Review Naim Mu-so

Voordelen

 • Uitstekende weergave
  Vormgeving en bouwkwaliteit
  Ongekende 'value for money'

Nadelen

 • Afwezigheid HDMI-aansluiting
  Wi-Fi-dekking voor high-res en response app kan beter
 • Prijs: € 1250

  Ontwerp
  Installatiegemak
  Bediening
  Klankweergave
  Prijs
  Naim Mu-so @ night...

  Menigeen zal verbaasd hebben opgekeken toen Naim in april eerder dit jaar de Mu-so presenteerde. Het huidige traditioneel vormgegeven gamma – zwarte behuizing, groene leds – werd opeens verrijkt met een brede aluminiumkleurige kast, welke aan de bovenzijde is voorzien van een futuristisch ogend touchpanel/bedieningswiel. Tel daar de in meerdere kleuren verkrijgbare gewelfde frontjes, plus de doorzichtige acrylaat voet bij op en er had net zo goed Bang & Olufsen op de voorzijde kunnen prijken. Bovendien is dit het eerste volledig geïntegreerde draadloze multiroom systeem wat Naim op de markt brengt. Spannend en gewaagd tegelijk, daar dit natuurlijk vragen doet oproepen. Want hoeveel van Naims lijfspreuk “pace, rhythm and timing” is er onderhuids aanwezig? En wat heeft een aluminium behuizing voor invloed op de weergave van de luidsprekers? We kregen de Mu-so een weekje te logeren en zochten het uit.

  Naim Mu-so
  Naim stapt met de Mu-so ook in het sterk groeiende segment van all-in-one-audio.

  Innovatief uiterlijk

  Om maar gelijk met de laatste vraag te beginnen; de behuizing van Mu-so is niet volledig opgebouwd uit aluminium. Alle componenten zijn namelijk verwerkt in een houten kast met daar omheen een dunne schil van geanodiseerd aluminium. Niet alleen fraai om te zien, maar het draagt ook bij aan de stevigheid, demping en een vervormingsvrije weergave. Bovendien sluit de kastbekleding heel mooi aan op het enorme koelprofiel aan de achterzijde en het in de bovenzijde verzonken touchpanel/bedieningswiel.

  Met laatstgenoemde is Naim trouwens enige maanden bezig geweest om het in 3 stappen instelbare licht te optimaliseren. De dubbel uitgevoerd Wi-Fi antenne is onzichtbaar weggewerkt. Het eerste deel bevindt zich tussen de centrale bass drivers, terwijl het tweede deel is verstopt in het koelprofiel. De vormgeving lijdt dus niet onder de aanwezigheid van een ontsierend ‘sprietje’. Kortom, wie de Mu-so voor het eerst ziet zal moeten toegeven dat het een enorme blikvanger is.

  In het all-in-one-segment bestaat er nogal eens verwarring over de classificatie en typering die horen bij dit soort apparaten. Zo is de Mu-so bijvoorbeeld geen soundbar pur sang, maar wel degelijk te gebruiken in combinatie met de TV. Naim geeft daarom zelf de voorkeur aan het bredere begrip ‘draadloze luidspreker’.

  Naim Mu-so zonder speakergrill
  Iedere driver in de Mu-so heeft een aparte digitale versterker van 75W.

  Bentley als basis

  Achter de standaard zwarte speakergrill – er zijn optioneel 3 andere kleuren verkrijgbaar – bevinden zich maar liefst 6 speciaal ontworpen drivers (dus 2 maal drieweg). Elke driver beschikt over een eigen digitale versterker van 75W, afgeleid van het systeem dat Naim eerder ontwikkelde voor de Bentley caraudio systemen. Dat brengt het totaal aan versterkend vermogen op maar liefst 450W bij 6 Ohm, al zegt een dergelijk getal natuurlijk niets over de weergavekwaliteit.

  Centraal zien we twee 2,5 x 6,5 inch ‘racetrack’ woofers voor het laag, aan weerzijden een 1 inch softdome tweeter en uiterst links en rechts een speciaal afgestemde 2,5 inch middentoner. Het idee achter deze opstelling is een zo’n optimaal mogelijke spreiding en stereoscheiding in relatie tot de beschikbare breedte van de kast. Jammer genoeg zagen we geen mogelijkheid om de Mu-so open te klikken, schroeven of te schuiven. Bovendien werd ons met klem verzocht om dit ook niet te forceren. Maar zoek gerust eens op Google Images naar “inside naim muso” om een idee te krijgen van de daadwerkelijke inhoud.

