Home Review NAD C298 Eigentakt eindversterker

Review NAD C298 Eigentakt eindversterker

77

Voordelen

  • Superneutraal
  • Veel vermogen
  • Groeit mee
  • Prijs!

Nadelen

  • Geen idee

Prijs: € 2000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Sound
Prijs

Inleiding

Inhoud

Toen wij op de High End Munchen 2019 met Peter Lyngdorf spraken over Purifi Audio waren we direct zeer nieuwsgierig. Zowel de versterkers als de speaker-units klinken als een revolutie in de audio-industrie. Maar helaas zien niet alle producten die zo vooruitstrevend zijn het daglicht. Dat is gelukkig anders met de Eigentakt (vrij vertaald: ‘eigen tempo’ / zelf klokkend) versterkers. En ook de speaker-units. Maar wij focussen vandaag op de NAD-implemtatie van de Eigentakt versterker. Maak kennis met de NAD C298 eindversterker… 

De NAD C298 is niet de eerste versterker op basis van Purifi Eigentakt die we in handen hebben. Eerder hebben we ook de NAD M33 in handen gehad. En onze mening daarover is simpel: het is één van de beste, zo niet dé beste, versterker in zijn klasse. De NAD M33 is klankmatig gewoonweg afwezig: het is een doorgeefluik en laat de klank over aan de speaker. En zo hoort het ook.

NAD C298

De NAD C298 is een eindversterker die in veel gevallen gecombineerd zal worden met de NAD C658: een streamer, dac en pre-amp in één doosje. Ze vallen ook ongeveer in dezelfde klasse: 2000 euro voor de NAD C298 en 1700 euro voor de C658. U bent dan voor 3700 euro klaar op gebied van aansturing en bron. Zet er een paar fraaie speakers bij en u kunt voor rond de 6000 euro helemaal het mannetje of vrouwtje zijn!

Zoals gezegd is de C298 gebaseerd op de Purifi Eigentakt modules. Deze zijn mede ontwikkeld door Bruno Putzys, bekend van Hypex UcD en nCore. Eigentakt is weer een doorontwikkeling daarop. Nu zit Peter Lyngdorf ook in Purifi. En hij heeft een nauwe band met Lenbrook. En Lenbrook hangt weer boven onder andere het merk NAD. Niet geheel verwonderlijk zijn de M33 en de C298 and ook één van de eerste producten met Eigentakt aan boord.

Echter heeft NAD wel een paar dingen anders gedaan ten opzichte van de referentieontwerpen. De input stage is anders bij zowel de M33 als de C298. Dit om toch een eigen signatuur – een NAD signatuur – aan de weergeve mee te geven. Het is subtiel, maar wel merkbaar. Later zullen we dit beter kunnen beoordelen: we gaan ook zelf een Eigentakt-amp maken. De print is binnen (zie de grote pint: dat is een originele Eigentakt versterker).

Specs

De NAD C298 levert een gezonde hoeveelheid vermogen: 2 x 185 watt in 8 Ohm en bijna het dubbele in 4 Ohm: 340 watt. Als we bruggen – de C298 kan ook in brugmodus gezet worden om als mono-eindversterker dienst te doen – dan krijgen we een monoblok van 620 watt in 8 Ohm en 1000/1100 watt dynamisch vermogen (!). Dat zijn serieuze hoeveelheden. Als deze vermogens niet toereikend zijn, dan weten wij het ook niet meer.

Mooi aan de C298 is dat er zowel single ended ingangen zijn als gebalanceerde inputs. Ook is er een mogelijkheid om de eindversterker via een trigger in te schakelen. En mocht dat niet kunnen, dan is er een autosense mogelijkheid. Deze is in te regelen, zodat hij niet te snel aan- of uitgaat.

Prijs en beschikbaarheid

De NAD C298 is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €1999,- op de volgende website.

Winkels met NAD

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

77 REACTIES

    • Helaas kunnen we niet echt voorspellen hoe elke combinatie uitpakt. Het extra vermogen ga je niet merken. Watts zeggen niet zoveel. Voedingscapacitiet en stabiliteit wel. Dat zit in beide gevallen wel goed. Het zal dus aankomen op smaak. Echter.. .de Azur 851 is volgens mij een geïntegreerde versterker. De C298 is puur een eindversterker…

  1. Tijdens de afgelopen back friday actie heb ik twee exemplaren voor iets meer dan de helft van de normale verkoopprijs aan kunnen schaffen. Ik was van plan om de Eigentakt EVAL1 om te wisselen voor twee EVAL2’s maar hier kan ik echt niet zelf voor gaan bouwen. Ben heel benieuwd of ik de verschillen tussen de EVAL1 en C298 ook ga horen.

