Review Micromega MyDac

Prijs: € ? 299

Micromega MyDac

Het begint bijna een slachtveld te worden: het instap en middensegment d/a-converters met usb-ingang. Eigenlijk hoeft er niet meer bij dat er ook een usb-ingang op zit, want het begint standaard te worden: gelukkig maar! Micromega stapt vol goede moed in dit overbevolkte middensegment met de MyDac van 299 euro. Een converter met drie ingangen: coaxiaal, optisch en natuurlijk usb. 

Het is echt een ongelooflijk licht dacje. En dan bedoelen we niet de kleur – hij is in wit en zwart te krijgen – of de witte ledjes aan de voorzijde (gelukkig niet dat felle blauw!), maar het gewicht. De uit kunststof opgetrokken MyDac weegt nog geen kilo, schatten we in. Nu hoeft dat natuurlijk niets te betekenen; we kennen genoeg dacs die weinig wegen en goed klinken. Het kan u echter op het verkeerde been zetten. Immers: vroeger kocht u kwaliteit in kilo’s. Dat is vandaag de dag heel anders!

Opgeruimd

Als we de kunststof behuizing openen, het is echt een slim bouwpakketje, zien we een uiterst opgeruimde print met keurig de naam van het apparaat erop. De layout is vrij doordacht, maar lijkt niet helemaal logisch gescheiden tussen analoog en digitaal. Waarschijnlijk door de pek die Micromega heeft op de kleine print.

Micromega MyDac
Een net binnenwerk met keurige chips. Denk aan een CS4351 dac die gemakkelijk tot 24 bit / 192 kHz kan converteren.

We zien een drietal klokjes (één voor 44,1 en hoger en één voor 48 kHz en hoger) en een paar belangrijke chips op de print. Zo neemt de Xmos fpga (programmeerbare chip) een centrale plek in. Bij de usb-ingang zien we een smsc usb-receiver die tot 24 bit / 192 kHz accepteert. Tenminste: als u achterop voor usb 2.0 kiest. er zit namelijk een schakelaartje die u laat kiezen tussen usb 1.0 (eigenlijk 1.1) en 2.0. Als u voor 1.0 kiest, gaat de dac niet verder dan 24 bit / 96 kHz. Bij 2.0 gaat de dac wel tot 24 bit / 192 kHz. De smsc-receiver stuurt vervolgens de data door naar de xmos die de data structureert en vervolgens doorstuurt naar de Cirrus dac: een CS4351. De CS4351 heeft een 2 volt output, dus er is geen gain nodig. Micromega heeft er nog een OPA1642 achter gezet als buffer.

Voor de coaxiale input zien we een WM8804 spdif-receiver. Het is een receiver – of officieel een transceiver – met één aansluiting. Mede om die reden heeft Micromega de optische ingang daar niet aan verbonden: die zit, als we de print goed bekijken, aan de fpga vast. Dat kan natuurlijk ook uitstekend werken.

Eén knop

Micromega MyDac
Met de draaiknop op de voorzijde zet u de dac aan en selecteert u de input.

De MyDac heeft een zeer simplistische opzet: er zit één knop op de voorzijde van de kunststof behuizing. Een grappige draaiknop die de dac aan zet én de input selecteert. Het ziet er wel goed uit en het werkt ook nog gemakkelijk. Wilt u een afstandsbediening, dan moet u elders zoeken. We vragen ons echter sterk af of er een dac is met zulke degelijke chips, flexibiliteit én een afstandsbediening.

Piepje?

Als we de dac inschakelen, worden we getrakteerd op een hoge piep. Het is niet hard, maar het is wel hoorbaar, mede vanwege de frequentie waarop de piep of fluit zich bevindt. We vermoeden dat het met een condensator of spoel van de voeding te maken heeft. We draaien de stekker om om te kijken of het weggaat en warempel; de piep is een stuk minder geworden. Weg is het niet, maar storend ook niet meer. Het kan exemplarisch zijn, maar zie het als een tip voor wie hier ook mee geconfronteerd wordt.