  Connectiviteit

  Op papier zit het qua connectiviteit wel goed. Zo is er AirPlay, UPnP? streaming, Spotify Connect, Bluetooth (aptX), iRadio, iOS and Android app control and multiroom functionaliteit voorhanden. Reset, indicatie-LED, 3,5 mm mini-jack en USB bevinden zich aan de rechterzijde, terwijl het netsnoer, de eventuele UTP-kabel en Toslink (optical audio) aan de rechteronderzijde in de Mu-so verdwijnen. Missen we nog iets? Mja, een HDMI-aansluiting had het rijtje helemaal afgemaakt.

  Het aansluiten heeft niet veel om handen. Een kwestie van de Naim-app installeren, een stopcontact zoeken, de aanmeldprocedure van het thuisnetwerk doorlopen en spelen maar. Zoek vooraf wel een serieuze ondergrond in de vorm van een kast, bureau of stevige plank aan de muur. Want met 13 kg. is de Mu-so geen lichtgewicht, maar doet Naim wel de veelgeprezen bouwkwaliteit wederom eer aan.

  Naim Mu-so touchpanel/bedieningswiel
  Het licht is dimbaar en de bediening van het wiel voelt net zo hoogwaardig aan als dat het oogt.

  Bediening

  De Mu-so laat zich op een drietal manieren bedienen. Handmatig zijn er basisfuncties beschikbaar via het touchpanel/bedieningswiel. Voor bediening op afstand is er natuurlijk de veel uitgebreidere app en als backup de meegeleverde afstandbediening. De app werkt lekker intuitief en snel, al bleek de Mu-so in de testopstelling nog vloeiender te reageren door ‘m te voorzien van een netwerkkabel (Ethernet 10/100Mbps). Dat advies geldt overigens ook voor Hi-res streaming. De Wi-Fi verbinding (802.11b/g 2.4GHz) is uitermate stabiel, maar wenst u verder te gaan dan CD-kwaliteit, kies dan voor draad.

  Functioneel klopt de app en zijn bijvoorbeeld afspeellijsten al snel een feit. De vormgeving is uitermate strak en rustig gehouden, met als enige gimmick de mogelijkheid tot achtergrondselectie, in onder andere de kleuren van de (optionele) frontjes. Er zijn presets vast te leggen voor iRadio, die qua indicatie corresponderen met de positie op het touchpanel. De tijdens de review van de Naim NDX al eerder besproken Rovi-functionaliteit – digitale CD-boekjes voor de eigen muziekcollectie – zorgt zonder twijfel voor meerwaarde bij de serieuze muziekliefhebbers. Het nodigt uit tot lekker bladeren en spitten in de achtergronden van bands en artiesten.

  Naim Mu-so touchpanel/bedieningswiel
  De app kent een logische indeling en alle instellingen zijn gemakkelijk te vinden.

  Klankweergave

  We hebben de Mu-so in 2 verschillende ruimtes getest om zo een idee te krijgen van de ruimtevullende capaciteit, stereoscheiding en het oplossend vermogen. Zo stond de Mu-so in een woonkamer van ongeveer 40 m²/105 m³ (9 x 4,5 x 2,6) op een salontafel en vond ‘ie een plaatsje in een slaapkamer van 18 m²/47 m³ (4,5 x 4 x 2,6) op een ladenkast.

  In beide situaties wist de Mu-so te overtuigen op basis van kracht en dynamiek. Het gaf ook mooi de gelegenheid om met de klankregeling te experimenteren. Voor wie van een aangezet laag houdt is er een loudness-instelling, maar die werd al snel uitgevinkt. Daarnaast is er ook de meer praktische dichtbij-veraf-wand-instelling; handig om de presentatie wat strakker te trekken als het te ‘boomerig’ dreigt te worden.

  Dance, pop, klassiek, rock de Mu-so verwerkt het allemaal moeiteloos, zonder dat het scherp of overheersend wordt. Een enorm knappe prestatie bij een kastinhoud van pak ‘m beet 10-12 liter (122 mm x 628 mm x 256 mm minus koelribben). Beide ruimtes worden moeiteloos gevuld en het klinkt nooit dun of futloos. Uiteindelijk blijkt de Mu-so in de kleinere slaapkamer het meest neutraal, met als bijkomend voordeel dat we minder het idee hadden naar een centrale speaker te luisteren. Het lijkt haast onmogelijk om een heel breed stereobeeld uit een enkele kast te toveren. Toch wordt de luisteraar regelmatig getrakteerd op fraaie links-rechts-effecten. Duidelijk een teken dat Naim het truukje van digitaal versterken aangestuurd door een 32-bits DSP heel goed in de vingers heeft.

