Review Marantz Model 30 en SACD 30N

Voordelen

 • Oogt goed
 • Klinkt snel en open
 • Punch
 • Breed inzetbaar

Nadelen

 • Plastic front
 • HEOS App
 • Kanibalisme in eigen line-up
 • Prijs: € 6000 per set

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz Model 30 SACD 30N

  De Sound

  Inhoud

  Als we het Marantz-duo aanzetten voelt het direct vertrouwd met de weergave. Het is dezelfde signatuur als de PM12 en de KI Ruby bijvoorbeeld. Dat is niet gek: ze zijn gelijk van opbouw. Tenminste: de eindversterker is gelijk. De voortrap dus niet. Overigens hebben we niet de phonotrap kunnen testen: uw redacteur is geen held met vinyl. En om een oordeel te kunnen vellen, is gewoonweg meer kennis op dit vlak nodig.

  Dan naar SACD 30N… dat is toch wel een verhaal apart. Deze alleseter mét de MMM-dac is een zeer fraai klinkende streamer, zo ontdekken we. Het klankbeeld is behoorlijk ontspannen via ons test drietal. Zowel op de Focal als op de Bowers als op de DALI horen we een prettige signatuur. Kan het rocken en beuken? Mwah… het is en blijft Marantz natuurlijk. Maar de puch onderin is er zeerzeker. Dat is gelukkig veranderd sinds de introductie van de nCore-modules in de hogere series.

  Om een voorbeeld te geven: Tool’s Fear Inoculum klinkt écht serieus goed via de Marantz. Dit omdat op één of andere wijze deze streamer ongekend veel gelaagdheid laat horen én soepel blijft spelen. Dat is knap in deze klasse. Zeker voor een alles-in-één speler.

  Als we naar Daft Punk gaan: Georgio by Moroder, dan staat de stem van Georgio echt als een huis, terwijl de atmosfeer van de club goed wordt verspreid. Wellicht mag het stereobeeld iets intenser. Maar feit is: dit is hoog niveau. De gitaar bijvoorbeeld is ongelooflijk goed te volgen: elke snaar horen we trillen.

  Tenslotte wat vocal werk. Courtney Marie Andrews. Oei… ja… lekker! Dit pakt. Wat een Engelenstem. Prachtig. Geen randjes, 3D… energie… Kippenvel…

  Het groeit!

  Nu zijn we niet altijd super-fan geweest van Marantz. Uw redacteur is meer een Denon-liefhebber: energie, punch… fun. Maar de laatste paar modellen van Marantz hadden wel wat. En deze Model 30 en SACD 30N ook. Het heeft een licht tintje ‘fun’ … hoogstwaarschijnlijk te danken aan de nCore-implementatie. Dit fun-element is precies genoeg om die sprankel te bieden. Zonder de Marantz-sound te verliezen. Want het blijft lief en soft. Niet te gek… gewoon goed.

  Wij zijn van mening dat in dit duo vooral de SACD 30N de ster is van de show. Deze speelt gewoon echt heel erg goed. En dat met zo ongekend veel mogelijkheden: cd, sacd, usb, streaming, bluetooth… digitale inputs… zelfs files vanaf een cd en dvd!

  Wat we wél jammer vinden is de HEOS-app. Die is en blijft gewoon lastig om mee te werken. Het werkt bij ons niet stabiel, is naar mening van uw redacteur niet intuïtief en oogt ouderwets voor wie bijvoorbeeld Roon of zelfs Sonos gewend is. Helaas is het (nog?) niet mogelijk om Roon via RAAT te gebruiken. Vooralsnog alleen Airplay. Jammer. We hopen dat Marantz dit nog fixt. Dan is het apparaat gewoon af.

  Sound Samples Marantz Model 30 SACD 30N

  Voor lossless wav-versies: klik hier.

   
   

  8 reacties

  1. Hoi Jaap,
   Jullie waren erg enthousiast over de ND-8006 van Marantz. Deze is qua prijs de helft van de 30N en qua functionaliteit gelijkwaardig.
   Ben erg benieuwd naar het verschil in klank tussen deze twee spelers. Kan iemand (redactie of lezers) hier iets over zeggen?

   1. Die vraag is niet écht on topic. Maar de verschillen zijn natuurlijk erg groot. Niet verrassend: de Driade kost 800 euro en de William Tell Silver is bijna 10.000 euro. De Audioquest is detailrijker, brengt meer lucht en is wat meer ‘up-front’. En aangezien de B&W ook naar voren speelt, is het naar mijn mening niet de beste match. Ik zou een kabel kiezen die iets meer ontspanning brengt.

  2. Zeer gave video! Zo kun je goed horen wat goed matched. Op zich heb ik Marantz altijd een mooi merk gevonden. In het verleden kon de dempingsfactor wel iets beter, maar volgens mij hebben ze dit tegenwoordig wel goed bijgesteld.

  Geef een reactie