Installatie

Micromega MyDac
De voeding is bij ons niet helemaal stil. We horen een hoge pieptoon. Dat kan exemplarisch zijn. Als we de stekker omdraaien is het al een stuk minder.

Het installeren van de Micromega is een fluitje van een cent. Wie hem op usb 1.1 laat, hoeft niets te doen. Wie voor de volledige bandbreedte wil gaan, moet onder Windows een driver installeren. Mac-gebruikers zijn in het voordeel, want daar hoeft dat niet. Wanneer gaat Microsoft een patch uitbrengen, zodat dit niet meer hoeft?

We sluiten de dac aan op onze htpc én digitale uitgang van de b-Dac. Zo kunnen we zowel de spdif-ingang als de usb-ingang goed testen. De Micromega MyDac gaat vervolgens via de analoge uitgang de Pass Labs X2.5 in die een paar Van Medevoort PA333‘s aanstuurt. Deze voeden de Lentus Audio Duo’s. De bekabeling komt de Art Speak.

Mild

Als we de Micromega de tijd hebben gegeven om op te warmen, pakken we de tablet en kiezen we voor Adele’s ‘Love Song’. Een nummer dat we steeds vaker zijn gaan gebruiken, omdat het allereerst een mooi nummer is én om dat het verfijning vraagt van de dac. Het is zeker geen perfecte opname, maar het biedt wel inzicht in de subtiliteit waarmee de dac te werk gaat.

Micromega MyDac
Drie ingangen: coaxiaal, optisch en usb. Alle drie de ingangen hebben een andere transceiver.

De Micromega weet hier prima raad mee. Het geeft het nummer lekker gul, open en voldoende detailrijk weer. De akoestische gitaar krijgt uitstekend de body die het verdient, zonder wollig over te komen. Opvallend is de afwezigheid van ruwe randjes via usb. Daar willen dacs in deze klasse zich nog weleens schuldig aan maken. Het lijkt dan wellicht gedetailleerder, maar niets is minder waar: de ruwe randjes in het midden en hoog zijn simpelweg conversie-artifacten. Iets waar vinylliefhebbers allergisch voor zijn; en terecht: het is vermoeiend en vervelend.

Lucht

De Micromega heeft dus geen last van de scherpe randjes en dat is een groot pluspunt in deze prijsklasse. Tevens opvallend is de lucht die de dac in de muziek brengt. Het geluidsbeeld is mooi open en vrij van de luidsprekers. Natuurlijk haalt het niet de openheid van bijvoorbeeld de Dion Audio DAC32 die we maar net af hebben gekoppeld. Of de eerder besproken Meridian Reference 818, maar dat lijkt ons niet meer dan logisch: de DAC32 kost het tienvoudige, om maar over de Meridian te zwijgen. We hebben het hier over een heel andere klasse, dus laten we even realistisch zijn en deze dac binnen zijn klasse bekijken en beoordelen.

En binnen zijn klasse, speelt deze Micromega echt de sterren van de hemel als het gaat om stereo-imaging. Het beeld is los, luchtig en scherp afgetekend. Als we bijvoorbeeld Parov Stelar opzetten – The Princess en Coco – horen we een beeld dat uitstekend gefocusseerd is, zonder de lucht en openheid te verliezen. We kennen eigenlijk geen dac tot 300 euro die dit beter doet. De Cambridge Audio DacMagic 100 zal in de buurt komen.

Kick

Micromega MyDac
Er is niet bezuinigd op het binnenwerk. Zo zijn er aparte klokjes voor 44.1 kHz en hoger en 48 kHz en hoger. Netjes!

Hoe is het totaalplaatje? Mild, muzikaal en open. Lichtvoetig wellicht. Wat een woorden voor een dac van dit geld, nietwaar? Dat klopt, maar het is echt zo. Binnen de prijsklasse van 200 tot 300 euro moet u vaak concessies doen. Micromega heeft gekozen voor een kunststof behuizing en wellicht een wat uitgeklede voeding, al doet die – afgezien van de piep – prima zijn werk, hebben we het idee.

