Review Marantz KI Ruby

Voordelen

 • Fijne sound
 • Krachtig en gefundeerd
 • Oogt goed
 • Fijne prijs t.o.v 10-series

Nadelen

 • De SA-Ruby is iets te mid-gefocust
 • Hij is limited... :-)
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz KI-Ruby serie

  Body and Soul...

  Inhoud

  Toen de 10-series uitkwam en we het verschil met de 14-series hoorden, waren we direct enthousiast. YES: een Marantz met ballen. Ook bij de 8006-serie hebben we een goed gevoel. Erg degelijke prijs/kwaliteit. En dit zet zich ook weer door bij deze KI Ruby. Het is een Marantz met body. Een Marantz met ballen onderin als het moet. Maar ook met een fijngevoeligheid die ons bevalt. We horen snelheid, openheid en ‘schwung…’. Lekker!

  Smaak

  Wel blijft het een feit dat Marantz een bepaalde sound heeft. Dat is niet negatief bedoeld. Het is zelfs positief, want mensen kopen een Marantz omdat het een Marantz is. Net als bij een auto… iedereen heeft een voorkeur. Als Opel ineens auto’s gaat maken die als een Volvo eruit zien en rijden is er geen reden meer om één van beiden aan te schaffen. Het is immers één pot nat.

  Als we dat moeten concretiseren: we horen de duidelijke Marantz-signatuur als we schakelen tussen de Metrum Ambre / Pavane combinatie naar de SA-KI Ruby. Man: wat een verschil in presentatie zeg! De Metrum speelt meer in de diepte en heeft iets meer bass-kick en -energie. De Marantz speelt iets meer naar voren en pusht ook het midden en hoog iets meer.

  Dat is heel goed hoorbaar bij vocaal werk. Minder bij elektronische muziek. Scherpte blijft gelukkig afwezig bij de Ruby. Dat was nog weleens een issue naar onze mening, omdat het laag te dun was. En een dun laag zorgt voor scherpte in het midden en hoog. In beide gevallen / scenario’s horen we – gelukkig – een degelijk fundament met veel definitie. Het schetst een compleet plaatje van de muziek die we spelen. Van elektronisch tot vocaal tot rock, pop, ballade.

  Ruimte

  Een belangrijk punt in de weergave is de ruimte. En waar we bij bijvoorbeeld een NA8005 écht issues hadden met de ruimtelijke weergave is dat bij deze KI-Ruby absoluut geen probleem. Het is zelfs opvallend goed! We horen echt een heel mooi ruimtelijk plaatje met effecten achter en naast ons.

  Het enige wat opvalt, is dus dat de Marantz SA-KI Ruby meer naar voren speelt dan onze Metrum-combinatie. Het grappige is echter dat de PM dat feilloos laat horen. Het is dus een dac/bron afstemming en niet zozeer een versterker-tuning die we hier horen.

  In dat opzicht vinden we de PM wel meer onze smaak dan de SA. Maar goed: dat is dus een smaakkwestie en niet een kwaliteitsaspect. Want beide apparaten spelen wel prettig en op hoog niveau.

   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  6 reacties

  1. Bedankt voor de interessante review.
   Ik ben benieuwd hoe de Marantz KI Ruby zich verhoudt tot de PM14-s1. Valt daar iets over te zeggen? Vraag me af of een upgrade de moeite waard is.

  2. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

   groet,

   Eddie

  3. Jaap, leuke review van een interessant product. Hoewel ik zelf vier Marantz versterkers in huis heb, krijg ik wel een beetje jeuk van de zoveelste KI versie nu met zinloze robijntjes, maar dat is persoonlijk. Mijn brandende vraag is: hoe klinkt deze Marantz in vergelijking met de zojuist geteste PS Audio versterker set? Klinkt deze klasse D anders dan de gewone klasse A/B in dezelfde prijsklasse?

   groet,

   Eddie

   1. Dag Eddie,

    Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb de PS Audio niet getest. Dat heeft Geoffrey gedaan. En ook op een compleet andere set luidsprekers en in een andere akoestiek. Sorry. Ik kan hier echt niets zinnigs over zeggen.

    1. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

     groet,

     Eddie

  Geef een reactie