Home Review NAD D3020

Review NAD D3020

13

Prijs: € ?499

NAD D3020

Idiotproof. Zo eenvoudig dat iedereen het kan gebruiken. Dat is toch wel de blije eerste conclusie bij de NAD D3020 versterker. Deze hybride versterker is Plug and Play op zijn best. Direct na het uitpakken, is het een kwestie van een USB-kabel aansluiten op je computer en High Definition audio is direct binnen handbereik. De test van dit handzame apparaatje ben ik dus ook maar direct begonnen met een sampler van HDTracks. 

De afgelopen twee weken is de NAD D3020 dan ook niet van zijn plek geweest. Het is de perfecte aanvulling voor iedereen die thuis zijn kantoor heeft. Hij neemt niet veel ruimte in met zijn dimensies van 58 x 186 x 219 mm en een gewicht van slechts 1.38kg.

Zijn aanwezigheid zorgt voor een aangename werkervaring. Het is ook gewoon een mooi doosje om naast je beeldscherm te hebben. Niets mis mee. Grote knop. Eenvoudig display. Inschakelen en gaan!

Hoofdtelefoonvriend

Zo is de D3020 bijvoorbeeld een goede head-fi oplossing. Ik heb de hele tijd geluisterd door een AKG K701 koptelefoon en op geen moment heb ik last gehad van enige vorm van moeheid of irritatie. Dit terwijl de AKG K701 met een vervelende versterker toch echt veel te schel kan klinken. Niets van dit alles bij de NAD. Het geluid blijft helder en netjes doorkomen, ook bij lagere geluidskwaliteit, zoals bijvoorbeeld MP3. Alleen had ik liever een dikke plug gehad en niet zo?n iele 3,5 ingang. Gedoe met verloopjes is niet mijn ding.

Naast head-fi doeleinden heb ik de NAD D3020 ook nog even in de woonkamer aangesloten. Zoals gezegd, het is een zeer compact apparaat dus paste hij zonder problemen op het rack naast de redelijk forse Prima Luna buizenversterker die normaal voor het geluid zorgt.

Geslaagd

NAD D3020
Het ziet er erg geinig uit. Daarbij klinkt het zonder meer goed en kost het net geen ?500.

Enkele CD?s en SACD?s later kunnen we zeggen dat de NAD als allrounder is geslaagd. Hoewel niet zo ruimtelijk als mijn normale buizenversterker geeft de NAD een overtuigende geluidservaring. Het geluid is warm, ruimtelijk genoeg en geeft de muziek een gezonde punch mee. Het hoog kan iets frisser en het zit allemaal iets dichter bij elkaar in het geluidsbeeld, maar het is dan ook appelen met peren vergelijken. Zoveel geluid uit zo?n klein doosje? Hoe doen ze het?

Hij stuurt met 30 watt per kanaal zonder enig probleem mijn Wharfedale Diamond 10.1?s aan en doet dat met 20% minder energie dan een normale versterker. Een groene versterker? Jazeker! Zoals ook te lezen valt in de brochure. ?NAD has taken amplification to new lows, with lower distortion, lower noise, and lower power consumption.?

Degelijke investering

NAD D3020
De D3020 is voor een digitale generatie. USB, coax en optisch in en ook nog bluetooth AptX. De analoge ingang is eigenlijk niet analoog: die gaat door een A/D-converter.

Voor dit geld ? een kleine 500 euro – is de NAD een goede investering. Hij neemt weinig ruimte in en is aangenaam om naar te kijken dus met de Wife Acceptance Factor (WAF) zit het goed. Hij zet een mooi helder geluidsbeeld neer en is klaar voor alle mogelijke geluidsbronnen. Of je er nu een CD-speler, je Smart TV of je computer met Foobar aan hangt, de NAD heeft geen problemen een coherent geluid neer te zetten.

Maar daar houd het nog niet op. Want de NAD is vooral gemaakt voor mensen die digitaal leven en dus streamend luisteren. Het is een versterker voor deze tijd. Of je bron nu je computer, je tablet of je smartphone is, de NAD streamt het eenvoudig via Bluetooth aptX Deze vorm van Bluetooth biedt een goede geluidskwaliteit en gebruikt daarvoor minder stroom dan Wi-Fi. Weer een puntje voor de groene lobby. Voor een coole 500 euro biedt de NAD een 24/192 DAC van hoge kwaliteit waarbij 8 kanalen worden gemixt naar 2 voor een betere resolutie.

