Home Review Meraki MS220-8P switch – met samples

Review Meraki MS220-8P switch – met samples

108

Prijs: € 100

Inleiding

Inhoud

Netwerken blijft een hot topic. En dat is niet gek, want hoe kan het toch dat er verschillen tussen switches hoorbaar zijn? Wij hebben daar natuurlijk al wat onderzoek naar gedaan. En nee; het is geen corrupte data. Onze theorie is common mode noise die via het netwerk de hifi-apparatuur binnen komt. Dat kan ook verklaren dat betere voeding zorgt voor beter geluid. En dat de ‘audiofiele’ switches met betere (galvanische) ontkoppeling beter klinken. Maar we gaan hier niet kijken naar een audiofiele switch. We kijken nu naar een enterprise switch: de Meraki MS220-8P.

We zijn in contact gekomen met de Meraki MS220-8P via een lezer die aanwezig was bij onze blinde test van netwerk-switches. De Meraki scoorde bij de top-3, wat opmerkelijk is gezien het testveld. Dit is natuurlijk hét bewijs dat de klank afhankelijk is van de opbouw van de switch én de kwaliteit van de componenten. En dat het geen ‘rocket-science’ is of een aparte audio-aanpak nodig heeft. Meraki is merk van Cisco. En Cisco is hét merk op gebied van netwerk-apparatuur. Zij weten precies hoe je een goed apparaat maak. Achteraf gezien is het dus niet heel gek dat de MS220-8P zo goed heeft gescoord.

Fiber en koper

Nu zijn wij benieuwd naar de verschillen in klank tussen koper en fiber. Onze ervaring is namelijk dat fiber nog iets beter klinkt. We duwen dus een fiber-module in de Meraki en leggen een glasvezelkabel naar de converter achter de Metrum Acoustics Ambre streamer. Wij gebruiken een Delock converter met een Netgear-compatible SFP-module. Weet dat de ‘zender en ontvanger’ compatible met elkaar moeten zijn. Wij gebruiken op kantoor LC-connectoren en gigabit, 850nm multi-mode modules (Netgear AGM7371F compatible). Werkt perfect voor audio.

We hebben de Meraki MS220-8P naast de Zyxel GS2200 switch gezet die een tijdje nu als media-switch heeft gefungeerd. Die switch heeft als voordeel dat we heel gemakkelijk vlans met prioriteiten op bepaalde poorten kunnen aanmaken en instellen. En dat bleek (subtiel) hoorbaar. De Meraki gaat echter nog een (klein) stapje verder als het gaat om rust en verfijning. We horen nét iets meer nagalm en souplesse.

We willen niet zo ver gaan te zeggen dat het een wereld van verschil is. Het verschil is echter in bepaalde tracks gewoon hoorbaar. Denk aan Jaques Loussier waarbij het op de aanslagen van de piano hoorbaar is. Of in de ‘glazigheid’ van de vocalen bij I Will van Radiohead. Het lijkt iets meer te drukken.

Baby stapjes

Het netwerk tweaken is baby-stapjes nemen. Elke tweak doet weer iets. Van UTP naar degelijke afgeschermde kabels is een stapje. Van koper naar fiber is – voor ons – weer een stapje. Van een ‘domme’ switch naar een switch met QoS is weer een stapje. En van die switch naar de Meraki MS220-8P is weer een stapje. Echter het verschil tussen niets doen en dan dit: dat is een goed hoorbare stap. En voor ons is er geen weg terug naar de oude situatie.

Wie het niet gelooft; de koffie staat klaar!

Interface

Voordat we het vergeten te zeggen: de Meraki MS220-8P is prima 2e hands te koop. Voor rond de 100 euro hebt u er eentje. Er is géén licentie nodig om hem te gebruiken. Inloggen gaat via het serienummer achterop de switch. Natuurlijk kunt u niet alles instellen – daar is de cloud-subscription voor nodig – maar de basis werkt gewoon. En dat zal in veel gevallen genoeg zijn.

108 REACTIES

  1. Na het lezen van dit stuk en alle reacties hier, heb ik ook de trigger over gehaald en via Marktplaats een nieuwe Meraki MS220-8p kunnen bemachtigen.

