Review Kora TB140 geïntegreerde versterker – Absolute schoonheid

Voordelen

 • Zeer vloeiende weergave
 • Schone presentatie
 • Detailrijk
 • Mooi 3D beeld
 • Bijzondere techniek

Nadelen

 • Geen gebalanceerde aansluitingen
 • Afstandsbediening plastic
 • Prijs: € 5300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Kora TB140

  Inleiding

  Inhoud

  Had u al van het Franse Kora gehoord? Wij tot voor kort ook niet maar we hebben een vermoeden dat dit snel zal veranderen. Importeur Dimex heeft Kora nu al eventjes in zijn portfolio en we zien het merk dan ook steeds vaker verschijnen. Kora bestaat al een tijdje maar na 2014 werd het wat stil tot het in 2017 een doorstart maakte onder impuls van Bruno Vander Elst. Een merk waar één man vol passie iets unieks probeert te realiseren spreekt ons wel aan. Wij hebben het wel voor de underdog. Spontaan denken we dan aan de Lejonklou Baozu van Fredrik Lejonklou of de Merason Frérot en DAC1 van Daniel Frauchiger die we eerder hebben getest. Maar ook producten dichter bij huis zoals de Driade luidsprekers van Arnold Heres, dacs en versterkers van Cees Ruijtenberg of de elementen van A.J. Van den Hul horen in deze categorie thuis. Stuk voor stuk wereldklasse. Wij hebben een tijdje met de Kora TB140 geïntegreerde versterker mogen spelen en dat was geen straf. Wel integendeel!

  In Kora’s assortiment zitten nog twee geïntegreerde versterkers (TB200 en TB400) en ook twee eindversterkers (TA240 en TA480). Een voorversterker en (verrassend) een cd-speler zitten in de pijplijn. Alle versterkers komen in zwart met grijze accenten. De combinatie van de zwarte acrylplaat met de ‘mineral grey’ aluminium behuizing is bijzonder geslaagd. Ook het oled display met gele letters past wonderwel in het geheel. Op dat display verschijnen het volume en de lijningang. Deze info is, zelfs op grote afstand, perfect leesbaar. Daar houden we van.

  Met de volumeknop regel je niet enkel het volume maar gebruik je ook om het menu in te duiken. Dat doe je door de volumeknop kort in te drukken. Langer duwen schakelt de versterker uit. Het menu is erg overzichtelijk en zit vol interessante functies. Zo kan je de gain van elke input afzonderlijk regelen, je kan de balans regelen, het scherm dimmen of de versterker bypassen (input 4) mocht dat nodig zijn. De kleine, plastic afstandsbediening werkt uitstekend. We zijn dol op het eenvoudige design omdat de knopjes, net als vroeger, mooi uit het bakje komen. Bij de duurdere TB200 en TB400 wordt overigens wel een chique, metalen afstandsbediening meegeleverd.

  Square Tube Technology

  De Kora TB140 levert 2 x 70 watt in klasse A/B en die zijn voldoende voor 95 procent van alle luidsprekers op de markt. Onze 8 Ohm Revels met een 86db gevoeligheid werden probleemloos aangestuurd. Meer zelfs, net als bij de Driade Model 2S is de combinatie met de Revel hemels. Er zijn vijf ongebalanceerde ingangen waarvan eentje een phonostage heeft. Er is ook een pre-out mocht je toch ooit een zwaardere eindversterker willen aansluiten. Gebalanceerde ingangen zijn er niet maar die missen wij hoegenaamd niet.

  Bruno Vander Elst ontwikkelde een bijzondere techniek om zijn versterkers van een zo puur mogelijk signaal te voorzien. Hij gebruikt daarvoor buizen maar doet dit niet op de gebruikelijke manier. Hij doet dit via zijn gepatenteerde Square Tube Technology waarbij vier buizen gebruikt worden om de voorversterking te regelen. Deze vier buizen zorgen voor een symmetrisch signaal en voor de spanning aan de uitgang. De buizen leveren enkel spanning en geen stroom waardoor ze erg lang meegaan. Die buizen zorgen echter niet voor de eindversterking. Het zijn transistoren die instaan voor de stroom. Dit is wat Kora zegt over hun Square Tube Technologie:

  Four tubes are used to make a single amplification stage, hence the name! The SQUARE TUBE « outputs » a symmetrical signal with respect to the reference ( earth ). In other words, the signal goes alternately in the field of positive voltages (to push the diaphragm of the loudspeaker) and in the field of negative voltages (to pull the diaphragm). This unique capacity with vacuum tubes makes it particularly suitable for the design of audio amplifiers.

  In your Kora amplifier, the SQUARE TUBE provides all the functions of amplification and control of the audio signal. At the output stage of the SQUARE TUBE, the signal is identical to the one which is input to the speakers. Complementary power transistors, audio and hyper-linear will give the current required by the speakers, but without interfering in the amplification of the signal

  We klagen wel eens dat er weinig of geen vernieuwing is in onze sector maar mits wat zoeken vind je die nog steeds. Denk maar aan de Purifi versterkers van Bruno Putzeys of de Grimm MU1 streamer van Eelco Grimm om er een paar te noemen. Vernieuwing is broodnodig want zoals het gezegde gaat: stilstand is achteruitgang. 