   
   

  Winkels met Naim

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  26 reacties

  1. Goedendag,

   Ik zit in dubio, ik twijfel tussen de Mu-so en de bluesound pulse sounbar en sub. Wordt gebruikt voor muziek en als verbeterde audio van TV. Iemand advies? of zijn er systemen die beter zijn. Prijskaartje ligt rond de 1700,- en het liefst draadloos.

    1. Gisteren de Naim Mu-So gehoord. Een enorme teleurstelling gezien ik er veel van had verwacht. Naim is erg over-hyped deze dagen. Mijn ouders heb een beo-sound overture aan de muur hangen van bijna 25 jaar oud die deze Mu-So compleet wegvaagt m.b.t. geluidskwaliteit. Nee doe mij dan maar een kleine Denon alles in 1 met een paar Dali luidsprekers. Vele malen beter.

  2. Is de Naim Mu-so ook geschikt als surroundweergever bij films of moet je dit zien als pure stereo weergever van muziek?

   Momenteel heb ik losse componenten zoals Arcam AVR360 receiver, Dali Ikon 6 MK2 speakerlijn (fronts, center, rear) en REL Quake sub. Ik mis bij deze opstelling toch wel een beetje punch (met name bij muziek). Het lijkt wel of het geluid een beetje in de speakers blijft hangen.

   Deze Naim Mu-so klinkt heel interessant. Zou Naim Mu-so als vervanger kunnen fungeren of mijn huidige setup kunnen overtreffen? Of zal ik dan qua power/punch bijvoorbeeld gaan inleveren?

   Is er iemand die een dergelijke overstap gemaakt heeft?

   1. Beste Marcel,

    Dat je punch mist, ligt naar mijn idee aan de Arcam. Dat zijn nu niet direct de meest dynamische versterkers die ik ken. Probeer eens een NAD T-serie. Die hebben meer ‘ballen’ dan de Arcams. Anthem zou ook een leuke optie zijn.

    De MU-SO gaat niet bieden wat je zoekt… Het is een prachtige all-in-one, maar geen surround-vervanger.

   2. Hallo Marcel,

    Heb de Muso 2 weken in huis gehad maar is daarna retour gegaan. De punch gaat hij je niet geven. Hoewel voor het formaat en de prijs een mooi geluid is het geen vervanging voor een “normale” set. Ik zou dan eerder naar de devialet phantoms kijken, hoewel dat een totaal andere prijsklasse is en de aansluitmogelijkheden net als de muso beperkt zijn.

  3. Ik ben benieuwd hoe de Muso zich laat vergelijken met een setje raumfeld stereo m. Beide hier getest en de muso scoort beter. Echter is de raumfeld voor 699 te krijgen op dit moment en de muso inmiddels duurder geworden bij de meeste winkels (1250). Mis op de raumfeld wel een optische/hdmi ingang om ze op tv aan te sluiten. Helaas zijn de raumfeld nieteven te beluisteren in de winkel.

   1. Dag Steven,
    Misschien goed om ook mee te nemen in je persoonlijke afweging; alle producten van Teufel kennen een proefperiode van 8 weken.
    http://www.teufelaudio.nl/raumfeld-audio-streaming/raumfeld-stereo-m-p15195.html

    Verder schat ik in dat een 1-op-1-vergelijk niet heel zinvol zal zijn. De Mu-so gaat in prijs omhoog, omdat ‘ie eigenlijk door Naim te voordelig in de markt is gezet, terwijl de Raumfeld Stereo M door Teufel in prijs wordt afgewaardeerd. Naast het besproken verschil in prijs en prestaties zal er vooral gekeken moeten worden naar de flexibiliteit in plaatsing van het product. Daar waar je met de Raumfeld Stereo M nog wat kunt schuiven qua opstelling, is de Mu-so echt een serieuze kast, waarvoor een doordachte plaats in het interieur gevonden moet worden, wil je er tenminste het maximale aan weergave uit kunnen halen.

    1. Bedankt voor je reactie. Ik zal de impact op de inrichting eens met mijn vrouw bespreken… Kan natuurlijk ook beide online bestellen en thuis vergelijken en dan 1 terug sturen.

  4. Ik gebruik Plex op mijn Mac Mini en vind dit perfect werken en zou Plex ook graag blijven gebruiken daar ik dan één app gebruik voor al mijn films en muziek. Kan ik vanuit Plex ook naar de Mu-so streamen?

   1. Dag Richard,

    Ik denk het wel, want de MUSO is gewoon een UPNP streamer. Dus die zou de Plex-straemer gewoon moeten zien. En in veel gevallen – als de app het ondersteunt – kan je ook UPnP-streamers aansturen. DS Audio van Synology kan dat bijvoorbeeld.