    Deze heb ik direct in mijn netgear switch vervangen voor de Meraki, welliswaar met een ander powercord (Black Cable). Wat ik toen hoorde was niet bepaald beter dan in de oude setup. Het klonk dof met ontzettend veel meer laag. Zoveel zelfs dat ik opnieuw Dirac ruimtecorrectie heb moeten draaien.

    Enig idee of dit aan mijn setup ligt?

    Mijn setup / keten ziet er als volgt uit: Ziggo modem (in bridgemode) -.> 20cm cat6 patch kabel -> Unify Security Gateway/Router -> 20 cm cat6 patch kabel -> Unify Switch 8 -> cat6 ethernet +/- 15 meter van meterkast naar woonkamer -> Meraki MS220-8P -> Audioquest Cinnamon utp -> NAD C658 Streaming Dac -> Audioquest Cinnamon RCA -> Dynaudio Xeo 30 speakers (actieve speakers, power cords Audioquest NRG-Y2)

    Muziek stream vanuit mijn Roon Rock, draaiend op een NUC in mijn werkkamer op de eerste verdieping, deze hangt met een Audioquest Cinnamon aan een non-managed Netgear switch.

  2. Hoi, pas naar aanleiding van dit filmpje toch een Meraki 220 op de kop getikt om de glasvezel verbinding een keertje te maken, maar wat klinkt hij al goed op zichtzelf zeg. Maar is er nog een tip of truuk voor een instelling op de Meraki die ik zou moeten weten? Heb een account aangemaakt dus ik kan op de switch inloggen.

    Gr Arjan

  3. Mijn ervaring met fiber is dat er inderdaad een goede verbetering te behalen is door de galvanische scheiding. Toch blijft het effect van een minder goed signaal ook achter de galvanische scheiding duidelijk hoorbaar. Tot een paar weken geleden was ik ook in de veronderstelling dat common mode noise de dac of het audiosysteem wist te verstoren. Inmiddels heb ik door meting bewijs gevonden dat het grootste probleem jitter is. Ik denk wel dat commonmode noise een veroorzaker is van jitter. De omzetting van digitaal naar analoog signaal laat een duidelijke afwijking zien in de timing en het zelfs het volume. Op een scan van enkele milliseconden is meestal zeer weinig terug te vinden, maar wordt een sample van een langere tijd onder de loep genomen. Dan zijn er regelmatig duidelijke afwijkingen te vinden die zich vaak zeer snel weten te herstellen. Iedere bit komt netjes aan, dus alle data komt aan maar niet altijd precies op het juiste moment…. jitter. Bij een heel “slecht” signaal treden deze afwijkingen frequenter op en met iedere verbetering in het netwerk neemt het aantal afwijkingen af. Als we praten over verschillen in digitale kabels zijn de verschillen in afwijkingen zo klein dat deze nagenoeg onmeetbaar zijn en zeker visueel onvindbaar, maar zeer waarschijnlijk geldt ook hier dat een betere kabel garant staat voor een beter signaal en dat dit zich in minder jitter manifesteert.

      • Toch zeggen jullie n.m.m. wat anders…
        Wijnand zegt “Ik denk wel dat common mode noise een veroorzaker is van jitter”.
        Jaap zegt: “Common mode noise zorgt voor afwijkingen in de omzetting (jitter zal daar aan de basis liggen).
        Of lees/begrijp ik het verkeerd?

          • Mee eens hoor! Het belangrijkste is dat er eindelijk iets meer duidelijkheid ontstaat waarom er verschillen hoorbaar zijn. Het hele fijne weet ik er ook nog niet van. Wel een beetje wat er gebeurt en nog meer hoe het verbeterd kan worden 🙂

            De ultieme oplossing zou in mijn ogen een device zijn die een digitaal signaal zonder Jitter can regenereren. Hierbij dient het device met low noise componenten een goede klok en razendsnelle electronica opgebouwd te worden, dit voor een super stabiel signaal waarbij zo min mogelijk nieuwe vervuiling optreedt.