  2. Hallo Jaap,
    Een wat late reactie op dit artikel, maar ik hoop nog steeds actueel.

    Ik ben altijd op zoek naar “zo neutraal mogelijk”, daarom trok dit artikel mijn aandacht. Waarom nu pas gelezen? Eerlijk gezegd heb ik nooit serieus overwogen NAD in mijn set op te nemen, maar gezien de recensies van de laatste series producten kan ik mijn mening aanpassen.

    Je zegt dat de techniek in deze versterkers in feite een doorontwikkeling is van de nCore techniek van Bruno Putzys. Dat triggerde me omdat ik wel heel erg gecharmeerd ben van de Mola Mola Kaluga monoblocken.

    Naar jou mening, hoe moet ik de kwaliteit van deze NAD’s inschatten ten opzichte van die Kaluga’s, wanneer je deze NAD in bridge-mode gebruikt? Zou jij deze NAD op de shortlist zetten wanner je in de markt bent voor monoblocken, terwijl je ook al de Kaluga’s op diezelfde shortlist hebt staan?

  3. Ben dus niet de enigste, die constateert dat je met deze versterker, voor ‘n dubbeltje (in vergelijking met ‘n audiofiel prijskaartje) in de concertzaal zit.
    De Hypex DIY nc 400 mono blokken zijn eerder hier getest, maar er zijn nu wat wijzigingen aangebracht, door de ingenieur van NAD.
    Deze versterker doet wat het moet doen, hetzelfde signaal (maar versterkt) wat van de voorversterker komt weergeven.
    Als mijn versterker 606 er mee stopt, dan wordt het ongehoord deze versterker.
    Jaap heeft fantastische oren, de reviews die hij schreef, over de Kef R3 (kan deze niet meer vinden op de alpha-audio) en Node 2i, vond ik voldoende om deze aan te schaffen, heb daar absoluut geen spijt van.

  4. Goedendag,

    De nieuwe C298 met Purifi modules is een interessante optie. Ik heb een NAD M51 dac waarop volume regeling zit. Weet iemand of dit een goede match is met de C298 via gebalanceerde interconnects?

    Ik heb een set Vivid Audio V1.5 speakers die op dit moment via een EL34 buizenversterker wordt aangestuurd. Ik weet dat de karakters behoorlijk verschillen met de C298. Ik houd niet van scherpte of hardheid in het hoog. Wat kan ik met de c298 verwachten op dit vlak?

    Met vriendelijke groet,

    Dennis

          • Ik heb REL de vraag voorgelegd hoe dat nu zit met het aansluiten van 2 REL’s op de NAD.
            REL antwoordde dit vooral NIET te doen op de gebruikelijke wijze, maar de low level inputs te gebruiken. Met 2 Audioquest Sub kabels dit dus gedaan ( ik heb een dubbele set pre out op m’n voor versterker).
            De REL’s spelen nu weer, maar het is nog te vroeg om echt iets zinnigs te zeggen, in eerste instantie mis ik vooral energie in het laag.
            Ook de NAD moet nog gaan floreren, ik hoor wel mooie dingen doorschemeren maar in vergelijk met m’n mono blokken klinkt het nog wat mat. Nu staat de NAD amper 10 uur te draaien dus….
            Ben benieuwd na hoeveel uren draaien voor jou het juiste gevoel kwam.
            Gr. Jakob

          • De NAD’s hebben ECHT tijd nodig om even los te komen. 10 uur is niets. Geef het een week 24/7 om een goed idee te krijgen. Dat hadden ze bij ons echt nodig. Na 2 weken zijn ze klaar.