  5. Ik heb toevallig de luxe zowel de B&W A7 als de Naim Mu-So te bezitten. Simpel advies is doorsparen voor de Naim en ruimte maken als je die niet direct hebt. Geluid is subliem en echt wel een stuk beter dan de A7. De Naim is een klasse apart en vult mijn niet al te grote huiskamer meer dan voldoende (centraal geplaatst, 40m2 kamer). De A7 is nu naar de keuken verhuisd. Tip is wel om netwerk bekabeling te regelen zodat ook bij afspelen van HQ audio (FLAC) etc er geen drop-outs vanwege slechtere WiFi kunnen plaatsvinden.

  6. Hoi Jan,

   Dank voor je reactie, goed om te lezen dat de hoogte van 37 cm voor de naim bij jou goed bevalt. Ik hoop aan het einde van deze maand de naim te kunnen aanschaffen. V
   Wat betreft de kijkhoek van de TV, deze lijkt inderdaad niet optimaal. Helaas heb ik gaten in de muur zitten waar de kabels doorheen zijn getrokken door de vorige bewoner. Deze zitten op 1.51m. Hierdoor moet ik de tv wel op een verhoging van 40 cm zetten om deze over de gaten heen te laten vallen met de bovenkant. Ik ga de tv deze week monteren, ben benieuwd hoe dit gaat bevallen.

   Gr. boudewijn

  7. Ik heb thuis een Philips 55PDL8908s. Dit is een TV die bestaat uit een grootte glazen plaat. Deze heb ik op een verhoging geplaatst die ongeveer 40 cm boven de grond uitkomt (plateau). Ik wil de Muso op het plateau voor de TV zetten. Dan staat deze “vrij” op ongeveer 40 cm hoogte. Is dat een optie?

   1. Beste Boud,
    Ik heb zojuist even de Philips 55PDL8908s bekeken. Wat een schitterende TV! De voorgestelde hoogte van 40 cm lijkt me voor de Mu-so prima. Zorg er alleen wel voor dat het plateau beide apparaten kan dragen. De TV zal het nodige wegen en daar komt dan nog eens 13 kg bij voor de Mu-so.

    De Mu-so heb ik trouwens zelf op 2 hoogtes getest. In een slaapkamer op een ladekast van ongeveer 82 cm hoog en in een woonkamer op een verrijdbare salontafel van ca. 37 cm hoog. In laatstgenoemde situatie vond ik ‘m trouwens het best tot zijn recht komen qua hoogte/luisterhoek, terwijl de afmetingen en inhoud van de slaapkamer zorgde voor de meest neutrale weergave (zie review).

    Maar komt het beeld van de TV hierdoor niet te hoog? Dus een te extreme kijkhoek vanaf bijv. de bank?

   1. Dat ligt eraan. Er zit geen hdmi-input op. Als je dat zoekt, is het geen geschikt product. Iets erop zetten kan ook niet echt. En aan de muur schroeven kan ook niet.

    Op gebied van klank: tuurlijk… klinkt geweldig! :-).

   2. HDMI is inderdaad niet aanwezig, maar ook een dedicated soundbar als de Sonos Playbar moet het zonder HDMI-aansluiting doen. Met behulp van een optische audiokabel (Toslink) is de Mu-so dus ook prima te gebruiken als soundbar. Alleen net wat Jaap aangeeft, m.b.t. een goede plaats/plek zoeken zal het iets meer puzzelen worden.

  8. Ik heb hem in de apple store in Amsterdam gezien. Geweldig apparaat met veel mogelijkheden. Ik vraag me alleen af of de geluidskwaliteit echt veel beter is als de A7 is van Bowers and Wilkins? Aan de specs te zien wel natuurlijk ook het vermogen 3x zoveel.

   1. Beter of vooral anders? De Bowers & Wilkins A7 is – op basis van de afmetingen (H 220 mm x B 360 mm x D 160 mm) en het gewicht (ca. 6 kg) – een gemakkelijker te plaatsen portable speaker. De Naim Mu-so is platter, bijna 2 keer zo breed (H 122 mm x B 628 mm x D 256 mm) en minimaal 2 keer zwaarder (ca. 13 kg) uitgevoerd, dus meer een draadloze luidspreker/streamer waar je echt een vaste plek voor reserveert. Daarbij nodigt de Mu-so meer uit tot aanraken/handbediening.

    Het is verleidelijk om dit soort apparaten alleen op looks en specificaties te beoordelen, maar daarmee doe je jezelf tekort. In beide gevallen raad ik een bezoek aan de dealer aan. Alleen dan krijg je helder welke het beste in de thuissituatie past.

  Geef een reactie