Review Marantz 14-series Special Edition

Voordelen

 • Prachtig gemaakt
 • Zeer flexibel inzetbaar

Nadelen

 • Versterker mist controle
 • Dac niet heel muzikaal
 • Prijs: € 2500 per stuk

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Marantz PM14 SA14 Special Edition SE

  Marantz SA-14 SE

  Marantz PM14 SA14 Special Edition SE
  Stoer en prachtig gemaakt setje zo… klankmatig kan (en moet) het wel beter naar onze mening.

  De SA-14 SE zien we eigenlijk meer als een dac met een loopwerk, in plaats van een cd-speler met een dac-functie. Immers: achterop zijn drie ingangen voor handen: usb, optisch en coaxiaal. Daarnaast twee uitgangen: coaxiaal en optisch. Voor als u een betere dac hebt.

  Op analoog vlak treffen we twee single ended uitgangen aan… geen gebalanceerd verhaal dus. Wel jammer en enigszins opmerkelijk in deze prijsklasse. Al is het natuurlijk wel prijzig om alles écht gebalanceerd te bouwen. Daarbij zien we het niet echt voor ons dat Marantz het bij de bijpassende versterker voor elkaar krijgt om het geheel gebalanceerd uit te voeren. Voor 2500 euro retail is dat eigenlijk niet mogelijk.

  Het loopwerk van deze Marantz is echt een juweel: zeer stil, snel en stevig. Wederom: niets af te dingen op gebied van bouwkwaliteit. Het optische gedeelte leest zowel cd als sacd. Dat is wel een pre.

  USB, coaxiaal en optisch

  Marantz PM14 SA14 Special Edition SE
  USB werkt prima. Het speelt ook DSD tot 5,6 MHz.

  De drie digitale ingangen zijn gemakkelijk te selecteren. Het kan op de afstandsbediening, maar ook op het front met de knop: disc/input. Verder kunt u ook op het front een iDevice-apparaat aansluiten. Dat hebben we niet getest, maar we hebben we de coax-ingang en usb getest. Bij de usb-ingang hebben we even een drivertje moeten installeren onder Windows 10 (Marantz: waar staat die op de NL-stie?), maar verder werkte het prima.

  DSD afspelen is natuurlijk even een klusje, maar met de juiste software (wij gebruiken Foobar 2000 met de dsd-plugin) is het een fluitje van een cent. DSD klinkt naar ons idee niet per-sé beter, maar veel mensen vinden het interessant. Daarbij zijn er wel erg mooie klassieke opnames te vinden.

  We hebben ook de NAD M50 via de Marantz én de NAD M51 laten spelen. Het verschil is niet subtiel en dat in het voordeel van de M51 die gewoonweg meer ruimte en body neerzet. Hierover later meer.

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  8 reacties

  1. Niets is zo persoonlijk als klank, dus laten we daar niet aan beginnen. Ik ben na een zwerftocht door Hifiland inmiddels alweer een jaar gebruiker van de Marantz 14 set in combinatie met een paar vloerstaanders Boston Acoustics M 350 (grote jongens). Hiermee heb ik een prachtige opstelling in huis die goed is voor veel luistergenot. Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging om voor hetzelfde geld een set samen te stellen die beter klinkt (ennuh: die adviesprijzen mag je gerust vergeten, diverse leveranciers leveren voor significant minder geld).

   1. Dag Johan. Als je blij bent met je set… Wie ben ik dan om te zeggen dat het niet goed is? Heel veel luisterplezier!

    Wij geven onze ervaringen weer. Minpunten die we aanhalen wegen niet altijd even zwaar mee. Dat verschilt per gebruiker.

    1. Hoi Jaap, nou ik trek het me ook niet aan hoor. Lees graag jouw recenties, en die van anderen. Dat helpt kiezen. En recensenten zijn het ook niet altijd eens (de 14 serie krijgt ook goede beoordelingen). Waarnemen is subjectief en kale meetgegevens zeggen doorgaans bar weinig. Het aloude over smaak valt niet te twisten dat klopt wel. Zoals hi-res files. Klinkt zeker iets beter dan normale CD, maar niet zodanig om daar nu veel geld en moeite in te steken; vind ik, maar veel audiofielen zullen er anders over denken. Blijft toch leuk om alles uit te testen. Mocht je nog een hulpje zoeken mag je me altijd bellen…. Overigens jij weet nu wat er in mijn huiskamer staat en wat dat ongeveer kost. Als Gaston Postcodedeurenaanbeller vanavond bij jou datzelfde bedrag zou afleveren, hoe zou jouw ideale set er dan uitzien?

     1. Beste Johan,

      lastige vraag zeg. Ik denk dat ik neig richting een set van NAD of Cambridge Audio. Dan met een setje Epicons of Rubicons.

      Wat bedoel je met hulpje? Reviews tikken?

      1. Hoi Jaap, dat is inderdaad een andere geluidsrichting. Ook mooi!! Voorlopig mijn eigen setje maar eens verslijten en wellicht kijken we dan eens verder. Ik maakte een grapje, ben jaloers op jouw ongebreidelde mogelijkheden fantastische apparatuur te kunnen testen, vandaar mijn aanbod “hulpje”. Meeluisteren is altijd leuk natuurlijk, maar om er dan serieus iets van te vinden en dat ook nog pakkend te kunnen opschrijven dat is vast wat te hoog gegrepen voor mij!

  Geef een reactie