Review Kora TB140 geïntegreerde versterker – Absolute schoonheid

Voordelen

 • Zeer vloeiende weergave
 • Schone presentatie
 • Detailrijk
 • Mooi 3D beeld
 • Bijzondere techniek

Nadelen

 • Geen gebalanceerde aansluitingen
 • Afstandsbediening plastic
 • Prijs: € 5300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Kora TB140

  Conclusie

  Bruno Vander Elst heeft een erg muzikale versterker gebouwd. Ja, we gebruiken met opzet hét clichéwoord uit deze hobby. Deze bescheiden versterker heeft ons overrompelt met zijn schone weergave en laat ons ietwat beduusd achter. Dat komt omdat de Kora TB140 een weergave presenteert die helemaal anders is dan we gewoon zijn. Deze versterker zorgt ervoor dat je dag en nacht naar muziek wil luisteren en dat is uiteindelijk waar deze hobby om draait. De Kora TB140 is een ware revelatie en een absolute referentieversterker.

  Weergave

  We maken de Kora TB140 voorzichtig wakker voor een eerste luistersessie. Op het display zien we dat de buisjes wat tijd krijgen om te stabiliseren maar na minder dan een minuut kunnen we luisteren. Even meegeven dat deze versterker niet warm wordt en na goed een halfuur speel hij optimaal. De buizen gaan door het innovatief concept dubbel zo lang mee dan bij een gewone buizenversterker dus de eerste tien jaar moeten we ons al zeker geen zorgen maken.

  Vanaf minuut 1 vergeten we alle technologie en zitten we in de muziek. Deze bijzondere versterker produceert een geluid dat we niet eerder hoorden. Daarom moesten we even naar gepaste vocabulaire zoeken en uiteindelijk kwamen we uit bij schoon. We hebben de termen puur, zuiver, open, snel al vaker gebruikt maar schoon is toch nog net iets anders. Muziek komt werkelijk zonder randje en bijzonder holografisch door de Beryllium tweeters van onze Revels. Een openbaring. Letterlijk en figuurlijk. 

  Luisteren

  We proberen het geluid nog wat beter te omschrijven aan de hand van wat muziek en beginnen met een streepje jazz zoals dat dan heet. Nica Carrington zingt op haar debuut “Times like these” een aantal jazz klassiekers en doet dat met verve. Dit album is niet alleen ideaal om de klankkleur van instrumenten te testen maar ook om de ‘justesse’ van de  vrouwelijke stem te controleren. Wat we horen benadert de perfectie. De ademhaling, de accentjes, de zuchtjes,… We verzuchten er zelf van. Alles is waarneembaar. De Kora TB140 tilt niet enkel onze Revels naar een hoger niveau maar laat ook onze Sonnet Morpheus helemaal tot zijn recht komen. We zitten helemaal in de muziek en kunnen urenlang stressloos luisteren.

  Volgend album is de nieuwe Meskerem Mees. “Ceasar” staat vol pareltjes en met dit album overtreft Mees zelfs haar bejubelde debuut. Haar typische stem is misschien niet voor iedereen maar door dit systeem klinkt ze in elk geval kristalhelder. Er staan heel wat rustige nummers op dit album maar ook een paar complexere. Hoewel haar stem met de meeste aandacht gaat lopen valt ook de stilte tussen de noten op. Haar gitaarspel is intiem en repetitief en wanneer er verstilling optreedt, zoals op het nummer ‘Away the sparrow flies’, hoor je van alles gebeuren tussen de noten. Ook de aanslagen op de snaren komen wonderwel door. Elk detail is moeiteloos hoorbaar zonder dat het afleidt van de kern van de muziek. Er is geen warmte zoals je misschien zou verwachten bij buizen. Het is eerder omgekeerd. De weergave is fris, snel en transparant. 

  Tijd voor de mannen. Het duo Roland Orzabal en Curt Smith van Tears for Fears maakte begin dit jaar het prachtige album “The Tipping Point”. Het laatste nummer ‘Stay’ is een typische Tears for Fears ballad waarin alles zit wat een goed popnummer nodig heeft. De Kora TB140 zorgt voor een mooie spreiding en een perfecte plaatsing van elk element in de song. Hier opnieuw die schone weergave. Alsof een polijstmachine aan het werk is geweest. Het nummer ‘Master Plan’ is heerlijke eighties pop vol strijkers en blazers met het obligatoire achtergrondkoortje. Een nummer dat aanzwelt tot alles losbarst. Het volume gaat omhoog. Heerlijk. De Kora TB140 die naast een inzichtelijk versterker ook erg dynamisch overkomt kan wel weg met popmuziek. Jammer dat deze muziek zo weinig op de radio wordt gespeeld. 

  Nog eentje dan. Nits met “Neon”. Het laatste deel van een indrukwekkend drieluik. De opname is wederom onberispelijk met heel veel kleine accentjes en achtergrondgeluiden die met gemak in de ruimte tevoorschijn komen. Er is diepte, hoogte en breedte als de opname en de ruimte het toelaten en een ‘flow’ die we zelden ervaren. Met de zogenaamde transiënten, momenten waar het van stil naar luid gaat, heeft deze versterker geen enkel probleem. Muziek vloeit uit de speakers als vloeibare honing. Luister naar ‘Peugeot 405’, heerlijke titel, en u weet wat we bedoelen. Meestal heb je een hoofdtelefoon nodig om elk klein detail op te pikken maar de Kora TB140 is zo inzichtelijk en forensisch (op een natuurlijke manier) dat je alles hoort. Mits de speakers op niveau zijn natuurlijk. 