          • De tijd zal het leren Jaap 🙂

            Ik zie het al helemaal voor me.. Een oude computer een nass en een hele goede switch 😉

        • Hoi Huite,

          Het lijkt erop dat iedere vorm van noise. Ook bijvoorbeeld interferentie (magnetisch en elektrische veldsterkten) een rol spelen. Zelfs met de meest vervuilde digitale stream kunnen perfecte analoge sample omzettingen gedaan worden. Letterlijk 1 op 1 gelijk met een zeer goede stream. Hier heb ik letterlijk bijna een jaar aan besteedt om ook maar een verschil te vinden. Pas kort geleden viel het kwartje dat een sample van 1 tot 50 microseconden niet gehoormatig kan worden beoordeeld, dus waarom zouden we hier dan wel een visueel verschil in meetdata in moeten kunnen vinden. Het is lastig om nauwkeurige lange samples met elkaar te vergelijken. Vandaar dat ik begonnen ben met een ultra slecht en een ultra goed signaal met elkaar te vergelijken. Hierbij bleek al snel dat in een sample van 1 seconde wel verschillen te vinden waren. De verschillen worden veroorzaakt op de dac chip. Waarschijnlijk vertel ik jou niets nieuws, maar dit is het punt waar de digitale data 1 op 1 wordt vertaald in een analoog signaal.

          • Petje af voor je research Wijnand! Hoor/lees graag het over vervolg van je zoektocht.
            Voel me als Chord mens alleen wat eenzaam. Heb nauwelijks klokjes en geen dac chip in mijn digitale keten. Het goede nieuws is dat het desondanks (of dankzij?) toch heel aardig klinkt. 🙂

          • Hoi Huite,

            Dankjewel!

            Goed te horen dat het allemaal lekker klinkt. Ik ben best wel nieuwsgierig geworden naar de Chord oplossing.

            Voor wat betreft de vertaling van digitaal naar analoog. Of dit 1op1 is of gereconstrueerd is misschien een ander woord. Ik zal eens kijken of ik het kan vinden.

            Zover ik weet zijn er een paar bits per (16 of 24 bit) datawoord verantwoordelijk voor het volume (spanning) en de andere voor de positie. De waveform wordt hiermee inderdaad gereconstrueerd. Denk ook aan een ladderdac hier worden de bits over de verschillende weerstanden gezonden en dit resulteert in een analoog signaal. Maar ik zal het nog eens opfrissen voor mijzelf 🙂

      • Of de bitjes enkele nsec. ‘te laat’ of ‘te vroeg’ aankomen maakt niets uit.
        De bitjes worden aan de ontvangende kant gebufferd, en veel later weer doorgestuurd (bridge) of verwerkt (DA converter). Ook de DA converter heeft een buffer.
        Volgens mij is de common noise de oorzaak ervan dat de DA converter last heeft van spanningsverschillen op de zogenaamde aardleiding (chassis).
        Die CN komt via de CAT kabel. Een optische isolator kan de CN tegenhouden, mits de voeding voor de isolator ook ‘schoon’ is.
        De CN invloed op de ‘laagste’ bits is dan ook het grootst, die bits zijn bepalend voor het open karakter, het ‘zwart’, het ruimtelijk karakter.

        Kijk je naar de installatie, dan zie je dat de aardleiding in het analoge deel misbruikt wordt.
        De afscherming van een interlink wordt gebruikt als signaal referentie, maar ook als vereffeningsaarde tussen de eindversterker en b.v. de voorversterker.
        De vereffeningstroom verziekt het signaal.

  4. Tegen verwachting in, stuitte ik op een Meraki switch op marktplaats voor een goede prijs en ik dacht: ‘Okay! Let’s do this!’

    In eerste instantie leek het resultaat tegenvallen. Het geluid was donkerder en klonk wat hard en minder upfront tov wat ik had. Toen ik de Meraki omwisselde met de iFi Power en NetGear 8 ports managed switch werd het geluid weer helderder, wat meer upfront maar ook scherper.

    Terug naar de Meraki hoorde wat hier in de comments ook beschreven staat: meer ruimte, meer detail, meer zwartheid en meer ‘uitsterven van instrumenten’. Ai.. Eigenlijk wilde ik niet meer terug.

    Het ontkoppelen van PoE leverde mij wat helderheid op en, wellicht, met een goede stroomkabel kom ik weer wat verder. Een andere voeding op de Meraki knutselen zie ik niet zo zitten.

