Review Kudos Cardea Super 10A – Actieve pacifist

Voordelen

 • Inzichtelijk
 • Stereobeeld
 • Open middengebied
 • Hoogwaardige componenten

Nadelen

 • Sober uiterlijk
 • Prijzige stands
 • Tikkie fris
 • Prijs: € 5750

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Kudos Audio uit Groot-Brittannië maakt sinds 1991 luidsprekers en wordt nu al enkele jaren verdeeld door Latham Audio. Zo kunnen ook wij, over het kanaal, genieten van al het moois dat deze firma te bieden heeft. Alpha Audio heeft inmiddels de Titan 606 en Cardea Super 20A getest. Vandaag is het de beurt aan de Kudos Cardea Super 10A. Een tweeweg monitor met een paar bijzondere kenmerken. Let’s check it out!

  De Kudos Cardea Super 10A is een tweeweg basreflex monitor. Hij is 35 cm hoog, 20 cm breed en 27 cm diep. Niets bijzonders op het eerste zicht en ook de balkvormige kast is erg sober met nergens schuine zijden of afgeronde hoeken. De kast is echter volledig inert wat duidelijk wordt door een tikje met de knokkels. Elke luidspreker weegt een kloeke 10,5 kg en dat merk je als je ze, zoals ons, vaak moet verplaatsen. Je kan deze luidspreker in vier verschillende uitvoeringen krijgen. Wij hebben de lichte eiken versie maar er is ook donkere eik, walnoot of matwit. Voor elk wat wils dus. 

  Ontwerper Derek Gilligan zorgt er telkens voor dat de opbouw van zijn luidsprekers niet te complex wordt. Dit doet hij door simpelweg topkwaliteit te gebruiken, voor de tweeter en mid-driver maar ook voor de crossover en bekabeling. Het gebruik van HDF i.p.v. MDF is daar een klein voorbeeld van. Daarnaast wordt de cross-over niet gewoon via een printplaat opgebouwd maar ‘hardwired’ zoals het hoort met Mundorf weerstanden en luchtspoelen en met ClarityCap transistoren. Als je deze luidsprekers opent zal je geen goedkope onderdelen vinden. 

  Keep it simple stupid!

  Er wordt gebruik gemaakt van een eerste orde filter voor de 18 cm gecoate, papieren mid-driver (SEAS) en een tweede orde filter voor de 29mm zijdedome tweeter (SEAS). Dit zien we vaker maar hier zijn de units bijzonder goed op elkaar afgestemd met een grote coherentie als gevolg. Deze componenten worden op maat en volgens strikte specificaties gemaakt voor Kudos en bestaan uit een herwerkte SEAS Crescendo tweeter en mid-driver. 

  Ook op de bekabeling wordt niet beknibbeld. Kudos gebruikt hun eigen ontwikkelde bekabeling doorheen al hun luidsprekers. Dit om volledige controle te hebben over het proces. Wederom een voorbeeld van de bijna obsessieve aandacht voor kwaliteit. U kan hun KS1 luidsprekerkabel overigens zelf aanschaffen zodat ook de verbinding naar uw versterker via dezelfde bekabeling gebeurt. 

  Belangrijkste specificaties zijn een gevoeligheid van 87db en een frequentiebereik van 40 Hz tot 30 kHz. De Super 10A is een 8 Ohm speaker die minimaal tot 7 Ohm dipt en bijgevolg niet moeilijk aan te sturen is. Opvallend is dat de Super A luidsprekers zowel passief als actief aangestuurd kunnen worden. Dit kan met systemen van Naim, Exposure, Linn of Devialet. Zoals collega Jaap reeds aangaf in de review van de Super 20A wordt hierbij het hele filter overgeslagen. Achteraan zien we de luidsprekeraansluitingen, enkel banaanstekkers, en daarboven de aansluitingen om actief te gaan. Helemaal bovenaan nog een baspoort die we tijdens het testen niet gehoord hebben. 

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  40 - 30000 Hz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  87 dB
  Impedantie
  8 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 27 cm
  • Hoogte: 35 cm
   
   

  Winkels met Kudos

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  7 reacties

  Geef een reactie