zaterdag, april 20, 2024
Home Review KingRex UD384 dac

Review KingRex UD384 dac

0

Er zijn inmiddels heel wat usb d/a-converters op de markt. De vraag is dan: hoe kan je als fabrikant iets leveren wat onderscheidend is? In geval van Kingrex zijn er twee zaken die opvallen: de dac is 32bit en kan samplerates aan tot 384 kHz én de dac is uitbreidbaar met een accuvoeding. 

KingRex installeert niet
Keurig gemaakt. En een erg mooi klokje!

Een dac die overweg kan met 32bit samples en een samplingrate van 384 kHz. Wat is daar precies het nut van? Wij vragen het ons ook een beetje af. Eén gedachte is in ieder geval dat de dac ‘future proof’ is. Een tweede gedacht is dat een hogere samplingrate zorgt voor minder stress op de analoge filtering. Dat het werkt, bewijzen de huidige upsampling dacs. Daar hoeft het analoge filter aanzienlijk minder steil te filteren dan bij de oudere 16-bitters.

Onbekend

We hebben natuurlijk even gekeken ín de dac. Daar zien we dat de chip die verantwoordelijk is voor het regelen van het usb-verkeer én het omzetten van de data ontdaan is van het serienummer. We weten dus niet wat voor chip dit is. Echter: bij het installeren van de drivers op onze htpc, zien we dat het om een Via-chipset gaat. Echter: Via maakt enorm veel chips, dus het zegt nog steeds niets.

Behalve dit chipje, zien we nog een pulse transformer voor de spdif-uitgang, een eigen klokje, wat volgens het kapje op 1ps nauwkeurig werkt en een chip die gelabeld is KingRex Dac 384. Daar zitten onder meer de twee analoge kanalen aan gekoppeld. Alsmede de klok en indirect ook de Via-chipset.

Netjes compact

KingRex installeert niet
De KingRex wil niet op onze notebook installeren. Op onze twee andere pc’s hebben we geen problemen.

De KingRex-dac is zeer compact en keurig gemaakt. Het doosje is van aluminium, voelt zeer stevig aan en beschikt over keurige aansluitingen. De cinch-aansluitingen zijn zonder twijfel netjes en klemmen goed. Voor de usb-koppeling geldt hetzelfde.Opvallend is dat de dac een aparte voeding heeft gekregen. Wij vinden dat een waardevolle aanvulling, want voeden via de usb-bus is lang niet altijd wenselijk. Het haalt vaak het niveau van de dac naar beneden. Kingrex gaat overigens nog een stapje verder met voeden. Niet alleen is het mogelijk te voeden via een adapter. Het kan ook met een optionele accu; de Upower. Wij hebben van Novus Audio ook een Upower meegekregen. Die gaan we natuurlijk ook testen.

Driver

Mac-gebruikers kunnen dit overslaan: die hebben geen driver nodig om de UD384 aan de praat te krijgen. Windows-gebruikers wél. KingrRex levert de drivers – en wat samplenummers – mee op een usb-stickje. Tevens staat daar de handleiding op.

Op zich ging het installeren soepel. We hebben op drie pc’s getest: onze htpc, onze werk-pc en een notebook. Op het notebook – een Asus UL30A – wilde de driver niet installeren. Hij kon het apparaat niet vinden, maar deze staat toch echt in de hardwarelijst. Wij wisten het niet op te lossen. Maar goed: op de andere pc’s werkte de KingRex prima.

Nadat we de driver hebben geïnstalleerd, geven we in Windows aan dat de KingRex het standaardapparaat voor geluid is. Vervolgens gaan we naar Xbmc om wat muziek te spelen. Uiteraard stellen we Xbmc in op wasapi.

Tikkie bits

Kingrex UD384 terminals
Erg nette cinch-aansluitingen. Ze klemmen uitstekend. Ook de usb-aansluiting is van degelijke kwaliteit.

We gokken dat 99 procent van de muziekcollectie gewoon 16bit 44,1 kHz is. En we denken dat dat bij veel gebruikers zo is. Als we ons eerste nummer spelen – Skinny Love van Birdy – valt op dat de KingRex weliswaar mooi open en detailrijk speelt, maar dat er ook wat bitse randjes in het hoge midden te horen zijn. En dat horen we ook bij Radiohead en The Gorilaz.