    Na een week draaien op de Meraki, sloot ik mijn oude switch weer aan.. Het is nu overduidelijk dat ik niet meer terug wil/kan. Onze set klinkt met de Meraki weer wat meer hifi. Het verschil is subtiel, maar degelijk aanwezig en kwalitatief vind ik dat het veel toevoegt. Ik las ergens dat het vervangen van de switch hetzelfde effect heeft als een nieuwe DAC, maar dat gaat in mijn geval niet op. Als ik de winst moet uitdrukken in procenten, zou het tussen de 2-3% zijn.

    Zo.. Wat nu? To fiber or not to fiber.. hmmm..

  5. Beste allemaal, mooi zoveel meedenken maar ik vraag me af of het voor mij zin heeft om een switch upgrade te doen.
    Ik speel met een Aurender A10 streamer met een HD intern waar mijn muziek op staat en de backup op de nas met netgear switch van daar met een cat 6 rechtstreeks naar de streamer.
    Moon 600i v2 versterker en B.W 805 D3 speakers
    Graag advies.

  6. Nog maar eens wat extra gebruikerservaring over de meraki geven icm het verlopen vd licentie.
    De licentie van mijn Meraki was in maart verlopen, maar ivm Corona heeft Meraki (heel netjes) besloten om iedereen gratis maanden te geven.
    Na afloop vd licentie periode krijg je behoorlijk frequent de mails dat je licentie afloopt en dat de switch zal stoppen met functioneren. Sommige mails praten over ‘geen internet toegang’ en anderen stellen dat alle verkeer zal stoppen.
    Mijn switch is nu sinds 2 weken echt helemaal uit de licentie verlopen, maar werkt gewoon nog steeds!

    Het internet dashboard is uiteraard niet meer toegankelijk, netwerkverkeer niet meer zo uitgebreid te checken/monitoren, maar de switch zelf is nog steeds in te stellen.

    Overigens had ik al uit voorzorg online gekeken naar 1-3-5-7-10 jaars licenties en die zijn niet landafhankelijk dus je kan die licentie in nl kopen, of gewoon beter rondkijken en deze licentie in de US kopen en de helft goedkoper uitzijn 🙂

    De licentie zorgt ervoor dat je het internet dashboard weer kan gebruiken, die ook meteen als monitoring werkt (dus als hij bijv merkt dat je ISP down is, krijg je daarover een mail. Krijg je ook als de switch down is, maar de mijne gaat nooit down). Verder ‘koop’ je hiermee firmware updates en next business day vervanging van hardware (dus eigenlijk extended garantie).
    Ik heb de licentie dus nog niet gekocht, was benieuwd of de switch gewoon blijft werken. De laatste test zal zijn om eens een powercycle te doen en dan zien of hij weer in de lucht komt. Ik verwacht van wel gezien de ervaringen van Jaap met zijn meraki

        • Heb net na een eureka moment m’n Roon (NUC 10) Rock internet gevoed via een usb-c>ETH converter. De ethernet poort op de NUC op een media converter aangesloten. Die gaat met 10m glasvezel naar de woonkamer waar een Meraki staat, daar gaat een ethernet kabel naar m’n streamer. Nu ga ik vanaf de Meraki de 2e glasvezel poort gebruiken om met een glasvezel kabel naar een kamer ernaast een media converter aan te sturen tbv een hoofdtelefoon/desk monitor speaker DAC.

          Heb het nog niet in de woonkamer beluisterd, ga ik morgen even doen, maar verwacht hetzelfde resultaat door de ontkoppeling. Kwam op het idee omdat ik tot voor kort de NUC 10 met de usb-c converter moest gebruiken, had met de Roon Rock software te maken, sinds Augustus moest het werken zag ik op het Roon forum. Nu gebruik ik de Rock dus ook als switch 🙂 Zou waarschijnlijk met Wifi ook moeten werken, als dat kan op een Roon Rock.

          Had eerst ook de Meraki in de meterkast staan en de converter bij de streamer. Als ik nog goedkoop een Meraki op Marktplaats kan vinden zal ik die denk ik toch bij de NUC gaan zetten, just to see… Where does it STOP!!!

