Review Hypex nCore 400 bouwpakket

Voordelen

 • Zeer detailrijk
 • Prachtig losse presentatie
 • Mooi open klankbeeld

Nadelen

 • Alleen XLR ingangen
 • Handleiding mag beter
 • Klankbeeld is wat fris
 • Prijs: € 650 (ex btw)

  Hypex nCore 400

  Groots

  Als we er eens goed voor gaan zitten en wat tracks voorbij laten komen, valt op dat deze twee blokjes verrassend los en groot spelen! We horen absoluut geen speaker. De Focals verdwijnen met het grootste gemak. Veelal een kracht van duurdere versterkers.

  Als we wat muziek opzetten waarbij de effecten naast en achter ons horen te komen, horen we dat ook dat gewoon goed gaat. Bij Mooie dag horen we keurig de Q-effecten links en achter ons. Hetzelfde geldt voor tracks van Amused to Death. Denk aan de hond die ver in de ruimte hoort te staan. En de druppels water.

  Wat nog meer opvalt, is de rust in de beeldvorming. Stemmen staan echt als een huis tussen de speakers. Geen wazige bol, maar gewoon strak. Een gast zei treffend: “Wat zijn die twee mono’s akelig gelijk”. Dat klinkt als iets wat heel voor de hand liggend is, maar dat is het toch niet. Kanaalgelijkheid is niet altijd 100% bij monoblokken. Wel bij deze Hypexen… Het resultaat is een prachtig losse en rustige presentatie.

  Tikkie fris

  Dan even over de klankkleur. Die neigt naar onze mening naar het frisse. Als we de Hypex vergelijken met bijvoorbeeld de Lindemann Musicbook 55 klasse D eindversterker (ook Hypex UcD) die ook hebben staan, dan horen we dat die iets milder is; hij geeft iets meer warmte mee in het middengebied.

  Het hoeft overigens geen probleem te zijn. We hebben het namelijk niet over scherpte. Het is een klankkleur. En met de juiste speaker en voorversterker geeft het juist lekker veel lucht en definitie. Tevens zorgt het ervoor dat stemmen ongelooflijk echt worden neergezet: geen greintje kleuring en een uitstekende verstaanbaarheid.

  Dynamiek

  Een belangrijk aspect bij versterkers is de dynamiek. Dat kan immers muziek maken en breken. Is een versterker ‘suf’ dan betekent dit veelal ook dat er weinig dynamiek hoorbaar is. De voeding kan niet genoeg leveren (of de resolutie is te laag voor micro-dynamiek), wat resulteert in een vlakke weergave. Saai.

  Dat is zeerzeker niet het geval bij deze Hypex. De Hypex laat zowel de fijnste verschillen als de grootste verschillen gemakkelijk horen. Klappen komen vol overtuiging door onze Focals heen. Geen greintje pijn. Maar ook subtiele gitaarpartijen op de achtergrond blijven altijd gemakkelijk te volgen. Denk aan bij het nummer “Missing” van Everything but the Girl. De gitaar blijft altijd een gitaar… en niet een zooitje noten op de achtergrond, wat ook nog weleens het geval wil zijn.

   
   

  19 reacties

  1. Beste Jaap,

   Alweer een heel heldere en informatieve review van een niet alledaags product aan een haalbare prijs (typisch Alpha Audio).
   Kan je aangeven hoe deze Hypex Ncore 400 qua SQ zich verhoudt tot de versterkers uit jullie laatste multitest (Moon, AVM, Naim, Hegel)
   Wellicht niet gangbare vergelijking tussen een eindtrap en een geïntegreerde versterker maar ben benieuwd of de Hypex er uit springt qua SQ tegenover de ‘klassieke’ en populaire versterkers.

   Keep on going
   Geert

   1. Dag Geert,

    Dank je wel voor je reactie. Leuk te horen!

    Ik denk dat de nCore 400 prima mee komt, als is het wel de meest analytische van het stel. De AVM zal in de buurt komen op gebied van presentatie. Deze is echter wel een tikkie warmer. Wellicht door de voortrap.

    Ik zou de nCore het liefst combineren met een buizen voortrap. Dat lijkt me echt magisch. Ik ga dat zeker nog een keer proberen!

     1. Je hebt dit al eens aangegeven. Wie zou de importeur moeten zijn? Ik kan die nergens vinden voor Nederland of de benelux. Als er geen importeur is, is het voor ons niet interessant het te testen ivmm verkrijgbaarheid.

      1. Er is inderdaad (nog) geen importeur, maar is dat echt noodzakelijk? Bestellingen vanuit NL kunnen gewoon rechtstreeks bij de producent gedaan worden. Dit is een trend die we steeds meer zien, niet alleen bij hifi…geen tussenhandel (en marge)

       1. Wij werken eigenlijk – nog – niet met merken die geen importeur of service-beleid in NL hebben. Dat heeft echt te veel haken en ogen.

  2. Ik kan me helemaal vinden in de conclusies. Direct na het bouwen, was ik bang dat het toch niet de geluidskwaliteit bood die ik verwachtte. Maar na een weekje spelen, klaarde het hele klankbeeld op en viel alles op zijn plek. Wat een fantastische eindversterkers. Met een zeer goede – ietwat warme – voorversterker van Classé op Pioneer TAD speakers het beste dat ik ooit in huis heb gehad!

  3. Het is dan geen 2x mono meer maar bespaart aan kosten als je 2x Ncore op èèn voeding aansluit. Hypex verkoopt daar een speciaal aansluitbordje voor. Ik denk dat het zelfs in èèn kast past en dan ben je voor €1.000,- klaar. Ik schat in dat de voeding dat wel aankan, op normaal volume mogelijk niet merkbaar.

   Ik ben benieuwd of het ook zo goed klinkt bij ‘moeilijker’ en laagomiger luidsprekers, is het daar gevoelig voor.

   1. De voeding heeft wel een beetje reserve (600 watt maximaal), maar niet genoeg om 100% te leveren aan twee nCore400 modules. Je levert dus in aan dynamiek en vermogen. Ik zou het niet doen. Maar dat is mijn mening.

    1. Als je 2 Ncore aansluit op èèn voeding wordt door Hypex een andere voeding aangeraden (SMPS1200A400) met het dubbele vermogen 1.200w. Je bespaart €150,- + prijs van een kast.
     Het is alleen geen 2x mono meer.

  Geef een reactie