Dat maakt van de NAD D320 een apparaat voor vele soorten gebruikers en vele doeleinden.  Woon je in een klein appartement, dan heb je aan de D3020 genoeg om een paar leuke speakers aan te jagen. Zonder dat je hiervoor direct een rack hoeft neer te zetten, de versterker past op je vensterbank of in je kast

13 REACTIES

  1. Dag allen,

    Zit we aan te denken de NAS d3020 te kopen met de CA minx 22 + x221 woofer. Goed plan voor niet al te grote huiskamer?

    Lees uit alle reviews dat deze versterker mooi is. Hij me lekker basic met mooi design. Evt alternatief zou Marantz melody cr611 of Denon ceol / pma50 of zelfs Denon miniset kunnen zijn… ook CA versterker One ziet er aardig uit.

    Met de wife a factor weegt zwaar qua speakers. Obv van de reviews zou 2.0 met q accoustics mij mooi lijken en dan is alles ook mooi binnen budget… maar dat zijn behoorlijke apparaten in een bescheiden huiskamer…

    Ik hoor graag jullie feedback… nog 1 vraag – ik las ergens dat de NAS geen pre-out heeft voor de subwoofer, is dat een groot nadeel?

    • Het plan is daarnaast om er nog een aparte streamer bij te kopen om nog wat meer mogelijkheden te hebben. Maar misschien niet direct, want ik ga er van uit dat ik de set digitaal kan aansluiten op mijn smart tv en met oa mijn chromecast dan al aardig wat mogelijkheden heb. Zitten in deze aansluitingen nog overwegingen vwb geluidskwaliteit?

  2. Misschien een domme vraag, ben niet bar electronsich onderlegd, maar hoe kan een versterkertje van 1,38 kilo verdoende vermogen geven? IK bedoel een beetje voeding weeg nu eenmaal iets. Ik heb hier een vintage Yamaha A-1 staan uit 1979 die weegt 13,8 kilo (en klinkt prima, freshly recapped). Dus op een of andere manier gaat het er niet bij mij in dat dit NADje iets groters kan aansturen dan een fikse koptelefoon of setje boekenplankspeaker. Any techneut die er een schep hersens bij mij in kan gooien, welkom. Ik bedoel, een drumsolo en een scheurende gitaar die lekker pieken, waar haalt die de power vandaan?

  3. Een echt hebbeding deze nad. Zeker als er in verschillende media lovend over wordt geschreven. Ik heb er dus een besteld zonder hem ooit gezien of gehoord te hebben. Samen met een paar Boston vs 260’die momenteel bijna weggegeven worden. Een practisch nadeel doet zich voor bij het aansluiten. De.nas op de usb, de sonos op coax in en de bestaande teac dac op analoog. Zie dan de audioquest rocket 44 luidsprekerkabel met vorken er maar eens aan te krijgen. Uiteindelijk is dat gelukt met de nad in horizontale ligging. Bananen aan de speakerkabel zou een uitkomst zijn. Bediening gaat simpel op het apparaat hoewel een vluchtige aanraking zomaar een andere bronkeuze of uitschakeling veroorzaakt. Gewoon de ab gebruiken dus. Een klasse d met al deze features aan boord. Kan dat klinken? Ik ben redelijk verwend met een klasse a buizenversterker en serieuze monitors. Mijn vooroordeel was dat er toch wel een wat scherp geluid uit zou komen. Kaal middengebied, weinig diepte en geen krachtig laag. Was geen schande geweest. Voor dit geld en met al deze mogelijkheden kun je niet alles hebben he? luisteren veroorzaakt direct een grote glimlach. Verbazing volgt al snel. Hoe is het mogelijk.. Alles klinkt zeer neutraal. Een zeer verfijnd en gedataileerd hoog, een mooi open en diep midden en strak, krachtig laag met punch. Bluetooth werkt perfect en klinkt ook prima. Natuurlijk komt de eer ook de bostons toe, maar als je de gevergde investering in gedachte houdt.. Wat een waar voor je geld.

×