    • Juist om dit soort dingen als de licentie e.d. en POE, was ik op zoek naar een alternatief, en die maar eens in gebruik genomen.
      Een Netgear Insight GC110 8-poorts smart cloud switch.
      Nu blijkt alleen wel dat ik dan een andere module moet gebruiken als die van Cisco/Linksys, maar dat gaat ook lukken, en binnenkort maar eens gaan vergelijken met die van een vriend. Ook leuk, en je blijft van de straat, wel belangrijk in deze tijden voor een longpatient. 😉

          • Hallo Jaap,Marcel,

            het is gelukt op de manier zoals jullie hebben aan geraden.Ik heb de screenshot van Jaap vergeleken met die van mij,en de cijfers zijn geheel anders. Bij switch Ports configuration staan de native vlans bij mij allemaal op 1.Bij switch Port status staan de native vlan’s ook allemaal op 1.
            Hoe kan ik de switch optimaal instellen voor mijn audio installatie.
            Deze switch staat vlakbij mijn streamer.Op deze switch zijn aangesloten,internet vanaf de router,ziggo mediabox next,Naim muziek server en natuurlijk de streamer.

            ik hoor graag van jullie.

          • Vlans zijn virtual lans. Die horen in eerste instantie allemaal op 1 te staan, aangezien dat het standaard vlan is. Je moet mijn screenshot niet namaken, want die is geschikt voor mijn netwerk en zal elders niet werken. Dus tenzij er gebruik wordt gemaakt van vlans, alle vlan-instellingen op ‘1’ laten staan.

            Het enige wat je kan doen is de PoE echt uitzetten. Verder valt er weinig in te stellen.

          • Je kan intern een stekker van de Poe voeding lostrekken of via command Line werken en het softwarematig uitzetten. Maar ik heb het ook niet gedaan. De reden is simpel: Poe gaat pas aan als het nodig is.

  7. Leuk artikel weer!
    Mooi om te lezen Jaap, dat je echt wilt doorgronden waar de verschillen en verbeteringen nu precis vandaan komen. Ik heb dat gevoel ook, dan ‘s zit je ‘s avonds op de bank te luisteren en denk je hoe kan het in *”&^%^# naam? Ik speel al een aardige tijd over fiber, geïnspireerd door de artikelen hier op Alpha Audio. Heb gekozen voor single-mode fiber, met twee Delock converters. Eén keer terug gegaan naar koper SFTP om te checken of ik mezelf niet voor gek had gehouden.

  8. Leuke test! Toont m.i. maar weer aan dat sommige productgroepen (lees: doodnormale apparatuur voorzien van het label ‘audiofiel) prijstechnisch compleet door de mand vallen. Vooral als we in het domein van kleine puntjes op de i zijn aanbeland.

    Jaap, zou deze Meraki intern nog op te pimpen zijn?

  9. Dag Jaap, als ik het goed begrijp of lees blijkt uit de test dat de switch voor de galvanische scheiding ook van belang of invloed is, dat zou meteen hetgeen ik ervaar bevestigen, ik heb namelijk een SBooster aan de switch en de convertor en uiteraard ook aan de laatste convertor en dat is bij sommige tracks hoorbaar 🙂

  10. Interessant ! In het begin van je review spreek je over common mode noise en dat dit ook via de voeding binnenkomt: wat is dat eigenlijk en hoé komt dat dan in de apparatuur, alleen via de kabel ? PS ik heb een audioquest powerquest 2, die volgens de fabrikant wél differential mode noise filtert maar niét common mode noise (de 3 wel).

    • Bijna alle voedingen hebben een common mode noise.
      De ‘+’ en ‘-‘ van een voeding zijn wat betreft noise sterk aan elkaar gekoppeld.
      Het geheel (de plus en min samen, common) kun je meten in een onbelaste toestand.
      Niet schrikken, het betreft dan soms wel enkele volts!
      Steek je de voeding in de modem/router, dan maakt de min pool contact met het interne chassis van de modem/router.
      Vervolgens gaat de common noise via de coax (afscherming) naar de antenne versterker om uiteindelijk bij de inkomende hoofd-coax aansluiting pas geaard te worden.
      ‘onderweg’ komt er nog een tweede common-noise bij: van de voeding van de antenne versterker.
      Het is duidelijk dat er nogal wat common-noise bronnen zijn aan te wijzen.
      Via de Cat kabels zoekt de storing vervolgens zijn weg over de gehele installatie.