Waar Micromega niet op heeft bezuinigd, is de dac, klokjes, input receiver en usb-integratie. En dat is gewoon hoorbaar. De dac presteert uitstekend. Het is een dac die plezier lijkt te hebben bij het afspelen van een groot scala aan genres. En waar gaat het om bij muziek? Precies: plezier… emotie.

Conclusie

Wat een lekker dacje is de Micromega MyDac. Hij ziet er leuk uit, bedient gemakkelijk en klinkt vooral erg goed. Lichtvoetig – zoals we gewend zijn van het Franse Micromega – open, luchtig en ruim voldoende detailrijk. Met name de usb-integratie is erg goed voor een dac binnen deze prijsklasse. Wie gewoon een leuke dac wil hebben zonder failliet te gaan, kan absoluut geen miskoop doen aan de MyDac!

 
 

36 reacties

 1. Hallo mensen ik heb ook de mydac en ben er erg tevreden over alleen, nu ik al de 2e heb na de akelige pieptoon in de voeding is mijn vraag hoe dit op te lossen? Durven jullie dit niet vrij te geven? Bij wie zou ik moeten wezen om de dac te laten modificeren. ik ben namelijk elektricien in elektronica en zou met de oplossing de mod zelf kunnen uitvoeren. Is het een bijkomend component? een elkco of weerstand die voor of na de hf-suply komt? Ik zag dat na de gelijkrichter gaat de spanning zelfs naar 300Vdc + toch die buffer elcos zijn 400v dus dat is allemaal overbemeten. Maar het draait allemaal om die hoog freq. spoel met die tyrep erom zeker? ik hoop op een reactie mvg Vincent

  1. Dag Vincent,

   Klopt: het gaat allemaal om die spoel. Die resoneert. Ik heb het destijds ontdekt en naar de importeur doorgespeeld. Die kwam met een rubbertje en een tie-wrap. Dat maakte al een groot verschil. Valt me echter tegen dat Micromega het echte probleem nooit heeft aangepakt. Als ik dat had geweten destijds, had ik er zeker een ster afgehaald en het harder benoemd in de review.

   1. Inmiddels zijn wij MicroMega importeur af en wie de nieuwe importeur is … ik zou het niet weten. Heb aan MM al wel gevraagd de nieuwe importeur wakker te maken zodat er promotie gemaakt gaat worden voor de Myzic waar we er nog een 100 van hebben liggen. MyDacs hebben we niet meer. Ik kan de klant alleen aanraden de nieuwe importeur te benaderen met de klacht (is nu juridisch vertegenwoordiger van fabrikant dus moet het oplossen). Liever zouden we het zelf oplossen (doen we normaal ook), maar de ervaring heeft ons geleerd dat MM ervan uitgaat dat niets kapot gaat en er dus niets onder garantie vervangen of gerepareerd wordt. In ieder geval niet van wat wij destijds teruggenomen hebben van dealers en/of consument … Triest, maar waar …

   2. Ik heb em teruggestuurd volgens de garantie, we gaan kijken of ze een nieuw verbeterd type spoel gaan plaatsen. dan is het een fijnloos pracht apparaat. Ik ben nog jong 25 dus hoor die hoge piepjes nog als geen ander plus dat men dac naast mijn KT88 (quad) met black treasures 6sn7 buizenamp staat omdat de atlas mk3 interlink maar een meter is. Toch klinkt het fantastische op de JBL l112’s of kef reference 103 (op usb 2.0 192khz)

 2. Hoi jaap.
  Ik zit er aan te denken om de mydac tussen de popcornhour c300 en mijn marantz nr 1604 te plaatsen op b&w boxen 684..is dit een toegevoegde waarde of kan ik beter een andere dac kiezen.. de boxen wil ik straks veranderen in de 684s2

  1. Dag Benny,

   Ja, dat ga je zeker horen. Mydac is één van mijn favorieten in die klasse. In jouw set-up – zeker straks met de S2-serie – is dat zeker een leuke toevoeging.

