb een mooie dac. Ik denk aan het goedkopere broertje. De cdt.

      Wow the dave. Impressive. Wat een mooie set. Welke speakers horen daarbij? Het enige wat ik mis is wat laag. Zit dat goed bij Cyrus?

      Een vraagje voor jaap. Is het voor alpha moeilijker om rega, cyrus, roksan en andere Engelse merken te krijgen?

      Thanks

      1. Dag Geoffrey,

       We kunnen wel overal aan komen hoor. We hebben nu alleen voor een complete speler incl dac gekozen. En in een bepaalde prijs-bandbreedte. Rega heeft daar geen spelers, Cyrus ook niet. Roksan weet ik even niet. We zijn gestopt bij vijf goede kandidaten om overzicht te houden.

  Geef een reactie