We gaan eens wat zaken proberen. Allereerst zetten we de samplingrate in de driver van 16bit / 44,1 kHz naar 24bit / 192 kHz. Iets dat we normaal gesproken bewust niet doen, omdat er dan geditherd wordt en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Vervolgens zetten we keihard alle ‘verbeteringen’ uit (just in case) en gaan we terug naar Xbmc. Al direct na de eerste noten valt op dat de dac dit veel prettiger vindt. Opmerkelijk, maar waar. Niet zozeer door meer lucht of detail te laten horen, maar meer door de rust in het midden- en hooggebied.

Clean

Na een paar dagen te hebben geleefd met de KingRex, kunnen we zeggen dat de dac vooral schoon speelt. Geen toevoegingen, geen fratsen en geen kleuring. Dat klinkt als een enorme kracht, maar daar moet u wel van houden. Veel converters voegen iets toe: een beetje ‘schwung’ hier en een beetje warmte daar. Dat kan simpelweg lekker zijn. Zeker bij oudere opnames die soms wat hard en ruw zijn. KingRex kleurt – voor ons gevoel – niet. De UD384 is in dat opzicht een erg eerlijk product; zeker gezien de prijs van 399 euro. Maar soms ook een vergrootglas voor wat fout gaat. Houd daar dus rekening mee.

We hebben uiteraard zowel via de spdif-uitgang gespeeld als via de analoge uitgangen. Via spdif naar de Tentlabs b-DAC had onze voorkeur. Dag gaf absoluut een zeer schoon en rustig resultaat, met wat extra ‘schwung’ van de b-DAC. Via de analoge uitgang is de KingRex wat ons betreft wat aan de droge kant. Het mist naar ons idee wat flair, souplesse en diepte in de beeldvorming. Het is zeker niet slecht, vergis u niet: dit is een goede dac, maar als u over een goede dac beschikt, loont het de UD384 digitaal te koppelen.

384 kHz?

Kingrex Upower
De optionele Upower levert energie via een accu. Jammer is dat als de accu leeg is, de dac niets meer doet als de Upower in charge-mode staat.

Maar, zullen critici zeggen: spdif kan helemaal geen 32bit / 384 kHz aan. Dat klopt. Spdif gaat tot maximaal 24 bit / 192 kHz. Maar laten we eerlijk zijn: hebt u 32bit-opnames in huis? Nee… wij ook niet. Sterker nog: we hebben maar één opname op 24 bit / 192 kHz. En die klinkt niet beter dan de handvol 24 / 96-opnames die we in onze collectie hebben.

Accu

Dan de uPower (199 euro). Een erg leuke toevoeging die dubbel nut kan hebben: hij voedt de UD384 beter dan de standaard adapter. Daarbij komt dat hij andere dacs kan voeden, of bijvoorbeeld een mobiele telefoon van energie kan voorzien. Leuk geintje, nietwaar?

Overigens vinden we het wel opvallend dat de dac niet werkt als de accu leeg is, maar wel al op ‘charge’ staat. De Upower zet dan niet de voedingslijnen door, waardoor de dac simpelweg uit staat. We hebben toch even verbaasd gekeken toen de KingRex ons op stilte trakteerde tijdens een film. Overigens gokken we dat de accu het twee dagen volhoudt bij normaal gebruik. Dat is voldoende voor een comfortabele ervaring.

Afgezien van het feit dat de Upower geen energie kan leveren tijdens het opladen, brengt de optionele voeding zonder twijfel meer verfijning, openheid en rust. Het is een leuke aanvulling voor wie nog een stapje wil maken met de KingRex.

Conclusie

KingRex zet met de UD384 een leuke dac neer in een markt waar de concurrentie keihard is. Echter: het feit dat u als gebruiker de dac een extra stap kan laten maken met een optionele voeding, vinden we een plus. Voeding is zo ontzettend belangrijk. En dat bewijst de Upower. Het verschil is gemakkelijk hoorbaar. De klankkleur vinden we via de analoge uitgang wat aan de droge kant. Er zijn dacs die dat beter doen. En die kosten ook 600 euro. Daarbij komt dat u met KingRex één ingang hebt: usb. Daarmee is de dac wat beperkt. Echter: wilt u van usb naar spdif, dan zijn er weinig producten die dat beter doen. Net als dat het neutrale karakter van de UD384 bijzonder opvallend is. Een product voor een zeer specifieke doelgroep dus.

×