Review Lyngdorf TDAI-1120 – Roomservice

Voordelen

 • Technologie
 • RoomPerfect
 • Roon Ready
 • Flexibiliteit
 • Prijs

Nadelen

 • Beperkt vermogen
 • Prijs: € 2099

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Lyngdorf TDAI 1120

  Inleiding

  Begin oktober konden we met zijn allen weer naar het Koningshof in Veldhoven om de vernieuwde XFI-beurs, nu Dutch Audio Event, te bezoeken. Het was er zoals altijd heerlijk verdwalen in het doolhof dat het Koningshof echt wel is. Het bijgeleverde plannetje helpt niet of nauwelijks maar dat mag de pret niet drukken. Soms brengt het je op onverwachte plaatsen en zijn onverwachte ontmoetingen vaak niet de mooiste? Maar goed er zijn ook kamers die je wel gemakkelijk vindt zoals die van het Belgische ‘Hifi Corner Trading’. Die hebben al jaren een grote ruimte op een strategische plek en dat loont want er is altijd veel volk. Ze hebben dan ook fijne merken in hun portfolio. Denk aan Sugden, Proac en Lyngdorf. Over die laatste gaat de review van vandaag. Meer bepaald over de Lyngdorf TDAI-1120. Een bijzonder intrigerend toestel waar we u graag meer over vertellen. Enjoy!

  De basis voor deze review werd op de DAE zelf gelegd omdat we daar de kans hadden om even met Peter Lyngdorf, ‘the man himself’, te spreken. Het is altijd een plezier om met de aimable Deen te praten omdat het zo’n ‘down to earth’ iemand is die vol passie en enthousiasme over zijn producten spreekt. Een verademing in het soms ‘kijk naar mij’ high-end landschap. Hoewel er niet veel tijd was maakte hij me bijzonder nieuwsgierig naar de TDAI-1120, zijn meest betaalbare toestel tot op heden. Dit toestel zit vol gepatenteerde technologie en dus vroegen we kort na de beurs een demo aan. Leuke anekdote is dat de muziek in die grote zaal door twee piepkleine speakertjes speelde en dat Peter Lyngdorf zichtbaar genoegen schepte in het steeds verder verhogen van het volume. 

  Bouw en uiterlijk

  Wanneer we het toestel uitpakken zijn we verbaasd over het geringe gewicht. We nemen er even de specs bij en zien dat de Lyngdorf TDAI-1120 slechts 3,3 kg weegt. Een lichtgewicht zeg maar. Toch zit er veel meer in dit stijlvolle doosje dan je zou verwachten. De TDAI-1120 is een compact toestel met rechts een volumeknop en daarnaast nog een kleinere source/mute knop. De helft van het front is een lcd-scherm dat op een zwarte spiegel lijkt. Op dit scherm verschijnen pictogrammen die het navigeren ondersteunen. Het is geen kleurenscherm zoals bij de concurrentie omdat Lyngdorf de zaken net wat anders aanpakt. 

  Wanneer je het toestel activeert verschijnt een cirkel met pictogrammen die kloksgewijs worden bediend. Achteraan zien we USB, LAN, HDMI met daarnaast nog 4 digitale inputs (2x coax, 2x optisch), een microfoonaansluiting, een pre-out en twee analoge inputs (1x rca, 1x phono). Wat ons betreft een mooie combinatie in- en outputs. Als laatste een paar luidsprekeraansluitingen wat de TDAI-1120 tot Roon Ready streamer met dac en versterker (2×60 watt klasse D) maakt. Die klasse D toepassing via PWM (Pulse With Modulation), die ook door Technics wordt toegepast, is een eigen implementatie van Peter Lyngdorf en vond je tot op heden enkel op de duurdere toestellen. De troefkaart van dit toestel is echter het RoomPerfect™ kamercorrectie systeem. Een toepassing die heel wat nadelen van je ruimte, in de woorden van Peter Lyngdorf, als een soort equalizer aanpakt en verbeterd.

  RoomPerfect™

  Uw nederige dienaar is geen techneut en was dan ook aangenaam verrast door de eenvoudige manier van werken. Alles is voorzien (microfoon, staander, kabels) en online staat een eenvoudige maar duidelijke video mocht je die nodig hebben als steuntje in de rug. De app werkt vlot en RoomPerfect™ maakte in onze onbehandelde ruimte een duidelijk hoorbaar verschil. Hoe u ook staat tegenover dit soort toepassingen, ze kunnen in heel wat omstandigheden een positief effect hebben op de weergave.

  Soort versterker
  Geïntegreerd
  Versterkertechniek
  Klasse D
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Analoog Phono MM
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  Uitgangen versterker
  • Analoog RCA
  Vermogen
  Specificatie #1
  • Weerstand: 4 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 120 watt
  • Waarde Gemeten: 0 watt
  Specificatie #2
  • Weerstand: 8 ohm
  • Waarde Gespecificeerd: 60 watt
  • Waarde Gemeten: 0 watt
  Afmetingen
  • Breedte: 30 cm
  • Diepte: 26 cm
  • Hoogte: 10 cm
  Gewicht versterker
  3 Kg
  Ingebouwde dac
  Ja
   
   
   

  Winkels met Lyngdorf

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

  8 reacties

  1. Dag Geoffrey,

   Bedankt voor de mooie review, is aangenaam om lezen, bevattelijk opgesteld en op het einde enkele toestellen om mee te vergelijken. Is interessant!
   Het vergelijken van gelijkwaardige apparatuur mag je steeds toevoegen!

   Bart

  2. heb al jaren Lyngdorf eerst samen met electrostaten en classe-audio voor en eindbak werkte perfect,
   paar jaar geleden over gestapt naar Lyngdorf TDAI3400.
   dit ding kan zo’n beetje alles.
   ben voor een wat vetter geluid naar Q-accoustic 2 weg op de mooie 3 poot onderstel(oog wil ook wat).
   kan niet anders zeggen dat wanneer je een wat harde woonkamer hebt roomperfect er toch voor zorgt dat alles op z’n plaats staat qua geluid.
   en met de TDAI3400 heb je absoluut geen vermogen te kort.
   vaak wordt er met veel volume gedomstreerd, maar thuis luister je toch naar een volume die voor iedereen acceptabel moet zijn.
   en dat moet toch ook lekker kunnen klinken, en dat kun je Lyngdorf.

  Geef een reactie