Review: Naim CDX2

Voordelen

 • Klankeigenschappen Solide bouw Levenscyclus HDCD

Nadelen

 • Het lensje van de laser ligt open en bloot voor nieuwsgierige vingertopjes
 • Prijs: € 5600

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  NAIM CDX2

  Inleiding

  Hoera, wij hebben de eer de allernieuwste cd-speler van Naim te mogen reviewen. De CDX2.2! O, is deze niet meer zo nieuw? Balen. Geen primeur dus. Sterker nog; deze Naim CDX2 zou wel eens een record kunnen vestigen als het product met de langste levenscyclus in de reviewgeschiedenis van Alpha-Audio.

  Maar liefst negentien jaar(!) heeft Naim de ‘oer’ CDX al in haar leveringsprogramma. De opvolgende CDX2 is hierop gebaseerd en deze werd geboren in het jaar des heren 2002. De CXD2.2 is met een paar kleine upgrades in 2010 geïntroduceerd. En een mogelijke opvolger? Nee. De CDX2.2 is nog steeds de allernieuwste speler van het merk.

  Door de jaren heeft de CDX2 dus al meerdere veldslagen gestreden om een fel begeerde podiumplek in audioland. En meerdere malen heeft deze Naim dan ook verdiend een beker mee huiswaarts mogen nemen. Anno 2018 vragen we ons echter af of we deze hoogbejaarde aristocraat überhaupt nog wel de strijdbijl mogen laten oppakken.

  Is het sowieso nog wel eerlijk om een – in essentie – zestienjaar oude machine tegen de sublieme eigenschappen van nieuwkomers met een AKM of ESS DAC op te laten boksen? Want eerlijk is eerlijk; qua detaillering en transparantie moet de Naim nu toch echt zijn meerdere bekennen aan sommige highend ESS’en en AKM’s. Ondanks zijn robuuste uiterlijk en grote hart, zijn we een beetje bezorgd dat we hiermee op de tere ziel van deze gevoelige Naim trappen. En dat is weer slecht voor ons Karma.

  Blijheid

  Dit gezegd hebbende; ondanks de technische rimpels door de leeftijd worden we wel elke keer blij van het luisteren naar deze legendarische CDX2. En van het luisteren een Naim-product in zijn algemeenheid. Waarom? Het is lastig om het met woorden te omschrijven, maar een Naim heeft een geheel eigen signatuur; noem het een ziel. En deze ziel brengt Naim een-op-een over op de muziek. Hiermee ervaren we vaak net dat kleine beetje meer aan betrokkenheid bij de muziek dan met een willekeurig ander highend product in dezelfde prijsklasse.

  Liefde ontluikt

  Maar deze Naim-signatuur moet je passen. Of je houdt er zielsveel van, of je hebt er helemaal niets mee. Smaak. En dan hebben we het niet over een goede of slechte smaak, we hebben het over een heel ‘eigen’ smaak. En hiermee heeft Naim zich in de loop der jaren een schare, maar hele hechte doelgroep toegeëigend. Nu moet uw auteur heel eerlijk bekennen dat deze ondertussen ook enorm van de ‘sound’ van dit ‘quirky’ Britse merk begint te houden.

  Nadat we uitvoerig naar deze speler hebben geluisterd kunnen we ons gevoel maar lastig onder woorden brengen. Dit doet ons denken aan het refrein van het nummer ‘What’s in a Word’ van het album Happy In Hell van de Britse band the Christians (Island, 74321 10716 2).

  “(What’s in a word) More than you can imagine”
  “(What’s in a word) More than I can say”
  “(Once in a while) You can hear such sweet sounds”
  “Chimes of freedom in your head.”

  Ondanks dat ik gruwelijk de pest heb aan the Christians, omschrijft dit refrein misschien wel het best hoe ik de beleving bij deze Naim CD-X2 ervaar. Spot-on.

   
   

  Winkels met Naim

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  6 reacties

  1. Beste muziekvrienden,

   Mijn Naim set waaronder ook een CDX2 is de beste onverantwoorde investering die ik in mijn leven tot nu toe heb gedaan. Ok, het is een kwestie van smaak, het is veel geld, je buurman zal het niet begrijpen, waarschijnlijk verklaart hij je zelfs voor gek, je vrouw mogelijk ook, maar als deze Naim smaak je aanspreekt, stop met tobben en begin met sparen!

  2. ik geniet me helemaal suf van mijn naim installatie, dr zal best veel beters zijn maar het komt niet in me op. zoiets komt in je op als iets je stoort, wanneer je geïrriteerd opkijkt van hé, moet dat nou, of een detail zich losmaakt uit het klankbeeld en op zichzelf gaat staan, dan moet je je stoel uit, maar zo, nee, ik hoef nooit op mn hoede te zijn

  Geef een reactie