          • De C298 begint lekker te swingen en los te komen…… maar helaas, na uitvoerige mailwisseling met NAD Canada, REL en andere techneuten is het niet mogelijk om mijn beide REL’s via High Input ( dé enige manier voor kwaliteit) aan te sluiten op de NAD. Zeer spijtig, de NAD gaat mij dus weer verlaten en ik wil HifiKlubben hier hartelijk danken voor hun inbreng, onbaatzuchtige hulp en inzet!
            Gr Jakob

          • De C298 begint lekker te swingen en los te komen…… maar helaas, na uitvoerige mailwisseling met NAD Canada, REL en andere techneuten is het niet mogelijk om mijn beide REL’s via High Input ( dé enige manier voor kwaliteit) aan te sluiten op de NAD. Zeer spijtig, de NAD gaat mij dus weer verlaten en ik wil HifiKlubben hier hartelijk danken voor hun inbreng, onbaatzuchtige hulp en inzet!
            Gr Jakob

          • Dit is de reactie van NAD ( zie hieronder), dus ook 1 sub per kanaal is geen optie, omdat ze niet weten wat op termijn de consequenties zijn.
            Ik heb de hoofdbrekende vraag ook voorgelegd aan een bekende kennis in Eindhoven die veel met Klasse D werken.

            Hello Jakob,

            Thank you for contacting the NAD Electronics Support Crew.

            Our lab hasn’t tested the REL subwoofer connection, so we cannot confirm what exactly will occur if you try the REL setup short- or long-term

            That being said, I myself do not recommend connecting any subwoofers with High-Level inputs C298 connectors as the high-level common ground from the REL subwoofer connection will most likely damage the C298 digital amplifiers. We recommend connecting your subwoofers to the line-level preamplifier outputs.

            I hope this information helps and am going to mark this request as solved to prevent you from receiving reminder emails from our system.

            Thank you for choosing NAD Electronics, HEART+SOUL You Can Hear.
            Nishchal
            The NAD Electronics? Support Crew

      • Let op dat je class D versterkers kunt opblazen door bijv. een subwoofer aan te sluiten of hier aan wilt meten. Helaas zelf ervaring mee en een SMSL SA50 in rook op doen gaan tijdens doormeten op frequentierespons. Dit heeft alles te maken met dat de Min van de luidsprekeruitgang (meestal zwarte klem) van een klasse D niet met het chassis-ground/=massa/=aarde is verbonden, zoals wel bij klasse A en AB versterkers. Wordt die Min aansluiting met chassis-ground verbonden loop je kans op een eenmalige rookwolk.

        In de overige reacties van REL en NAD is dit hieronder ook terug te lezen. REL heeft een oplossing door dan alleen de Plus van de luidsprekeraansluiting op de high ingang te verbinden en de Min-aansluiting niet te verbinden, maar in plaats daarvan een aparte chassis/ground aan te brengen via een cinch kabel. Dat zou moeten werken maar blijft wat trickie omdat een aansluitfout snel gemaakt is.

    • Wat ik nog wel interessant vind is hoe de NAD verschilt met de bryston op een vloerstaander die ook lekker laag kan ten opzichte van een monitor waar nu mee getest wordt.Ik heb eens een ayre v5xe met een densen b320+ vergeleken op een audiovector sr3 super. prijs is dubbel. Verschil was voornamelijk in het laagste laag, verfijning en klank, meer controle/rust bij hoger geluidsvolume, en uiteraard grotere soundstage. Op een monitor luidspreker was het verschil in het laag weg gevallen en de verschillen dus behoorlijk kleiner. Want beide eindversterkers klinken gewoon lekker. En ik kan het weten want alles staat hier al 2 jaar thuis.

    • Van alle hifi innovaties in de afgelopen jaren lijkt Eigentakt een enorme sprong te zijn. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar gebruik van deze versterker modules in actieve speakers.

      Mijn voorkeursopstelling is uiteindelijk actieve speakers die het liefst draadloos communiceren, alleen een stekker nodig hebben voor de stroom, neutraal van signatuur zijn, DSP hebben om akoestisch te optimaliseren en streaming services on board (liefst dat je de apps van de streaming service kan gebruiken).

      Het lijkt me stug als Lyngdorf niet zoiets gaat doen als mede aandeelhouder, maar ook Dali, Buchardt en Dynaudio lijken me het type fabrikanten dat op de Eigentakt trein zullen springen.

