Review Marantz KI Ruby

Voordelen

 • Fijne sound
 • Krachtig en gefundeerd
 • Oogt goed
 • Fijne prijs t.o.v 10-series

Nadelen

 • De SA-Ruby is iets te mid-gefocust
 • Hij is limited... :-)
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz KI-Ruby serie

  Conclusie

  De nieuwe, gelimiteerde Ruby lijn heeft ons positief verrast. Met name de versterker is echt een fijn apparaat. Het komt krachtig, dynamisch over, zonder 'druk te doen'. Er is ruim voldoende fundament onderin wat een prettige vloei geeft. De 'SA' speelt voor onze smaak een tikkie te up-front, maar dat is meer een smaakkwestie. Feit blijft namelijk dat het een heerlijk veelzijdig apparaat is dat op hoog niveau opereert.

  Afrondend

  We zijn behoorlijk te spreken over deze gelimiteerde Marantz KI-Ruby serie. Met name de versterker is ons goed bevallen. We horen duidelijk verschillen in bron en in opname terug. Dat geeft aan dat de versterker zelf niet al te veel toevoegt; een goede eigenschap. De SA-KI Ruby is een veelzijdige machine met een muzikaal karakter. Een machine die de Marantz-fan zeker zal waarderen. Voor ons persoonlijk is de presentatie is te veel up-front en ligt de focus iets te veel op het middengebied. Maar dat is smaak.

  Concurrentie

  Kijken we naar de markt, dan zien we producten van AVM, Hegel, NAIM, MOON of bijvoorbeeld Yamaha terug. Marantz heeft zeker een verdiende plek tussen deze merken. Het zal gewoon op smaak gaan aankomen…

  Specificaties Marantz PM-KI Ruby

  Type apparaat GeÏntegreerde versterker
  Inputs 3 x single ended lijn, Phono, 2 x loop, 1 x power-amp in
  Outputs 2 x loop, speaker-uit (stereo)
  Vermogen 2 x 100 watt 8 Ohm, 2 x 200 watt 4 Ohm
  Type versterker Klasse D – nCore gebaseerd
  Voeding Ringkern
  Afmetingen / gewicht 43 x 44 x 13 cm (bxdxh), 15.5 kG
  Prijs 3999 euro

  Specificaties Marantz SA-KI Ruby

  Type apparaat (SA)CD-speler / d/a-converter
  Inputs Optische media, coaxiaal, optisch, usb.
  Uitgangen Single ended, coaxiaal, optisch
  Formats PCM, DSD, SACD en de meeste files, inclusief high-res
  Conversie Alles naar 1 bit (DSD) voor de d/a-conversie
  Afmetingen / gewicht 43 x 42 x 13 (bxhxd), 17 kG
  Prijs 3999 euro
   
   

  Winkels met Marantz

  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  6 reacties

  1. Bedankt voor de interessante review.
   Ik ben benieuwd hoe de Marantz KI Ruby zich verhoudt tot de PM14-s1. Valt daar iets over te zeggen? Vraag me af of een upgrade de moeite waard is.

  2. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

   groet,

   Eddie

  3. Jaap, leuke review van een interessant product. Hoewel ik zelf vier Marantz versterkers in huis heb, krijg ik wel een beetje jeuk van de zoveelste KI versie nu met zinloze robijntjes, maar dat is persoonlijk. Mijn brandende vraag is: hoe klinkt deze Marantz in vergelijking met de zojuist geteste PS Audio versterker set? Klinkt deze klasse D anders dan de gewone klasse A/B in dezelfde prijsklasse?

   groet,

   Eddie

   1. Dag Eddie,

    Ik heb werkelijk geen idee. Ik heb de PS Audio niet getest. Dat heeft Geoffrey gedaan. En ook op een compleet andere set luidsprekers en in een andere akoestiek. Sorry. Ik kan hier echt niets zinnigs over zeggen.

    1. Jaap, Dank voor het snelle en eerlijke antwoord. Dat maakt maakt Alpha Audio voor mij een van de meest lezenswaardige audio websites. Als ik nog noten op mijn zang mag hebben: ik heb het idee dat tests waarin meerdere gelijkwaardige apparaten door meerdere personen worden beoordeeld, voor mij de meeste waarde hebben. Dat is vast duur en tijdrovend, maar gekoppeld aan een eerlijke beoordeling, verheft het je website – nog verder – boven het commerciële hifi proza waar we vaak op getrakteerd worden.

     groet,

     Eddie

  Geef een reactie