Review Marantz 14-series Special Edition

Voordelen

 • Prachtig gemaakt
 • Zeer flexibel inzetbaar

Nadelen

 • Versterker mist controle
 • Dac niet heel muzikaal
 • Prijs: € 2500 per stuk

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Marantz PM14 SA14 Special Edition SE

  Weergave

  We hebben het nieuwe Marantz-duo op drie sets luidsprekers getest. Dit om een goed beeld van de controle en matching te krijgen. En we kunnen alvast met de deur in huis vallen: de Marantz is niet gemakkelijk. Dit heeft met name te maken met de controle in het laaggebied. We hebben sterk het idee dat de S14 SE niet zo van lastige speakers houdt. Het laag gaat op de Raidho X1 werkelijk alle kanten op… Nu is de Raidho niet direct een speaker die we zouden combineren met dit systeem, maar toch… het valt op.

  Op een Bowers CM6 S2 gaat het al veel beter. We horen een wat coherentere weergave, maar hier wordt het wat ‘up front’ karakter van de Marantz wat extra geaccentueerd. Iets wat eerder is opgevallen bij onze multitest. Toch speelt dit niet verkeerd: we horen de nodige ruimte, veel detail en een voldoende strak laag. Al kan het wel beter in deze klasse.

  Tenslotte hebben we de set nog op een brute Scansonic MB6 horen spelen. Dit klinkt… niet helemaal lekker. Hier is het laag wel strak genoeg, maar erg kaal. De PM-14 SE levert gewoon niet de kracht om zes 10cm woofers in beweging te krijgen. Kortom: combineer de PM-14SE op een leuke, redelijk gemakkelijke bookshelf en dan gaat het wel prima. We denken zelf nu aan een Monitor Audio Gold 100 ofzo.

  Dan over de optische speler / dac. Op gebied van cd is alles koek en ei. Gaat prima. Het is een mooi gemaakte speler die tevens ook de nodige flexibiliteit biedt. De extra ingangen zullen ervoor zorgen dat klanten met een grote cd-collectie de stap naar ‘connected’ audio durven maken. Immers: ze kunnen ook gewoon cd’s spelen.

  De dac is echter niet de meest enthousiaste die we kennen. Hij beschikt over voldoende detail, maar we missen wat betrokkenheid, glans en ruimtelijkheid in vergelijking met andere concurrenten. Denk aan de M51 van NAD. En die is ook al weer ingehaald door bijvoorbeeld de nieuwe Benchmark. Dus gaan we kijken naar dacs tot 2000 euro, dan komt Marantz niet mee. En dat zou wel moeten naar onze mening. Werk aan de winkel.

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  8 reacties

  1. Niets is zo persoonlijk als klank, dus laten we daar niet aan beginnen. Ik ben na een zwerftocht door Hifiland inmiddels alweer een jaar gebruiker van de Marantz 14 set in combinatie met een paar vloerstaanders Boston Acoustics M 350 (grote jongens). Hiermee heb ik een prachtige opstelling in huis die goed is voor veel luistergenot. Het lijkt mij een behoorlijke uitdaging om voor hetzelfde geld een set samen te stellen die beter klinkt (ennuh: die adviesprijzen mag je gerust vergeten, diverse leveranciers leveren voor significant minder geld).

   1. Dag Johan. Als je blij bent met je set… Wie ben ik dan om te zeggen dat het niet goed is? Heel veel luisterplezier!

    Wij geven onze ervaringen weer. Minpunten die we aanhalen wegen niet altijd even zwaar mee. Dat verschilt per gebruiker.

    1. Hoi Jaap, nou ik trek het me ook niet aan hoor. Lees graag jouw recenties, en die van anderen. Dat helpt kiezen. En recensenten zijn het ook niet altijd eens (de 14 serie krijgt ook goede beoordelingen). Waarnemen is subjectief en kale meetgegevens zeggen doorgaans bar weinig. Het aloude over smaak valt niet te twisten dat klopt wel. Zoals hi-res files. Klinkt zeker iets beter dan normale CD, maar niet zodanig om daar nu veel geld en moeite in te steken; vind ik, maar veel audiofielen zullen er anders over denken. Blijft toch leuk om alles uit te testen. Mocht je nog een hulpje zoeken mag je me altijd bellen…. Overigens jij weet nu wat er in mijn huiskamer staat en wat dat ongeveer kost. Als Gaston Postcodedeurenaanbeller vanavond bij jou datzelfde bedrag zou afleveren, hoe zou jouw ideale set er dan uitzien?

     1. Beste Johan,

      lastige vraag zeg. Ik denk dat ik neig richting een set van NAD of Cambridge Audio. Dan met een setje Epicons of Rubicons.

      Wat bedoel je met hulpje? Reviews tikken?

      1. Hoi Jaap, dat is inderdaad een andere geluidsrichting. Ook mooi!! Voorlopig mijn eigen setje maar eens verslijten en wellicht kijken we dan eens verder. Ik maakte een grapje, ben jaloers op jouw ongebreidelde mogelijkheden fantastische apparatuur te kunnen testen, vandaar mijn aanbod “hulpje”. Meeluisteren is altijd leuk natuurlijk, maar om er dan serieus iets van te vinden en dat ook nog pakkend te kunnen opschrijven dat is vast wat te hoog gegrepen voor mij!

  Geef een reactie