      • Hallo Jaap,
        ik ben heel nieuwsgierig of er veel verschil in geluidskwaliteit zal zijn tussen jullie zelf geassembleerde versterker en de NAD.Volgens veel zelfbouwers zitten de geluidverschillen in de input bufferboards die er van verschillende merken te krijgen zijn.De meningen over de impact van deze boards verschillen nogal.Zou leuk en interessant zijn als jullie hier uiteindelijk ook mee kunnen experimenteren.
        Ben zelf ook wel geïnteresseerd in een Purifi eindbak ter vervanging van mijn Naim nap 250dr voor mijn 804 d3’s.Zou dat een goed idee zijn?
        Kijk ook eens naar March Audio,mooie betaalbare Purifi versterkers.
        Groet Ronald

          • Ik heb contact gehad met de winkel. Ze hebben het wel eerder gehoord en op internet wordt ook vaker gesproken over C298 met een ‘hum’. Zal de voeding zijn. Ze gaan een nieuwe bestellen.

          • Als ik de C658 aanzet hoor ik ook een kleine ruis in de tweeter. Ik loop al een hele tijd te klooien sinds de verhuizing. Zou het misschien in de netstroom zitten?

            Al veel geprobeerd. Met een verlengsnoer op een andere groep. Omvormer zonnecellen uit. Andere groepen uitgezet. Interlinks eruit. Fase gecontroleerd. Zonder filter aangesloten. Enz.

            Maar ik vind tot op heden geen oorzaak.

            Ik heb een PowerQuest2, zou een beter filter een oplossing zijn. Of moet ik het ergens anders zoeken.

            Of er is wel echt iets defect. Maar daarvoor wacht ik nog op de reactie van de leverancier.

          • Het zou DC kunnen zijn. Hiervoor zijn DC killers. Ik geloof dat Kemp elektronics er ook één heeft. Ik schrijft ook over andere groepen en interlinks eruit. Je bedoelt dat je alleen je luidsprekers aangesloten waren? Anders zou er inderdaad een loop kunnen zijn. Gebruik vooral slechts 1 groep en liefst 1 stekkerblok. Als dit niet helpt dan zou je kunnen proberen om je luidsprekerskabels los van de vloer te leggen… even een paar boeken eronder. Wat gebeurt er als je het volume helemaal zacht zet? Wordt het erger als je het volume opschroeft?

          • Het wijzigt niet als je het volume hoog zet. Ik heb net een ongeaard stekkerblok gemaakt. Detail in het hoog is veeeeel beter (klaag ik ook al over zolang ik hier woon).

            Maar brom in de C298 en ruisje in de speaker (ruisje pas als ik de C658 aan zet) zijn er nog steeds.

            Echt frustrerend 🙁 …

          • Wat gebeurt er als je de netstekker van de C658 omdraait? En hierna van de C298? Of heb weet je al zeker dat de Fase op de juiste pin aangesloten is.

            Anders zou ik toch ook even de DC offset laten meten. Of een DC killer proberen. DC zorgt voor trafo brom, maar dit kan ook reden zijn van de ruis die je hoort.

          • Fase heb ik gecontroleerd. Maar geen aarde aansluiting geeft al veel verbetering. Het is veel levendiger en gedetailleerd.

            Maar de brom blijft. Ik zal even zoeken op die DC killer en in verdiepen. Ik ken het niet. Bedankt voor de tip.

          • Dat is de KEMP stekker dan neem ik aan. 150 Euro is nog te doen als dit het zou oplossen. Zou loskoppelen van de aarde dit effect van DC offset hebben verminderd? Of is dat een losstaand probleem?

            Is die stekker zwaar genoeg voor de C298? Ik neem aan dat ik de PowerQuest daar gewoon op kan aansluiten.

          • Welke Kemp stekker heb je gevonden? Het lijkt of Kemp gestopt is met de DC offset killer. Ik zie nog wel de iFi Audio DC Blocker op de website van Kemp. Deze komt op 130€ en kan 1,2V corrigeren. Sommige andere gaan verder, maar meestal is het slechts een hele kleine verschuiving.

            Het probleem wat je ervaart met de Aarde ligt op een ander vlak. Blijkbaar is er wat vervuiling op de aarde, dit zijn vaak kleine lekstroompjes van allerlei apparaten, koffiezetters, koelkasten etc. Dit waarschijnlijk van de diverse buren en van jouzelf. Als de aarde vervuild is dan wordt ook automatisch de massa van je apparatuur vervuild. Denk aan de massa van de diverse Inputs en outputs, maar ook van je luidsprekers. Doordat je verschillende voedingskabels gebruikt zal dit allerlei routes vinden. Dit ook wel een aardloop genoemd.

