Review MOON Voice 22 monitor speaker

Voordelen

 • Ontspannen weergave
 • Oogt netjes
 • Plaatst gemakkelijk

Nadelen

 • Hoogglans vlekt snel
 • Lichte tuning?
 • Prijs: € 3000

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Een MOON luidspreker? Jawel… ook wij moesten even goed kijken. We kennen het Canadese MOON vooral van versterkers, dacs en bijvoorbeeld phono voorversterkers. Maar een luidspreker? De vraag is natuurlijk of MOON als ‘electronica-fabrikant’ wel een fatsoenlijke luidspreker kan maken. Immers geldt een gezegde: schoenmaker blijf bij je leest… We gaan er eens naar kijken en luisteren! 

  We gaan in herhaling vallen als we zeggen dat we bij Alpha Audio wel fan zijn van 2-weg monitor speakers. De puurheid, openheid, snelheid en ‘correctheid’ is heerlijk. Die eigenschappen behouden in een grote 3- of 4-weg luidspreker is lastig… en dus duur. MOON doet er dus goed aan om klein te beginnen en bij succes eventueel verder te investeren in grotere modellen. Als dat al het plan is.

  Zwart – wit

  De MOON Voice 22 is in twee kleuren te krijgen: hoogglans zwart en hoogglans wit. De afwerking van deze compacte monitor is zonder meer keurig, Ook met de setprijs van 3000 Euro in het achterhoofd. Nu weet iedere liefhebber dat hoogglans / piano zwart érg gevoelig voor vette vingers en ander vuil. Dus voor de foto’s hebben we flink gepoetst om het netjes te houden. Bij wit zal dat minder zijn; iets minder opvallend spiegeleffect.

  De twee units – 29mm softdome en een 155mm mid-woofer (polypropylene) – zitten keurig in de speaker verwerkt. Het crossover ligt op 1500 Hz, wat redelijk aan de lage kant is. Wellicht laat de relatief grote tweeter dat toe. De nominale impedantie is 6 Ohm. We hebben deze keer helaas geen impedantiemeting kunnen doen; de leenperiode was wat kort en we hadden onze handen aardig vol. We hebben wel de andere metingen verricht. Die ziet u verderop.

  Uiteraard wordt de MOON Voice 22 geleverd met frontjes. Wie geen schroefjes wilt zien, kan deze erop doen; ze zijn magnetisch wat plaatsen erg gemakkelijk maakt. Wat grappig gedaan is, is de onderkant van de luidspreker. Als u de MOON Voice 22 op een kastje zet, hoeft u niets te doen: er is al een nette, dempende onderzijde waarop u de speaker kunt plaatsen. Deze is echter te verwijderen. Dan ontstaat er een uitkeping die weer precies past op een statief (gemaakt door Target). Zo kunt u de MOON Voice 22 direct stevig én recht op een statief plaatsen. Erg innovatief! De stand kan overigens afgevuld worden met zand om hem zwaarder en klankdood te krijgen. We raden dat altijd aan; het klinkt altijd beter dan een ongedempt exemplaar.

  Overigens heeft MOON – volgens hen – intern wat unieks toegepast: Curved Groove Damping. Op strategische plekken worden de panelen verstevigd én voorzien van golvende groeven, gevuld met dempingsmateriaal. Dat moet resonanties voorkomen. En dat moet weer voor een schonere weergave zorgen.

  MOON ACE

  Het zal geen verrassing zijn dat de Voice 22 getuned is op MOON apparatuur. De ACE past mooi in deze prijsklasse. Importeur More Music heeft de Voice 22 dan ook samen geleverd met de MOON ACE all-in-one. Deze compacte versterker, dac, streamer kost ongeveer 4100 Euro, wat het totaal op ongeveer 7000 Euro brengt. Met statieven en een fatsoenlijke speakerkabel ongeveer 8000 Euro. Een serieus bedrag waar u wat van mag verwachten… Daarover later meer.

  We hebben de MOON ACE gekoppeld aan het netwerk en in ROON aangemeld. Dat ging zonder problemen. De integratie is mooi gedaan; alle informatie komt keurig op het display. Denk aan artiest, titel, samplerate en volume. De volumeregeling gaat – nog? – niet met een slider maar met de + en -. Dat is een klein puntje waar MOON nog even aan mag werken. Verder werkt het gewoon erg goed. Absoluut een meerwaarde.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  55 Hz - 24000 Hz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  89 dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 30 cm
  • Diepte: 29 cm
  • Hoogte: 35 cm
  Gewicht speaker
  11 Kg
  Productieland
  Indonesië
  Metingen
  MOON - simultanious distortion
  MOON - simultanious distortion
  MOON - simultanious distortion - off axis
  MOON - simultanious distortion - off axis
  MOON - response - full window
  MOON - response - full window
  MOON - recht - 1m - 3ms window
  MOON - recht - 1m - 3ms window
  MOON - perceptual distortion
  MOON - perceptual distortion
  MOON - off axis - 1 meter - response
  MOON - off axis - 1 meter - response
  MOON - impulse response
  MOON - impulse response
  MOON - decay
  MOON - decay
   
   
   

  Winkels met Moon

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  2 reacties

  1. Vanmiddag een demo gehad voor een cd speler in Hoorn. De cd spelers waren aangesloten op de ace en 22. Wat een mooie set! Kan niet anders zeggen de winkel heeft smaak. Bijzonder aangenaam geluid, eentje die je niet snel vergeet. Ik wilde verder luisteren maar na een uur zat de demo erop. Ik ga zeker een keer terug met mijn eigen boxen om ze te vergelijken en wie weet ruil ik ze wel in! Of een thuis demo. Ik denk dat je met deze speakers nooit luistermoe gaat worden wat een prachtige sensatie was het. Meestal lees ik eerst een review en vind er al wat van voor ik ga luisteren, nu was het andersom en beaam ik jullie review!

  Geef een reactie