Review Marantz KI Ruby

Voordelen

 • Fijne sound
 • Krachtig en gefundeerd
 • Oogt goed
 • Fijne prijs t.o.v 10-series

Nadelen

 • De SA-Ruby is iets te mid-gefocust
 • Hij is limited... :-)
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz KI-Ruby serie

  Het Duo

  Wellicht is het handig om even kort het duo door te nemen…

  De PM-KI Ruby

  De PM-KI Ruby (wat een mond vol) is een soort getemde reus. Hij beschikt over behoorlijk wat power als het moet, maar zal niet snel gek of ‘opwindend’ doen. Een soort diesel… gaat gestaag door en is niet snel buiten adem… maar graag hoogtoerige sprintjes trekken: neu.

  We zien twee keer 100 watt in 8 Ohm en een verdubbeling naar 4 Ohm. Dat is ruim genoeg voor menig woonkamer. En ook in onze ruime luisterruimte komen we nooit tekort. De Focals zijn niet gemakkelijk, maar we kunnen soms best hard draaien. En ook dan horen we geen ademtekort.

  Als we kijken naar de inputs treffen we drie keer een lijningang, phono en een tweetal record-loops. Geen idee of die nog gebruikt worden in praktijk. Tevens zien we een power-amp input. Het is ook mogelijk de KI-Ruby in een bi-amp configuratie te gebruiken. Dan kunt u een lijn-uitgang gebruiken naar een externe eindversterker.

  Het schakelen van inputs gaat met de linker draaiknop. Rechts regelt u het volume. In het midden zit nog een power-knop en links daarvan een prima hoofdtelefoonuitgang.

  De SA-KI Ruby

  De SA-KI Ruby is – zoals gemeld – meer dan een cd-speler. Allereerst kan het in eigen huis ontwikkelde loopwerk (komt bij Denon vandaan) meer lezen dan cd’s. Sacd’s zijn ook welkom en zelfs files op optische schijven (inclusief dvd-rom) kunnen worden gelezen.

  De SA-KI Ruby is ook een dac. Achterop zit een coax- en optische ingang en een usb-input (A en B). Intern wordt alles omgezet naar 1 bit voordat het naar analoog gaat. Er zijn meer fabrikanten die dat doen (denk aan PS Audio en Sony). Marantz heeft zijn eigen algoritme zeggen ze. Het zou voordelen hebben met de conversie en bijbehorende filtering.

  Aan de uitgang zitten de welbekende Marantz hdam-modules die inmiddels bij versie 3 zijn aanbeland. Het geheel is gevoed met een ringkernvoeding. Kortom; keurig allemaal

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  6 reacties

  1. Bedankt voor de interessante review.
   Ik ben benieuwd hoe de Marantz KI Ruby zich verhoudt tot de PM14-s1. Valt daar iets over te zeggen? Vraag me af of een upgrade de moeite waard is.

  2. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

   groet,

   Eddie

  3. Jaap, leuke review van een interessant product. Hoewel ik zelf vier Marantz versterkers in huis heb, krijg ik wel een beetje jeuk van de zoveelste KI versie nu met zinloze robijntjes, maar dat is persoonlijk. Mijn brandende vraag is: hoe klinkt deze Marantz in vergelijking met de zojuist geteste PS Audio versterker set? Klinkt deze klasse D anders dan de gewone klasse A/B in dezelfde prijsklasse?

   groet,

   Eddie

   1. Dag Eddie,

    Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb de PS Audio niet getest. Dat heeft Geoffrey gedaan. En ook op een compleet andere set luidsprekers en in een andere akoestiek. Sorry. Ik kan hier echt niets zinnigs over zeggen.

    1. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

     groet,

     Eddie

  Geef een reactie