Home Review Naim 500-serie met Kudos Titan 606

Review Naim 500-serie met Kudos Titan 606

12

Voordelen

  • Oogt lekker strak
  • Speelt erg groot...
  • En detailrijk...
  • En dynamisch

Nadelen

  • Matching kán lastig zijn
  • Veel 'kastjes'

Prijs: € 80000

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Inhoud

Er zijn systemen die gewoon alleen écht lekker werken als het in een bepaald ecosysteem opgesteld wordt. Nu we erover nadenken, geldt dat voor best veel systemen. Maar als er één uitspringt, is het Naim. Juist… dat eigenwijze Britse merk. Met DIN-kabels, aparte voedingen en de linker en rechter speaker-aansluting omgedraaid. Wij testen een systeem dat bestaat uit de Naim NAC 552, Naim ND 555 en een Naim NAP 300 DR (500 DR was niet voorradig). Samen met een set Kudos Titan 606. Niet echt afzien… 

Er staan zes zwarte doosjes met groene logo’s voor onze neus. En een tweetal vloerstaanders met een zwart front en subtiele, houtkleurige zijpanelen. Verder heel weinig. Understated HiFi. Daar houden we wel van bij Alpha Audio. En als we naar de specificaties kijken: 90 watt in 8 Ohm voor de NAP 300, een voortrap met alleen maar analoge ingangen (6 stuks, deels die maffe din-pluggen) en ok: een streamer met UPnP en ROON (gaan we nog uitgebreider reviewen). De luidsprekers: 2-weg. Met een isobaric basreflexsysteem. Maar al met al lijkt het niet super-indrukwekkend. Maar ja: zoals vaak in onze wereld geldt: de schoonheid zit van binnen.

Power

Naim is bij uitstek een merk dat gaat voor stabiele voeding. Elk apparaat: van de instap geïntegreerde modellen tot de high-end losse componenten, hebben een dikke voeding. In ons geval heeft elk component zijn eigen voeding. In totaal staan er dus zes kastjes voor onze neus. Strak, zwart met een zacht gloeiend, groen logo. We love it.

Het enige apparaat dat een wat groter scherm heeft, is de ND 555: de streamer. Dat display is uiteraard nodig om cover-art te tonen en het apparaat te bedienen. Het is op afstand niet supergoed te lezen, maar de coverart is scherp en mooi van kleur. Bij deze streamer zit nog een uitgebreide afstandsbediening om het apparaat fatsoenlijk – zonder app – te kunnen bedienen. Perfect.

De pre-amp (NAC 552) heeft zes ingangen. Twee zijn voor single-ended cinch-inputs. De overige zijn DIN. Uiteraard speelt de ND 555 prima over beide types.

Apart

Nu we het toch over kabels en types hebben: het aansluiten van een Naim-set gaat net even anders.

Normaal gesproken is het bij een set een kwestie van stekkers erin, signaalkabels aansluiten en hoppa: muziek. Niet bij Naim!

De voorversterker krijgt in ons geval voeding van de NAC552ps. Daar gaat behalve een voedingskabel ook een signaalkabel heen. Vervolgens gaan er twee signaalkabels van de NAC552ps naar de NAP 300DR. Juist: het pre-amp signaal gaat door de voeding naar de power-amp. Dat was wel even puzzelen, want niet alle aanduidingen zijn zoals we het gewend zijn. Maar we houden wel van wat nieuws. En daarbij: als de stekker niet goed past, hoort hij er niet in. Beetje zoals bij computers: als het niet past, is het fout. Dus met wat logica, een aansluitschema en gerommel staat na een tijdje de set netjes te spelen.

Verder is het trouwens mogelijk om ingangen te schakelen tussen DIN en single ended rca. Mocht een input niet werken, check dan even of deze wellicht op de andere standaard ingesteld staat.

Zweven

Eén interessant puntje om aan te kaarten, is dat Naim printplaten ontkoppelt. Bij de ‘ultra-high-end’ modellen hangen ze letterlijk aan veren. Denk aan de Statement. De 500-series heeft ook compleet zwevende pcb’s. In de fabriek hebben we kunnen zien dat ze ook bij de prijsvriendelijkere modellen delen los laten.

Door pcb’s te ontkoppelen, wordt de ruisvloer verlaagd. Trilling is energie. En die energie gaat dus het circuit in. Door ze los te hangen / los te laten wordt de overdracht van die energie gestopt. En dat resulteert in meer rust. Ja: ze gaan ver, die Britten.

Winkels met Naim

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Laat 29A
1811EB Alkmaar, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

12 REACTIES

  1. Een Naim set zoals hier beschreven koop je niet in een keer. Dat is je weg zoeken naar boven met steeds andere upgrades. Dit is inderdaad een indrukwekkende set. Als je deze set zomaar neerzet dan heb je een hele tijd nodig om alle nieuwe aspecten van de muzikaliteit te beoordelen. Echter binnen 3 seconden hoor je dat je iets bijzonders hebt staan. Naim is mijns inziens zijn gewicht in goud waard. je kan er altijd een hoop andere componenten aan koppelen. Als het geluid op front is zoals in de beschrijving moet het ook net zo ver naar achteren en opzij te beluisteren zijn. Luister maar eens naar Takla Makan van Yello als je deze opstelling nog hebt staan Jaap. Soms kan je ook rca gebruiken met naim onderling, toch is de DIN-plug met een andere impedantie mooier wijder en echter qua geluid.