 3. Mooie review! Ik ben benieuwd hoe deze MyDac presteert ten opzichte van de Arcam rDac.
  Verder: begrijp ik het goed dat de MyDacs allemaal gemodificeerd worden door Durob, of kun je daar voor kiezen?

  1. Dat ligt heel dicht tegen elkaar aan. De Micromega is wellicht wat vloeiender en guller dan de Arcam. Die schurkt tegen het analytische / detailrijke aan. Kwestie van smaak!

  1. Dit is niet echt een vergelijk. De Mydac kost een kwart van de B-dac. De Tentlabs is dan ook – gelukkig – een flinke slag mooier dan de Micromega. Dat uit zich in meer stabiliteit van de beeldvorming, een neutralere weergave en meer autoriteit (kracht, moeiteloos weergeven van complexe passages, etc…)

 4. Sinds febr. 2004 genieten wij met zeer veel plezier van onze PrimaLuna Prologue One, CD speler Primare D20, in combinatie met de boxen van Vienna Acoustics type Mozart van de Importeur “Durob” Audio HIFI.
  In nov. 2010 is een “autobiasboard” gemonteerd door Durob m.n. Herman van den Dungen,kortom wij zijn nog steeds heel content met het advies van aankoop m.b.t. PrimaLuna buizenversterker,onze volgende wordt beslist weer een PrimaLuna Buizenversterker.

  Voor een tijdelijke oplossing overwegen een aanschaf van een Dac m.n. de MYDAC, kan dit MyDac(je) m.n. de genoemde CD speler Primare D20. nog iets “extras” geven?

  Graag u reactie en advies m.b.t. aanschaf van een nieuwe Dac.

  Met vriendelijk Groet
  Peter

  1. Januari j.l.de MyDac bij Audio-Time (Breda) met deskundige advies van Erik-Jan aangeschaft,met een VDM-5 kabel (zilver) gekoppeld aan mijn “oude” CD speler Primare D20 samen met de PrimaLuna buizenversterker, klankmatig een nieuwe openbaring met een ruime detaillering in de muziek, een fantastische luisterervaring “rijker” geworden,m.a.w.dit is een geweldige nieuwe up-date voor mijn Stereo-installatie!

 5. Overigens bevalt de DAC op het eerste gehoor verder wel erg goed. Ten opzichte van mijn V-DAC lijkt deze beter gebalanceerd over het hele frequentiebereik, de V-DAC zet in mijn ogen het middenbereik wat meer aan, waardoor het laag minder doorkomt. Daarnaast lijkt hij wat detailrijker ten opzichte van de V-DAC. Vooral percussie lijkt opeens wat duidelijker gedefinieerd. Hopelijk valt er nog wat aan deze schoonheidsfoutjes te doen.

  1. Ik denk ook dat de Mydac mooier is. Vriendelijker en iets voller dan de V-Dac. Als je de V-DAC een betere voeding geeft, scheelt dat wel trouwens. Dan speelt hij iets voller. Maar goed… dan is hij weer duurder dan de MyDac.

 6. Ik heb nu ook de MyDac aangeschaft en ik merk ook de piep bij het aanschakelen van het apparaat (deze gaat overigens ook niet weg, maar je merkt er niks van zodra de muziek speelt). Tevens kwam ik ook een andere merkwaardigheid tegen. Ik heb een Apple TV via optical aangesloten op de Mydac. Als ik vanuit iTunes wil streamen naar de AppleTV, dan moet deze eerst even snel opstarten. Bij mijn andere DAC’s (interne DAC vorige receiver, interne DAC huidige receiver, MF V-Dac) merk ik hier niks van, maar de MyDac geeft even een seconde of vijf een vies signaal door (piepjes en kraakjes) tijdens het opstarten van de Apple TV. Zodra de LED indicator op de MyDac ophoudt met knipperen en overgaat naar continu branden, komt het geluid signaal goed door.