            Ook kun je onderzoeken of je last hebt van elektrosmog, dit is vervuiling die wordt ingestraald door een dicht bij geplaatst Wifi modem, kan ook van de buren zijn, of van een 4 of 5G zendmast. Vaak levert dit geen hoorbare ruis op, maar het kan wel een behoorlijke impact hebben op de sound.

            Wat ik schreef over luidspreker kabels van de vloer, dit geldt vooral voor laminaatvloeren. Een laminaatvloer is een soort condensator en kan sterk geladen zijn. Dit kan op een goede set een niet te onderschatten effect hebben

          • Dat iFi filter durf ik niet met een zware kabel aan een outlet te hangen. Of je moet allemaal kabels voor maken of kopen om hem voor de PowerQuest te plaatsen.

            Dan wellicht de Supra. Maar ik ga er weer 650 Euro van in zijn achteruit.

            Een AQ Niagara 1000 filtert volgens mij geen DC.

            Ik vind het wel gedoe eigenlijk. Want wanneer heb je het opgelost en met welk apparaat dan. Echt balen, want nu heb ik een goede set en performed het niet.

            PS:
            Woon in een gasloze wijk Iedereen heeft 16 zonnepanelen en een warmtepomp. Leuk en aardig. Maar aarding en netspanning is dus erg vervuild :-/ . .

          • Het belangrijkste is dat je de oorzaak vindt. Het zou mooi zijn als je de DC offset killer kunt testen. Als je bang bent dat de zonnepanelen en warmtepompen het probleem zijn, dan zou je middenin de nacht eens kunnen testen

          • Doe ik dat een keer. En zeker het filter testen inderdaad. Het moet het wel kunnen verhelpen.

            Iemand ervaring met een goed filter dat DC (of ook DC) filtert tot +/- 1000 Euro?

          • Een filter gaat die hiss denk ik niet wegnemen. Een brom – 50 Hz – is weg te halen met een DC blocker. Maar een hiss (Hoogfrequent) kan eigenlijk van alles zijn. Ook de versterker / speaker combinatie. Als het pas aanwezig is met de pre-amp eraan, probeer dan eerst eens een andere bron direct op de eindversteker. Als de hiss er dan weer is, dan een andere eindversterker of een geïntegreerd model. Dan weet je al meer.

          • Met DC is het in de hoofdzakelijk inderdaad een 50Hz brom, maar tegelijkertijd kan er een harmonische op de DC zitten. Harmonischen kunnen gemakkelijk voldoende hoogfrequent zijn dat het op de tweeter hoorbaar wordt. Met de hoogfrequente elektronica in de omgeving kan dit gemakkelijk veroorzaakt worden. Met name als hoogfrequente elektronica op verschillende fasen wordt aangesloten. In hoeverre dit op te lossen is met een DC killer geen idee 😉 andere netfilters richten zich vaak op de fase.

            De versterker brom of hiss begint pas als het bron apparaat wordt aangezet. Deze verzorgd het signaal, daarom kan het zijn dat de versterker alleen geen probleem veroorzaakt, omdat er nog geen signaal is.

            Maar net als Jaap zal het mij niet verbazen als het gewoon in de combinatie zit, maar dan zou het probleem er in de vorige woning ook al geweest moeten zijn.

          • Ik ben niet helemaal duidelijk geweest dan.

            De brom is er altijd, ook met de bron uit. Maar zonder bron is er geen hiss. Pas als de bron aangezet wordt hoor ik naast de bron ook de hiss.

            Het is een NAD C658/C298 combinatie met Dali Opticon 6. Niets exotisch. Ik verwacht daar geen issue eigenlijk.

            Welke DC blocker werkt aangetoond goed? Is de Supra een goede? Want die kan wel wat vermogen aan?

          • Of ik heb niet goed of niet alles gelezen. Dit zijn ontzettend lastige kwesties, omdat het uit veel verschillende hoeken kan komen. Of het een intern of extern probleem is… is de grote vraag. Sowieso met een voor en eindversterker loop je meer risico op dit soort problemen. Als je geïntegreerd kunt gaan zoals Jaap ook aangaf dan maak je waarschijnlijk de grootste stap voor dit probleem.

            Als de bron uitstaat dan staat de output kortgesloten, dit maakt dat er geen signaal is. Wat je zou kunnen proberen is de interlink aan de bronzijde los leggen en dan de eindversterker aanzetten, dus op de eindversterker verbonden houden. Als het probleem er dan niet is dan zit het zeer waarschijnlijk in de bron of wordt de bron verstoord door een externe factor, vaak is het eerste intern.

