Review JBL Model 4312G Ghost Edition Control Monitor – Geestig!

Voordelen

 • Levendig
 • Dynamisch
 • Speelt groot
 • Diepte in de soundstage

Nadelen

 • Plaatsing is belangrijk
 • Aansturing is belangrijk
 • Laag niet ultrastrak
 • Prijs: € 3649

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  JBL 4312G Ghost Edition (3)

  Inleiding

  Inhoud

  JBL, James Bullough Lansing, wie kent het niet? Wellicht iedereen, al was het maar van hun populaire boomboxen. Maar er is meer. JBL heeft ook een hifi-afdeling waarvan de Classic L100 waarschijnlijk de bekendste vertegenwoordiger is. Voor deze auteur is het de eerste ‘hands on’ kennismaking met dit illustere merk en die kwam er door een speciale uitvoering die onze aandacht trok. We hebben vandaag de JBL Model 4312G Control Monitor binnen maar dan in de ‘Ghost Edition’. Die spreekwoordelijke geest slaat op de witte kleur die je zelden of nooit bij deze Amerikaanse fabrikant tegenkomt. Laten we eens kijken waar we precies mee te maken hebben. 

  We lezen toch echt wel monitor in de brochure hoewel de JBL 4312G GE weinig of niets te zien heeft met de bookshelfs die we normaal op bezoek krijgen. Dit is een serieuze luidspreker, die in tegenstelling tot de norm, niet op een normale staander komt maar op zijn eigen lage metalen stands hoort. De luidspreker leg je voorzichtig in die stands zodat ze schuin naar de luisteraar toe stralen. Het ziet er in onze witte ruimte bijzonder cool uit of wat had u gedacht. Nog meer wanneer we er de frontjes van afdoen. Die mogen overigens wel wat subtieler bevestigd zijn maar waarschijnlijk is het de bedoeling dat je er afblijft.

  Nieuwsgierig als we zijn willen we die fameuze 30 cm grote woofer natuurlijk wel eens zien want deze grote papieren/pulp bass-driver is namelijk dé ster van de show. Dat het laag, gelukkig maar, niet overheerst is verrassend maar daarover later meer. Boven die toch wel indrukwekkende woofer zien we een 12,5 cm papieren/pulp mid-driver en een 2,5 cm grote aluminium/magnesium tweeter. De JBL 4312G GE is dus een driewegsysteem (de specifieke plaatsing van de drivers dateert uit 1968!) met een crossover op 640Hz en 5kHz. Deze forse monitor is 60 cm groot, 36 cm breed en 30 cm diep en weegt bijna 24 kilogram. Gevoeligheid is een mooie 90 db maar om die woofer onder controle te houden raden we wel stabiele watts aan. 

  Tuning

  De ronde basspoort zit vooraan wat plaatsing dichter tegen de wand mogelijk maakt. De klankkast zelf is nogal rudimentair van uiterlijk. Geen high-gloss of exotisch houtfineer maar een doorschijnende laag wit om de structuur van het hout subtiel door te laten. Door het dunne MDF zien de hoekjes er behoorlijk fragiel uit dus wees voorzichtig bij het uitpakken. Achteraan zien we nog een paar luidsprekeraansluitingen en dat zal het zo ongeveer zijn.

  Wij, van Alpha Audio, zijn puristen maar die knopjes bovenaan de 4312G GE zijn zo leuk! Je hebt er eentje voor de mids en eentje voor de highs. Waarom geen voor het laag? In onze ruimte kiezen we voor het maximum (10) voor de hoge tonen en halfweg (5) voor het middengebied. Zo hebben we voldoende detail en sprankel maar zijn stemmen niet te prominent aanwezig. YMMV maar het heeft wel iets om je luidspreker wat te kunnen tunen in functie van je ruimte. De tweeters kan je naar binnen of naar buiten opstellen. Wij kozen voor de laatste optie. We hebben ze ook horizontaal op een gewone staander gezien, een opstelling die men wel vaker toepast in professionele studio’s. 

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  44 Hz - 40 kHz (-6dB)
  Crossover
  3-weg
  Rendement
  90 dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 36 cm
  • Diepte: 30 cm
  • Hoogte: 60 cm
  Gewicht speaker
  24 Kg
  Productieland
  China
   
   
   

  Winkels met JBL

  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL

  Geef een reactie