  1. Dat is merkwaardig! Lijkt alsof hij in eerste instantie niet kan locken. Wat als je op pauze begint en wacht op de lock? Gaat hij dan ook zoeken als je begint met spelen? Ja, de piep… is deze al gemodificeerd? Dat scheelt namelijk wel…

 7. Ik zit al een tijdje met een ‘uitdaging’. Ik ben al een tijdje op zoek naar een leuke DAC in het prijssegment tot pak em beet 300 euro als toevoeging op mijn Marantz AV receiver.

  Ik heb twee klankmatig compleet verschillende systemen. In onze huiskamer heb ik een Marantz NR1403 AV receiver, waarop een Apple TV, kabel settop box en blu ray speler zijn aangesloten. Het systeem staat in een 2.0 opstelling. Het idee is om termijn nog een mooie versterker achter de AV receiver te hangen, ik gebruik hem met name als HDMI HUB.
  In de keuken beneden heb ik een Fatman buizenversterkertje met daarop een Apple Airport Express. De Airport Express biedt levert via de optisch uit een signaal aan een MF V-Dac met een Best of Both Worlds power supply die dan op de buizenversterker is aangesloten.

  Het buizenversterkertje levert een heel vol geluid, maar bij erg drukke muziekpassages kan daardoor een stem wat in het gedrang komen. Nu hebben de buisjes al flink wat speeluren gehad, dus ik weet niet of vervanging van deze wat verbetering gaat brengen. Ze staan op de nominatie om vervangen te worden.
  De Marantz daarentegen zorgt ervoor dat ik die stemmen wel heel erg goed versta, maar met name bij een beetje rock muziek is het maar een slappe hap. Je mist elke vorm van power, het geluid is flets en doods. Dit wordt nog eens extra versterkt op het moment dat ik de V-Dac aansluit op de Marantz. Ten opzichte van de interne DAC levert de V-Dac een sterk verbeterd stereo beeld. Echter, als ik bijvoorbeeld een nummer als ‘No one knows’ van Queens of the Stone Age draai, dan levert dit een heel raar fenomeen op. Tijdens de coupletten een ruim stereobeeld. Als bij het refrein de filters en distortion wordt losgelaten verwacht je een muur van herrie. Niets is minder waar, het geluid trekt gewoon een meter terug richting de muur en het volume lijkt zowaar lager dan tijdens de coupletten. Dit in tegenstelling tot de buizenversterker, die met zijn beperkte vermogen je zowat omver blaast … :-). Op termijn wil ik ook nog wel eens testen wat de buizenversterker zou doen als eindtrap op mijn Marantz, maar hij is te licht om de speakers in de huiskamer goed aan te sturen.

  De V-Dac gaat binnenkort weer terug naar de keuken en er dient een opvolger te komen voor de huiskamer. Zowel de hier geteste MyDAC als de Cambridge Audio DacMagic 100 lijken me interessante DACs en voldoen aan de minimum inputs die ik nodig heb (1 x opt, 1 x coax, 1 x usb). Daarnaast hebben beiden het voordeel dat ik kan schakelen tussen de signalen en hebben ze als voordeel ten opzichte van de V-Dac ze kunnen uitgezet / in stand-by geplaatst worden. Het lastige vind ik dat je pas een keuze tussen DACs kunt maken als je ze allemaal gelijktijdig kan testen. Maar ik kan eigenlijk geen dealer (in mijn omgeving) vinden die beide merken voert.

  Als ik wat reviews van de Cambridge Audio lees, dan wordt hij door sommigen als licht kil ervaren, maar verder scoort hij over het algemeen wel erg goed. De recenties die ik van de MyDAC lees zijn over het algemeen lovend. Echter, ik heb geen idee wat een combinatie Marantz met beide merken zal doen.

  Wat zou jullie best guess zijn om als eerste te combineren?

