Review Marantz Model 40n – Met de ‘N’ van “Netjes!”

Voordelen

 • Klinkt prettig
 • Zéér compleet

Nadelen

 • Dac mag wat beter
 • Plastic op front
 • Prijs: € 2499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Marantz Model 40n

  Inleiding

  Uw redacteur heeft -als we even bij de hifi-hobby blijven – nog steeds spijt van één ding: de verkoop van een Marantz receiver. Een quadrophonisch monster. We gokken dat het om om een 4415 ging. Wat een heerlijke receiver was dat. maar ja: vroegah… Even terug naar nu; de tijd dat Marantz wat vintage kenmerken terugbrengt in een modern jasje. We nemen de Marantz Model 40n onder de loep. Een alleskunner mét hdmi e-arc!

  Vroeger was alles beter… toch? Nou: nee. Natuurlijk niet. Het zit in de aard van het beestje om te verlangen naar vroeger. Feit is: in heel veel gevallen wordt een vintage apparaat op alle fronten weggespeeld door een modern apparaat in die klasse. Neemt niet weg dat tweedehands soms érg interesant is. Soms staat er gewoon iets geweldigs te koop voor een scherpe prijs.

  Toch blijft vintage ‘hot’ en blijft vinyl in trek. Dat laatste kan trouwens érg goed klinken, zoals we laatst hebben aangetoond in de livestream. Marantz ziet ook in dat vintage in trek is en heeft vorig jaar de Model 30-serie gelanceerd. En ja: dat zag er goed uit (uw redacteur vindt het design wel gaaf) en het klinkt zeker niet onverdienstelijk.

  Voor veel mensen zijn twee doosjes van zo’n 3000 euro echter wat onhandig én een serieuze investering. Immers: daar moeten ook nog kabels bij… Kortom: de gemiddelde consument ziet liever één doosje in die prijsklasse: scheelt kabels én een investering die bij het gros van de bevolking gelijk staat aan een vakantie.

  Marnantz Model 40n

  En zo is de Marantz Model 40n geboren: een alles-in-één oplossing. Een geval: just add speakers. Letterlijk. Want de Marantz Model 40n is een geïntegrereerde versterker, dac, HEOS streamer én beschikt over hdmi e-arc. Super.

  Het versterkergedeelte is – in tegenstelling tot de Model 30 – een traditionele klasse A/B trap. Dit om wat kosten te drukken ten opzichte van de Model 30. Wij vinden het niet erg; de versterker is prima, zoals later wel blijkt. De versterker levert 70 watt in 8 OHm en 100 watt in 4 Ohm (en dat haalt hij ook). Een groot verschil met de series eronder is dat Marantz het aantal transistors heeft verdubbeld. Dit komt de stabiliteit – en stroomlevering – enorm ten goede. Tevens is de pre-amp aangepakt; de gain is veel lager (maximaal +6dB standaard met een ophoging naar maximaal +12 dB als het écht nodig is (zeer zwakke input). In pricipe gained de pre-amp niet wat de signaal / ruisverhouding verbetert (gain trekt ook de ruisvloer omhoog). Dit is écht zichtbaar in de metingen zoals u later kunt zien.

  Het convertergedeelte wordt geregeld door een ESS 9016k2m dac. De dac – en streamer – zitten in een aparte, afgeschermde behuizing. Om zo interferentie tot een minimum te beperken. Tevens zijn de voedingslijnen gescheiden gehouden om zo alles zo schoon mogelijk te houden. Beste een klus in zo’n compacte behuizing! Marantz heeft zijn eigen filters ingeladen; ze gebruiken niet de standaardfilters van ESS. Verwacht dus geen overmatige frisheid of scherpte bij deze dac.

  In- en uitgangen

  Marantz Model 40n

  Achterop treffen we een hele rits aan aansluitmogelijkheden: drie keer een lijn-ingang, een phono-ingang (MM) en natuurlijk digitale ingangen: coaxiaal, optisch, ethernet (HEOS), Wifi (HEOS) en bluetooth. Tevens is er een subwoofer uitgang, record-uit en een power-amp ingang. USB is ook een optie als u een usb-stick met muziek wilt gebruiken. Tenslotte zien – eindelijk! – een HDMI e-arc koppeling. Dat zien we nog véél te weinig op serieuze hifi-apparaten. Kortom: pluspunten.

