vrijdag, april 19, 2024
Home Review Lejonklou Baozu geïntegreerde versterker

Review Lejonklou Baozu geïntegreerde versterker

2

Voordelen

  • Ongekleurde, puristische weergave
  • Muzikaliteit en betrokkenheid
  • Snelheid en dynamiek

Nadelen

  • Zero features
  • Beperkt vermogen
  • Beperkt aantal inputs
  • Enkel banaanstekkers

Prijs: € 2999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Lejonklou Baozu

Inleiding

Inhoud

De voorbije maanden passeerden een heleboel fijne, geïntegreerde versterkers de revue. Denk aan de Rega Aethos, Moonriver Audio 404, Naim Nait XS3, Hegel H120, Denon PMA A-110, Marantz Model 30 en Yamaha A-S2200 to name a few. (Her)lees zeker onze reviews want het zijn stuk voor stuk geweldige versterkers in de 3000 euro prijsklasse. In deze prijsklasse is de keuze ruim, bijzonder ruim. Alle grote merken hebben een uitstekende  vertegenwoordiger in dit segment maar ook kleinere merken proberen een graantje mee te pikken. We bekijken in deze review de Lejonklou Baozu geïntegreerde versterker. 

Een van die meer bescheiden fabrikanten is Lejonklou uit Zweden. Het land van groepsimmuniteit, gender equality en prachtige natuur. In Uppsala, een studentenstad ten noorden van Stockholm, werkt Frederic Lejonklou inmiddels 15 jaar onder zijn familienaam aan bijzondere versterkers. De versterker die we vandaag bekijken moet het opnemen tegen bovenstaande kleppers maar dat lijkt hem niet te deren. Maak kennis met de Lejonklou Baozu (rendier in Saami), een geïntegreerde versterker die de zaken net wat anders aanpakt dan de concurrentie. Hoe dat precies zit vertellen we u graag in onderstaand verhaal. Enjoy!

Bouw en uiterlijk

De Lejonklou Boazu is een onopvallende zwarte doos maar wel eentje die minutieus in elkaar steekt. Geen bling bling of een arsenaal aan draaiknopjes deze keer want dit is een van de meest minimalistische versterkers die we de laatste jaren zagen passeren. Wij vinden het wel iets hebben maar er mee uitpakken zal niet lukken. Opvallend is zijn geringe gewicht van 4,4kg en zijn beperkte vermogen van slechts 40 watt in klasse A/B.

In het midden van het front prijkt de merknaam met daarboven een lampje voor het volume? Links eenzelfde lampje om aan te geven of de versterker actief is. Rechts toch drie kleine knopjes. Twee voor de volumeregeling en eentje om te muten. Achteraan valt mogelijks nog minder te melden. Een paar luidsprekeraansluitingen, enkel banaan, en vier paar rca inputs. En that’s it. Een kleine maar handige afstandsbediening is standaard inbegrepen.

Op de Lejonklou Baozu vindt u geen dac, phono-stage of hoofdtelefoonversterker dus. Dit is back to basics! Op de website staat letterlijk:  “Boazu is an integrated amplifier with zero features”. Het gekke is dat het prototype wel meerdere functies had maar Frederic Lejonklou was niet blij met wat hij hoorde en begon opnieuw. Hij baseerde zich uiteindelijk op zijn veel duurdere voor- en eindversterkers en dat bleek een schot in de roos. Wij hebben de laatste versie binnen met als grootste verandering de verbeterde condensatoren in de voeding. Wie een ouder model heeft kan indien gewenst makkelijk upgraden.

Lejonklou Baozu en Kleurtjes

Wat maakt deze versterker nu zo apart. Wel om te beginnen is elke input continu actief zodat het niet uitmaakt hoe u de kabels aansluit. Op die manier worden er geen schakelcircuits in de signaalweg opgenomen en verder onderzoek bevestigt een ingenieuze  opbouw. Fredrik Lejonklou hanteert  het principe van “source first”. Dit betekent dat de versterker zich zoveel mogelijk moet proberen weg te cijferen. Om dit te bereiken werd alle ballast overboord gegooid en werd nagedacht over alternatieve oplossingen. 

Een van die oplossingen ligt in de bijzondere volumeregeling want in tegenstelling tot de meeste versterkers die een potentiometer gebruiken wordt bij de Lejonklou Baozu gekozen voor een Burr Brown chip. Het is eens iets anders. Maar het gekste moet nog komen. Bij het regelen van het volume verandert het middelste ledlampje  van kleur. Het van paars en blauw over in groen. Dat hebben we nog niet eerder gezien en het was ook aanvankelijk erg wennen.

Fredrik Lejonklou doet dit niet zonder reden. Hij merkte namelijk dat traditionele oplossingen wisselende resultaten opleverden. Ofwel was de weerstand niet lineair ofwel zat er verlies op. Er was altijd iets. Volgens Fredrik Lejonklou heeft de volumeregeling een groot aandeel in de weergave. Zeggen dat het wennen was is een understatement. Het is niet echt ons ding maar na een tijdje konden we er wel mee weg. Een schakelende voeding, speciaal geselecteerde weerstanden en condensatoren die binnen strikt vooropgestelde normen moesten blijven vervolledigen de atypische kenmerken van deze versterker. 

2 REACTIES

×