            Als alternatief op een geïntegreerde amp zou je een attenuator van bijvoorbeeld -6db kunnen plaatsen, deze moet dan zo dicht mogelijk op de eindversterker. Je kunt een goede attenuator zien als een analoge volumeregeling met een vaste stand. Als je een goede vindt of maakt dan hoeft dit geen degradatie te zijn.

            De reden dat ik ook een DC killer zou willen proberen is, omdat je ook een probleem hebt met de aarde. Vervuiling op de aarde is eigenlijk altijd wel aanwezig in meer of mindere mate, door lekstroompjes van allerlei apparaten, maar er kan ook een schijnbare vervuiling optreden als de Nul verstoord is. Hoe meer de Nul aardpotentiaal kan houden hoe beter het is. Een rimpeltje op de nul betekent automatisch dat er ook een rimpeltje is tussen nul en aarde.

            Ik speel zelf geïntegreerd, maar heb wel veel systemen gehad en voor en eindversterkers. Waar ik op een gegeven moment op ben gaan letten is de in en output impedantie van de combinatie. Hoe lager de input impedantie hoe groter de kans op hiss.

            Met transformator brom is het wat eenvoudiger. Als het continu is dan is er vaak onbalans in de trafo en als het schommelt dan is het vaak DC.

            Je vraag over het netfilter. Dit kan soms helpen, ten goede of ten kwade. Zoals alles met audio. Het blijft proberen!

          • iFi verkoopt twee producten die misschien helpen in jouw situatie: DC Blocker en GND defender. Maar het zijn alleen remedies als de oorzaak ook inderdaad DC offset en de aarde zijn.

            Een ander probleem kunnen je interlinks zijn. Als je ergens in huis spotgoedkope tulpjes hebt, die vaak meegeleverd worden met allerlei audio en video apparatuur, dan kan je die even proberen om te zien of het probleem dan weg is.

            Een goede power conditioner zou zeker kunnen helpen, mits het probleem niet in je versterkers zit. Ik ben bang dat je met 1000 euro het niet redt.

          • Bedankt Wijnand. Het is een lastige reis. Ik dacht juist te verhuizen naar een nieuwbouwwoning waar ik WEL aarde had in de woonkamer. En dat het juist beter zou zijn. In eerste instantie zocht ik het dus in akoestiek en de kwaliteit van de set zelf.

            Beetje de situatie, waarbij ik al heel veel vragen heb gesteld op dit forum. En met gelukkig veel antwoorden. Dus je leert er ook wel veel van.

            – komen wonen, er is iets mis, alles klinkt vlak op een C368
            – supra lorad kabels aangesloten, iets beter geluid en eventjes tevreden
            – laag weergave is heel erg versmeerd, adviezen over plaatsing opgevolgd
            – audioquest powerquest 2 gekocht, iets beter geluid en eventjes tevreden
            – nog steeds is er iets mis, moet de treble altijd +4dB hoger zetten

            – in de winkel een C399 geluisterd, maar besloten geen tussenpaus te kopen
            – in de winkel een C658/C298 op Opticon 6 geluisterd, is echt al heel fraai
            – C658/C298 gekocht, geluid natuurlijk beter en eventjes weer tevreden
            – laag is veel strakker en meer controle, maar moet de treble nog altijd +4 hoger zetten
            – hoor de brom in de versterker en contact opgenomen met de winkel
            – alles geprobeerd, voedingskabels vervangen, ongeaarde netwerkkabel tegen ground loops aangeslopen, filter er tussenuit gehaald enz.

            – een spanningsslof aangesloten ZONDER aarde
            – de brom en hiss blijven (dus een ground loop alleen is het niet), maar de DYNAMIEK IS TERUG en treble is nu normaal/veel beter?

            ———————-

            En nu blijft de zoektocht naar de echte oplossing.

            ———————-

            Ik heb net gemeten, de spanning fluctueert wel tussen de 238 en 243 volt. Maar tussen nul en aarde meet ik gewoon 0 volt. Mijn simpele meter geeft in ieder geval geen waarde aan.

            ———————-

            Ik zal maar beginnen met een DC offset filter. Een wijk vol met huizen met zonnepanelen en 3 fase aansluitingen warmtepompen e.d. zou wel eens de boosdoener kunnen zijn :-/ ?