  Bouw en design

  We kunnen natuurlijk niet zomaar het uiterlijk vergeten. Nu is design altijd een kwestie van smaak, maar wij snappen dit ontwerp wel. Het oogt chique niet oubollig maar wel met een goede knipoog naar het verleden.

  De afwerking is goed voor een product in deze klasse: alles zit stevig in elkaar, al vinden we het toch een beetje jammer dat er op het front kunststof is gebruikt. Ook bij de Model 30 trouwens. Dat zie je niet direct, maar je voelt het wel.

  Type product
  D/A-converter
  Ingangen
  • Analoog RCA
  • Analoog Phono MM
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  • Bluetooth
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  20 Kg
  Afmetingen
   Soort versterker
   All-in-one
   Versterkertechniek
   Klasse AB
   Bridgemode
   Nee
   Ingangen Versterker
   • Analoog RCA
   • Analoog Phono MM
   • Digitaal Coaxiaal
   • Digitaal Optisch
   • Digitaal USB
   • Streamer ethernet
   • Streamer wifi
   • Bluetooth
   Vermogen
   Specificatie #1
   • Weerstand: 8 ohm
   • Waarde Gespecificeerd: 70 watt
   • Waarde Gemeten: 70 watt
   Specificatie #2
   • Weerstand: 4 ohm
   • Waarde Gespecificeerd: 100 watt
   • Waarde Gemeten: 100 watt
   Gewicht versterker
   20 Kg
   Ingebouwde dac
   Ja
    
    
    

   Winkels met Marantz

   Parkweg 23
   8084CG 't Harde, NL
   Schoenmakersstraat 19
   6041EX Roermond, NL
   Laat 29A
   1811EB Alkmaar, NL
   Pelikaanstraat 126
   2018 Antwerpen, BE

   10 reacties

   1. Hallo,

    Ik ben van plan om Marantz 40n aan te schaffen. Ik kreeg ook gelijk een aanbieding om een demoset B&W 702 S2 erbij te kopen voor een, denk ik, zeer aantrekkelijke prijs … (-30%)
    Mijn vraag is : kan de marantz deze luidsprekers goed aansturen want ik las in een of ander review dat de 702’s veel vermogen nodig hebben ?

    Grtz, Michel

    1. De 702 S2 is een ontzettend lastige speaker om strak te krijgen. Deze dipt namelijk behoorlijk in het laag, wat een versterker leeg kan zuigen. Ik heb de Model 40 niet geprobeerd op de 702 S2, maar ik denk dat het best wel krap is eerlijk gezegd.

    1. Van de Samsung website ( https://www.samsung.com/nl/support/tv-audio-video/what-is-earc-and-how-to-set-on-samsung-smart-tv/ ):

     “De meeste tv’s comprimeren audiosignalen voordat ze door de HDMI-kabels gaan. Met de eARC (Enhanced Audio Return Channel) kun je het originele audiosignaal in volledige resolutie overbrengen via een HDMI-kabel en kun je genieten van het beste geluid.”

     Afhankelijk van het signaal van het kanaal dat je bekijkt, of de stream die je op hebt staan, kan dit wel degelijk uitmaken. Denk aan concertregistraties die in 4K worden uitgezonden, met multichannel weergave.

      1. Het gaat erom dat de apparaten aan beide kanten eARC moeten ondersteunen. Op één apparaat moet beeld + geluid binnenkomen en het audio kanaal wordt vanuit dat apparaat naar het aangesloten apparaat gestuurd. In de praktijk is dat meestal een TV die het audio signaal doorstuurt naar de versterker.

       Bij een eARC verbinding stuurt bijvoorbeeld de volume controle van de afstandsbediening van de TV ook de volume controle op de aangesloten versterker aan, over het eARC signaal.

   2. Dag Jaap,

    Mooie review.

    Nog een vraagje over de flac samples.
    De lovesong van adele afgespeeld via coax met mutec heeft 2 versies:
    de ene is ‘lovesong’ de andere is ‘lovesong audio extracted’.
    Ik verkies de versie audio extracted maar misschien zouden ze volledig identiek moeten zijn en is er dus geen verschil.
    Is er een verschil in opname voor deze 2 bestanden? De bestandgrootte is gelijk.
    Ik ben benieuwd!

    Bedankt

    Bart

   Geef een reactie