  Soort versterker
  Geïntegreerd
  Versterkertechniek
  Klasse AB
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Analoog Phono MM
  Uitgangen versterker
  • Analoog RCA
  Vermogen
  Specificatie #1
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 140 watt
  • Waarde Gemeten: 108 watt
  Specificatie #2
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 70 watt
  • Waarde Gemeten: 72 watt
  Afmetingen
  • Breedte: 42 cm
  • Diepte: 37 cm
  • Hoogte: 12 cm
  Gewicht versterker
  10 Kg
  Ingebouwde dac
  Nee
  Productieland
  Frankrijk
   
   
   

  11 reacties

  1. Naar aanleiding van de vele goede reviews deze versterker aangeschaft.
   Wilde eerst voor de 200 gaan maar was beslist niet nodig met mijn huidige speakers.( Vivid Audio Kaya 45 )

   Hij bevalt echt goed.
   Je moet wel opletten dat je hem correct qua fase aansluit, staat ook beschreven in de gebruiksaanwijzing.

   1. Congrats! Je speelt ook met een mooie set luidsprekers zeg! Ik heb de TB200 (integrated) en TA240 (poweramp) in mijn luisterkamer gehad en moet zeggen dat de TA240 het geworden is door de balanced inputs (die de integrated ontbeert) en het feit dat ik flexibel wilde blijven mbt voorversterking (al heeft de integrated ook een bypass mode voor de voorversterking). De paar meer watts zijn mooi meegenomen.

    Waar de Kora wat mij betreft in uitblinkt, is het rete stabiele vermogen vanaf de eerste watt: de Kora komt nooit adem te kort. Ik begreep van de dealer dat de verschillen tussen het 140-200 model zitten in een stuk rust en autoriteit, echter hier moet je setup wel persé behoefte aan hebben – in 90% van de gevallen volstaat de 140 dus. Maar aan de andere kant, wat extra adem en spierballen kan nooit echt kwaad.

    Heel veel luisterplezier

    1. Dankjewel Vincent, ik had hiervoor een versterker met hoger vermogen en merk aan de 140 dat hij het gemakkelijk aankan.
     Misschien als ik ze naast elkaar vergeleken had was ik voor de 200 gegaan.
     Voor nu ben ik er uitermate tevreden mee.
     Jij ook veel luisterplezier.

   1. Dag Geoffrey,

    Bedankt voor de leerzame en interessante review.

    Zou het mogelijk zijn om deze versterker eens te vergelijken met de Atoll combinatie ST300 en AM300. Ik had begrepen uit je vorige review dat deze combinatie ook jouw voorkeur kreeg.

    Bedankt.

    Vriendelijke groeten
    Bart

    1. Dag Bart,

     De Kora is een geïntegreerde versterker terwijl de Atoll combinatie iets helemaal anders is. Streaming, dac, voorversterker en dan nog de eindversterker. Klankgewijs zijn ze beide uitzonderlijk goed. De Kora is wat lichtvoetiger en nog inzichtelijker.

     Maar de Atoll klinkt ook uitzonderlijk goed en biedt veel meer functionaliteit. Het is echt appelen met peren vergelijken want bij de Kora moet je nog je eigen streamer en dac toevoegen. In mijn geval komt er dus nog eens 5000 euro bij. Prijs/kwaliteit is de Atoll niet te verslaan.

  2. Fijne review en volledig in lijn met mijn ervaringen – Kora verdient meer aandacht!! De TA240 heeft wel gebalanceerde inputs ‘schittert’ hier werkelijk.. het meest kenmerkende is wat mij betreft dat de muziek door de Kora van binnen lijkt ‘op te lichten’ waarbij coherentie en vloei gecombineerd worden met ijzingwekkende detaillering.

  3. Ik heb de Kora via de Audes laten spelen. Geen probleem. Uiteraard vergeleken met ‘rechtstreeks in de muur’. Met de Audes is beter. Niet omdat de Audes beter is, maar omdat rechtsreeks uit de muur zo beroerd is in mijn huis.

   Conclusie kan ik onderschrijven: wat een heerlijke versterker dit. Je vergeet dat je naar apparaten aan het luisteren bent.

   1. Met een Transparent PowerIsolator gaat het overigens ook goed.. is geen regenerator, wellicht dat achterliggende techniek verschil maakt.. overigens is het sterk aan te raden een high end stroomkabel te gebruiken – wereld van verschil in mijn beleving.

    1. Leuke review! Ik ga binnenkort naar de grote broer luisteren, te weten de TB200 en wellicht de TA240. Grappig, de verkoper heeft de versterker precies zo naar mij beschreven zoals jullie dat hebben gedaan in deze review.

     @Vincent, welke stroomkabel gebruik jij dan op de Kora? Ik wilde zelf gaan testen met de Yeti ref en de Gigawatt PowerSync ULTRA en misschien nog een Furutech uitvoering.

  Geef een reactie