  Voor wie

  Deze versterker is voor de doorwinterde audiofiel die het allemaal al gezien en gehoord heeft. Iemand die klaar is om met een eenvoudige versterker zijn favoriete luidsprekers aan te sturen zonder poespas. Gewoon op play drukken en genieten. Zo eenvoudig kan het zijn maar is het zelden. Deze versterker houdt niets tegen en laat alles wat op de plaat, compact disc of stream staat door en doet dat op een weergaloze manier. Zorg er wel voor dat de hele keten op punt staat en dat je hem niet in een of andere filter steekt. 

  Soort versterker
  Geïntegreerd
  Versterkertechniek
  Klasse AB
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Analoog Phono MM
  Uitgangen versterker
  • Analoog RCA
  Vermogen
  Specificatie #1
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 140 watt
  • Waarde Gemeten: 108 watt
  Specificatie #2
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 70 watt
  • Waarde Gemeten: 72 watt
  Afmetingen
  • Breedte: 42 cm
  • Diepte: 37 cm
  • Hoogte: 12 cm
  Gewicht versterker
  10 Kg
  Ingebouwde dac
  Nee
  Productieland
  Frankrijk
   
   
   

  11 reacties

  1. Naar aanleiding van de vele goede reviews deze versterker aangeschaft.
   Wilde eerst voor de 200 gaan maar was beslist niet nodig met mijn huidige speakers.( Vivid Audio Kaya 45 )

   Hij bevalt echt goed.
   Je moet wel opletten dat je hem correct qua fase aansluit, staat ook beschreven in de gebruiksaanwijzing.

   1. Congrats! Je speelt ook met een mooie set luidsprekers zeg! Ik heb de TB200 (integrated) en TA240 (poweramp) in mijn luisterkamer gehad en moet zeggen dat de TA240 het geworden is door de balanced inputs (die de integrated ontbeert) en het feit dat ik flexibel wilde blijven mbt voorversterking (al heeft de integrated ook een bypass mode voor de voorversterking). De paar meer watts zijn mooi meegenomen.

    Waar de Kora wat mij betreft in uitblinkt, is het rete stabiele vermogen vanaf de eerste watt: de Kora komt nooit adem te kort. Ik begreep van de dealer dat de verschillen tussen het 140-200 model zitten in een stuk rust en autoriteit, echter hier moet je setup wel persé behoefte aan hebben – in 90% van de gevallen volstaat de 140 dus. Maar aan de andere kant, wat extra adem en spierballen kan nooit echt kwaad.

    Heel veel luisterplezier

    1. Dankjewel Vincent, ik had hiervoor een versterker met hoger vermogen en merk aan de 140 dat hij het gemakkelijk aankan.
     Misschien als ik ze naast elkaar vergeleken had was ik voor de 200 gegaan.
     Voor nu ben ik er uitermate tevreden mee.
     Jij ook veel luisterplezier.

   1. Dag Geoffrey,

    Bedankt voor de leerzame en interessante review.

    Zou het mogelijk zijn om deze versterker eens te vergelijken met de Atoll combinatie ST300 en AM300. Ik had begrepen uit je vorige review dat deze combinatie ook jouw voorkeur kreeg.

    Bedankt.

    Vriendelijke groeten
    Bart

    1. Dag Bart,

     De Kora is een geïntegreerde versterker terwijl de Atoll combinatie iets helemaal anders is. Streaming, dac, voorversterker en dan nog de eindversterker. Klankgewijs zijn ze beide uitzonderlijk goed. De Kora is wat lichtvoetiger en nog inzichtelijker.

     Maar de Atoll klinkt ook uitzonderlijk goed en biedt veel meer functionaliteit. Het is echt appelen met peren vergelijken want bij de Kora moet je nog je eigen streamer en dac toevoegen. In mijn geval komt er dus nog eens 5000 euro bij. Prijs/kwaliteit is de Atoll niet te verslaan.

  2. Fijne review en volledig in lijn met mijn ervaringen – Kora verdient meer aandacht!! De TA240 heeft wel gebalanceerde inputs ‘schittert’ hier werkelijk.. het meest kenmerkende is wat mij betreft dat de muziek door de Kora van binnen lijkt ‘op te lichten’ waarbij coherentie en vloei gecombineerd worden met ijzingwekkende detaillering.

  3. Ik heb de Kora via de Audes laten spelen. Geen probleem. Uiteraard vergeleken met ‘rechtstreeks in de muur’. Met de Audes is beter. Niet omdat de Audes beter is, maar omdat rechtsreeks uit de muur zo beroerd is in mijn huis.

   Conclusie kan ik onderschrijven: wat een heerlijke versterker dit. Je vergeet dat je naar apparaten aan het luisteren bent.

   1. Met een Transparent PowerIsolator gaat het overigens ook goed.. is geen regenerator, wellicht dat achterliggende techniek verschil maakt.. overigens is het sterk aan te raden een high end stroomkabel te gebruiken – wereld van verschil in mijn beleving.

    1. Leuke review! Ik ga binnenkort naar de grote broer luisteren, te weten de TB200 en wellicht de TA240. Grappig, de verkoper heeft de versterker precies zo naar mij beschreven zoals jullie dat hebben gedaan in deze review.

     @Vincent, welke stroomkabel gebruik jij dan op de Kora? Ik wilde zelf gaan testen met de Yeti ref en de Gigawatt PowerSync ULTRA en misschien nog een Furutech uitvoering.

  Geef een reactie