      Hoe die noise het geluidsbeeld kan veranderen is nog niet duidelijk, via de gebruikelijke metingen zoals frequentiekarakteristiek en vervorming zul je er niets meer van terugvinden.
      Het is denk ik een fase-kwestie die belangrijk is voor de ruimtelijke weergave.
      Beter zou zijn om die ruis ‘binneskamers’ te houden, er hangt dan wel een behoorlijk prijskaartje aan. Tel het aantal voedingen maar eens in je installatie!

      Alle voedingen aarden? Dat is niet zo moeilijk, maar dat veroorzaakt weer andere storingen.
      We gaan verder op het smalle pad van verbeteringen.
      Min dank aan allen voor de mogelijke ideeën.
      groet Toon

      • Ja prachtige uitleg Toon , ik probeer het wat te volgen maar jullie zijn mijn vragen niet relevant denk ik.

        Ik onthoud dat een galvanische ontkoppeling écht helpt tegen ruis , en ik denk maw niet dat mijn Powerquest 2 van 250 EUR veel verschil maakt obv mijn oren en met mijn set.

        Verder heb ik wel met eigen oren vastgesteld dat een dergelijke netfilter icm een betere kabel bv AQ Z3 of Monsoon héél wat verbetering teweeg brengt voor de muziek uit mijn platenspeler. Streamer heel wat minder vind ik.

        Groeten Pieter

        • Pieter
          Een galvanische ontkoppeling vindt plaats bij elke CAT aansluiting.
          Dat verhindert niet dat de hoogfrequent storing toch overal doorheen dringt. Ook via een CAT verbinding!
          Een optische scheider kan dit — en ook de common noise– tegenhouden.
          Of ga op zoek naar voedingen die weinig lekstroom (common noise) hebben.
          Jammer genoeg worden daar weinig gegevens over gepubliceerd.
          Een kwestie van proberen dus, EN het volgen van de ALPHA forum.
          groet Toon

  11. Alweer een leuke test !
    Via de koptelefoon was er al n verschil te horen, maar voor het beste resultaat heb ik even mijn smarttv gebruikt, youtube opstarten en via de tv aan mijn voorversterker gekoppeld.
    Bij radiohead kon ik moeilijk verschil horen (ken het nr ook niet echt), maar bij eelke kleijn was er toch wel een duidelijk verschil. Bij terugschakelen naar de zyxel klonk het een stuk dunner, kaler (ik heb fullrange speakers).
    Bij het piano fragment klonk de meraki ‘echter’, de noten klonken completer (meer microdetails). Ik merk wel dat ik eenvoudiger verschil hoor als je van meraki terug gaat naar de zyxel ipv andersom, maar het verschil was er iedere keer weer.

          • Tis n gedachte die een beetje gedreven is door opmerkingen van stroom en ethernet fabrikanten, dat de beste kabel zo dicht mogelijk bij de bron moet zitten, dus bijv de beste ethernet kabel op de streamer en niet in je meterkast.
            En om dan bij switches te blijven: de laatste overgang van netwerk naar streamer zou dan de beste switch moeten zitten.
            Misschien nog betere galvanische ontkoppeling of nog minder ruis of nog minder reflecties vanuit streamer naar switch en terug in de streamer. Geen idee hoe te verklaren maar zit maar enkele mogelijkheden te verzinnen.
            Proberen en horen is weten 🙂

        • Ik heb de Meraki op de plek van de mediaconverter gezet, vlak voor mijn streamer. De converter werd met een (oude) 5v sBooster gevoed. Het verschil vond ik groot!

          Vanuit de modem/router gaat er nu een korte cat5 ethernetkabel naar een converter, dan via fiber naar de Meraki en dan met een AQ Vodka naar de streamer…

          • Sorry Brian, had deze ff gemist.
            Ik heb niks aan de voeding gedaan, wil de PoE nog ontkoppelen ivm warmte maar verder niks. Een goede powercord erop doet veel!

            Ik heb een Innuos ZENith MK2, die functioneert als Roon core, endpoint én ssd schijf in 1. Vanuit de Meraki gaat er dus een AQ Vodka naar de Innuos. En vanuit de Innuos via USB naar de dac.

×