Review KEF CI4100QL THX in-wall speaker

Voordelen

 • Klinkt prettig
 • Compact
 • Gemakkelijk in te bouwen
 • Prijs

Nadelen

 • Sub is nodig voor complete ervaring
 • Vervorming in het laag
 • Prijs: € 500

  Bouwkwaliteit
  Inbouwen
  Weergave
  Prijs
  KEF CI4100 THX

  Sound

  We hebben de KEF CI4100QL THX ruim een week laten spelen voordat we serieus zijn gaan luisteren. Dit omdat we een nieuw paartje hebben gekregen van GP Acoustics; de importeur van KEF. Na een week is het verschil overduidelijk. Vooral in het laag; losser, dynamischer… Let daar ook op als koper.

  Het verbaast ons hoe fijn deze KEF’s spelen. We zijn een aardig paartje gewend in onze CI- / AV-opstelling. De DALI’s spelen heel groot en toch precies. Een zéér interessante, hifi-waardige allrounder. Deze KEF’s weten ons toch heel aardig te pakken. En als we dan naar de prijs kijken: 1/6e van de Phantoms… nou: dan hebt u toch een goede koop te pakken!

  Oplossend vermogen

  Wat ons namelijk direct opvalt, is de afwezigheid van deze speaker. Waarschijnlijk weet KEF dit te bereiken met de uni-q technologie. De speaker is namelijk opgebouwd met vijf units, waarbij één unit in feite twee is: de tweeter zit in het midden van de middentoner. KEF’s befaamde Uni-Q technologie.

  De overige drie zijn voor het laag. We hebben het dus over een drieweg luidspreker. Deze units moeten tezamen 55 Hz – 28 kHz afdekken. Wij hebben gemeten – zie volgende pagina – en zien dat 28 kHz wat enthousiast is. Maar goed… dat kan ook aan de demping van onze ruimte liggen.

  Subje

  De KEF CI4100QL is geen fullrange speaker. 55 Hz is haalbaar – meten we ook terug – maar wij raden voor een volwaardige ervaring echt een subwoofer aan. Zeker bij films of live-concerten. Dat is dan ook direct het grote verschil met de – gigantische – DALI Phantom 280S. Die gaat dieper en dat zorgt ervoor dat een subwoofer niet per-sé nodig is.

  Wat de KEF echter heel prettig doet – naast verdwijnen in de omgeving – is vocalen. Die staan als een huis en hebben een prettige body. Tevens horen we nergens hardheid of scherpte. Heel knap. Zeker in deze klasse.

   
   

  Winkels met Kef

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Geef een reactie