vrijdag, april 19, 2024
Home Review Kemp QA Plug

Review Kemp QA Plug

9

De Quantum Approach Plug noemt Kemp het. Dat klinkt heel magisch. Elektrotechnici zullen de werkwijze van deze ‘black box’ wellicht begrijpen, maar voor de leek is het pure mysterie. Toch is de technologie al van de vorige eeuw. Oude wijn in nieuwe zakken dan? 

De Kemp QA Plug… wat een ‘suf’ stekkertje is het zo op het eerste gezicht he?

De Kemp QA Plug is zeker geen oude wijn in nieuwe zakken. Sterker nog: Kemp is één van de weinigen die een hifi-product op basis van de Quantum Resonance Theorie in de markt heeft gezet. We hebben nog een andere gevonden van Nordost, of beter gezegd: Quantum Resonance Technology. Deze producten kosten echter een veelvoud van de producten van Kemp die 150 euro vraagt voor de QA Plug.

Geen filter
Het is belangrijk te beseffen dat de QA plug géén filter is. Om Ron Kemp te quoten: “Kort gezegd gebruikt de QA PLUG een zeer kleine hoeveelheid energie uit het lichtnet om een complex patroon van elektromagnetische golven op te wekken dat de negatieve invloed van de altijd aanwezige hoogfrequente stoorvelden teniet doet of in ieder geval vermindert.”

Het is dus een actief systeem dat golven het lichtnet opstuurt om elektromagnetische vervuiling te ‘cancelen’. Hoe het precies werkt, kunnen we niet achterhalen. En onze kennis is zeker niet toereikend om dat uit te vogelen, of hier uit te leggen. Als u de kennis in huis hebt, reageer gerust op dit artikel om de lezers te informeren!

Luisteren

We krijgen de plug zelf niet open (gegoten), maar dit is de binnenzijde van de QA Plug…

In de handleiding van de QA Plug staat dat we ongeveer een half uurtje tot 45 minuten moeten wachten om de QA stekker te laten settelen. Wij pluggen hem in het stekkerblok waarin de digitale apparaten zitten: de Sharp LCD tv, de dac en de cd-speler. Dit stekkerblok zit rechtstreeks in de PFM 2 van Van Medevoort, dus in principe is er al gefilterd.

Eerlijk gezegd hebben we ook niet het idee dat er nog veel winst te behalen valt op energie-gebied. Er is al een aparte groep voor analoog en digitaal om te beginnen. Er wordt zowel aan de digitale kant, als aan de analoge kant gefilterd door de vM PFM 2. De eindversterkers hebben een Art Speak parallel filter en achter de htpc zit een Kemp SNS plug die de troep van de computer (grotendeels) tegenhoudt. Deze zit ook nog op een ander groep…

3D
Toch doet de QA Plug iets. En het is een heel ander effect dan een filter. Het effect van een filter is vaak dat er iets meer rust in de weergave komt. Sommige filters doen klankmatig ook wat, maar dat is lang niet altijd positief. Zo vindt ik de PFM 2 prima voor voorversterkers en digitale apparaten, maar zeker niet geschikt voor eindversterkers. Die worden er traag van. Ook de SNS – die parallel is – deed niet veel goed bij de PA333’s. Het werd wat muffig en minder dynamisch: niet prettig dus.

Het effect van de plug is instelbaar. Wij prefereren 3/4 open, zoals de handleiding ook al vermeldt overigens.

Daar heeft de QA Plug geen last van. Allereerst is deze parallel, net als de SNS en de Art Speak. Echter, het effect van de QA Plug is in onze set veel meer van toepassing op beeldvorming. Deze lijkt een stuk dieper te zijn: het komt meer van de luidsprekers af. En dat terwijl de Lentus Audio Duo’s al over een waanzinnig oplossend vermogen beschikken. Daarbij zijn vocalen zijn wat ronder, ietsje groter en effecten in de muziek die ruimtelijk horen te zijn – denk aan Massive Attack -, komen wat meer de kamer in.

Het is een vrij bizarre gewaarwording dan zo’n nietig stekkertje dat kan bereiken. We hebben veel tweaks voorbij horen komen, maar bijna geen enkele bracht een groot hoorbaar verschil. Het vervelende van de QA Plug is echter: het gaat wennen. Na een tijdje lijkt er niets veranderd te zijn. Het is net als een nieuwe tv: na een tijdje is het nieuwe eraf en lijkt hij even goed als de vorige.

Om zeker te zijn van de effecten van de Kemp plug, halen we hem weer uit het stekkerblok. Zelfs toen we achter de luidspreker stonden, hoorden we dat er iets veranderde in de weergave. Als we gaan zitten, horen we dat het beeld meer naar de achterwand staat. Om een schatting te geven (dat is lastig, maar toch): het lijkt een halve meter minder diep. Ook de stem mist wat ronding. Klankmatig lijkt er niet veel te veranderen, al zou het kunnen zijn dat we iets minder laagdruk hebben. Echter: dat verschil te subtiel om echt te benoemen.

Conclusie
De QA Plug is een zeer interessant product. Zo, dat is eruit. Voor 150 euro hebt u een tweak die meer doet dan subtiel wat rust brengen in de weergave. De QA Plug bracht in onze set een substantieel verschil in beeldvorming. Het beeld is dieper en vocalen hebben meer ronding en body. In de klankbalans horen we niet heel veel verschil. Dat kan zijn, omdat we al aardig wat filteren en op een aparte groep spelen. Al met al een bijzonder interessante tweak! Warm aanbevolen!

9 REACTIES

×