            ———————-

            Ik heb juist de C298 gekocht om het karakter van Eigentakt. Dat moet toch werkend te krijgen zijn. Ik ben vast niet de enige met dit stroomprobleem.

          • Graag gedaan!

            Nog even op een rijtje

            Wat je schrijft over de treble hoger zetten, dit kan duiden op teveel filtering of te dikke voedingskabels.

            Als de versterkbrom continu is dan is dit zeer waarschijnlijk een intern issue, onbalans in de trafo, als het schommelt dan is de kans vrij groot dan het DC is.

            Als de hiss door de apparatuur zelf veroorzaakt wordt dan adviseer ik een attenuator.

            Dat de spanning fluctueert tussen 238 en 243V hoeft geen probleem te zijn. Dit wordt vooral veroorzaakt door de aangesloten belasting (in de omgeving en bij jou thuis).

            Meten met een eenvoudige meter zoals een multimeter tussen Nul en Aarde zal niets opleveren. Voor waar het om gaat is de frequentie te hoog. Dit kun je meten met een Scoop of een analyzer

            Ik heb nog niet gekeken naar de werking van een DC offset filter, maar dit zeker proberen, ik kan mij zo voorstellen dat ook een rimpel op de Nul wordt afgevlakt

            Succes!

          • Ik heb nu ook een switch bij de streamer aangesloten (Dell 2816). Dit lost de groundloop blijkbaar op, want details blijven als de apparatuur weer geaard wordt aangesloten.

            Ben mij nog aan het oriënteren op een DC blocker. Enige echt opties lijken de Supra en Isotek filters. Ik heb al Supra netsnoer, dus de Supra DC blocker (of de 6-voudige met filter en DC blocker ingebouwd) lijkt een logische keuze.

            Zit er nog een verschil in de werking of kwaliteit met de Isotek? Kortom, is er een reden om toch voor de Isotek te kiezen. De Supra corrigeert 3,6v. Voor de Isotek kan ik daar geen Specs over vinden?

          • Vanmiddag nog eens uitgebreid geluisterd en wat met luidsprekerplaatsing gedaan. Iedere keer denk “nu is het beter”. Maar dat is dan de wens van de gedachte denk ik. Er is echt iets niet in orde. Ik verwacht echt meer van de C298. Het ‘wauw’ van de luistersessie heb ik gewoon niet.

            Echt wel heel frustrerend.

            Zou de akoestiek ook nog kunnen zijn met een kale wand achter de luidsprekers en harde vloeren. Maar dan nog :-/ .

            Volgende week terug naar de winkel om naar de brom te kijken. Misschien is er iets met de versterker. Zo niet, dan ga ik voor de Isotek.

          • Ik begrijp je frustratie, maar het zou zo kunnen zijn dat dit simpelweg de verkeerde versterker is voor je keten en de akoestiek van je kamer.

            Staar je niet blind op ‘Eigentakt’, het zou zo maar kunnen zijn dat een andere versterker (of luidsprekers) in specifiek jouw huis tot een beter resultaat leiden. Luisteren in een andere ruimte is dan wel lastig.

            Waar je voor moet waken is dat je steeds dieper het bos in raakt. Probeer voor jezelf op een rijtje te zetten wat er niet goed klinkt en ga daarmee aan de slag. Als ik het zo kan inschatten, en dat is heel erg moeilijk via wat flarden tekst, dan proef ik dat de hele setup niet werkt. Daar gaan power conditioners e.d. niet tegen helpen. Die versterken alleen maar wat jou specifiek niet bevalt.

            In je eerste berichten op het forum proefde ik al frustratie en dat ga je, ben ik bang, niet met kabels en stroom en andere ‘gadgets’ oplossen. Stuur een e-mail naar redactie@ en dan gaan we proberen om je op weg te helpen.

          • Dat zou heel fijn zijn Martijn..!

            Ik probeer zo veel mogelijk informatie van de site en het forum te halen en daarvan te leren. Maar het zijn heel veel onderwerpen die in elkaar grijpen. Ik loop er inderdaad in vast.

            Ik zal eens goed voor een mail gaan zitten en proberen er een duidelijk verhaal met hulpvraag van te maken 🙂 …

          • Een DC blocker van Supra geprobeerd. Maar die doet voor dit probleem helemaal NIETS. Dus een DC Offset is het niet.

×