Review Henry Audio USB DAC 128 mkII

Voordelen

 • Goed klinkende basis-DAC
 • Open source software en hardware
 • DIY-ondersteuning
 • Eigenzinnig concept

Nadelen

 • Mini-USB aansluiting
 • Klinkt eigenlijk alleen 'hifi' met degelijke kabel en voeding.
 • Prijs: € 215

  henry-audio-dac

  Luisteren

  We beginnen met een standaard USB-kabel, die u ook bij een digitale camera krijgt. Aansluiten op een Mac kan zonder driver, en we zien bij het aansluiten van de DAC op de laptop meteen de Henry Audio DAC 128 mkII staan in het keuzemenu voor geluidsuitgangen. De klank is in orde, al horen we wel een randje, vermoedelijk jitter. En wat ruis uit de USB-poort, doordat het stroomsignaal niet zo goed is gescheiden van het audiosignaal.

  Via de genoemde USB-verloopstekker hangen we de Audioquest Coffee USB-kabel aan de DAC. Dat klinkt al een stuk beter; een bredere soundstage, er ontstaat meer rust en overzicht in de weergave. We gaan nog een stapje verder en zetten de Audioquest Jitterbug ertussen. Dat levert een kleine verbetering op; vermoedelijk is de stap niet zo groot vanwege de kwaliteit van de Coffee USB-kabel.

  Tenslotte zetten we de SBooster ertussen waardoor de DAC in feite apart van stroom wordt voorzien. Ja, dat scheelt echt veel! Een gescheiden stroomtoevoer laat de DAC optimaal presteren. Stiltes zijn ook echt stiltes (“blackness” noemen de Britten dat zo mooi) en we worden getrakteerd op een geluid dat behalve transparant en 3D, ook warm en gul is.

  Vergeleken met de Oppo HA-2 DAC en de Audioquest Dragonfly heeft de Henry Audio DAC 128 mkII een minder neutrale klank. De klankkleur is warm zonder dat het ten koste gaat van de dynamiek of het overzicht. Dat is toch wel een kenmerk dat we vaker horen bij high end DAC’s. Om dit te bereiken hebben we echter wel een imposante verzameling kabels en hulpstukken nodig, die bij elkaar minstens twee keer het bedrag van de Henry Audio DAC 128 mkII moeten opbrengen. Op deze manier is wel goed zichtbaar wat de meerwaarde is van elke verbetering in de audioketen, en welk prijskaartje hieraan hangt.

   
   

  6 reacties

  Geef een reactie