  1. Persoonlijk vind ik de MyDac iets mooier en vriendelijker dan de DacMagic 100. Beide dacs bieden echter veel waar voor hun geld en het komt ook op smaak aan. Hou je van rond en vol, dan zou ik voor de Micromega gaan. Ook in combinatie met de Marantz.

   Als ik je verhaal zo lees, mist de Marantz simpelweg vermogen en controle. Ik zou eens een wat sterkere eindversterker in de woonkamer proberen. Ik gok dat dan veel van je punten verdwijnen.

   1. Bedankt!

    Ja, een andere eindversterker of geintegreerde versterker met ht passthrough staat zeker op de planning voor langere termijn.

 8. Jaap, Ik zou graag willen weten in hoeverre hij in staat is jitter uit de bron te onderdrukken. Ik zou deze MyDac in eerste instantie willen gebruiken om een oude budget cd-speler met coaxiale SPDIF uitgang, die erg grof, scherp en plat klinkt (mogelijk vanwege jitter?) te verbeteren. Ik kan bijvoorbeeld nergens vinden of er op het via SPDIF binnenkomende signaal oversampeling plaatsvindt. Want als ik het goed begrepen heb is dat een manier om jitter aan te pakken. Of heeft dat er niets mee te maken? Bij de reviews die ik tot nu toe gevonden heb werd deze dac vooral ingezet bij streaming, en dus niet rechtstreeks aan de digitale uitgang van een cd speler gehangen. Misschien kan iemand hier iets over zeggen?
  Groeten Rene.

  1. Dag Rene,

   De Micromega past geen upsampling toe. Nu is dat inderdaad een manier om jitter te drukken, maar het hoeft zeker niet altijd te betekenen dat het beter wordt! Ik heb bij dacs die het toelaten in beide modi getest: direct en via upsampling en ik moet zeggen: het is echt 50/50 wat beter klinkt. De Mydac gaat vrij goed om met jitter, heb ik het gevoel. De recovery clock kan jitter drukken tot onder de 50 ps, wat ongeveer gemiddeld is voor een hedendaagse middensegment cd-speler. Mijn mening is dat je onder de 40 ps wel heel goed moet gaan luisteren om verschillen te horen.

  2. Rene, ik weet niet waar je woont natuurlijk, maar als er een dealer in je buurt zit: vraag om het uit te proberen zou ik zeggen. Klankmatig verwacht ik dat je er een flink eind mee opschiet. Groet, Herman van den Dungen – Durob Audio BV

 9. Heb de MyDac als verbinding tussen de AppleTV en een Cambridge 640a versterker. Ik maak daarbij veel gebruik van Spotify. Het was moeilijk om van te voren een goede inschatting te maken, een gok dus. Ik ben daar niet in teleurgesteld. Het geluid van de MyDac is ronduit goed te noemen, ik luister veel naar pianomuziek en het verschil tussen het geluid uit de dac en van de cd is minimaal te noemen. Neem ik Facades van Philip Glass dan zou ik zweren dat ik gewoon naar een cd aan het luisteren ben, het klinkt heel ruimtelijk dn muzikaal hooguit klinkt de CD iets dynamischer.

 10. En we hebben er naar gekeken (en geluisterd). Misschien iets fanatieker als menig toeleverende fabrikant dat lief is, maar omdat we zelf ook deels aan de fabricage kant zitten willen we het gewoon zo perfect mogelijk hebben. Jan de Groot, een van mijn ontwerp technici, is erin gedoken en heeft het genoemde verschijnsel goed weten te onderdrukken. Ter beoordeling sturen wij je de gemodificeerde MyDac toe en horen graag wat jij er van vindt. Overigens … je was de eerste … je was de enige …

  Tegelijkertijd zijn we natuurlijk getriggerd om uit te vinden wat de MyDac doet met een “best” separate en “beefy” powersupply … Misschien dat dat dit piepje nog eens een staartje krijgt in de vorm van een Buddy-Pack …?

Geef een reactie