Review NAIM ND5 XS2

Voordelen

 • Fijne sound!
 • Eenvoudige set-up: plug... play
 • Strak uiterlijk

Nadelen

 • Geen afstandsbediening
 • Geen optionele voeding
 • Prijs: € 2850

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Weergave
  Prijs
  NAIM ND5 XS2

  Inleiding

  Inhoud

  NAIM gaat al een tijdje mee in de streaming-wereld. We mogen er dus vanuit gaan dat deze Britten het spelletje wel kennen. Als ze dus met een nieuwe speler of serie (zoals Uniti) komen, dan kunnen we bijna niet wachten om een exemplaar in handen te krijgen. Deze keer: de gloednieuwe ND5 XS2. 

  De nieuwe NAIM ND5 XS2 is de opvolger van de al wat oudere ND5 XS. De nieuwe ND5 XS2 is onmiskenbaar een NAIM-product. In het midden zien we het groene NAIM-logo. Prachtig dat ze dat gewoon zo laten. Rechts daarvan…. géén display meer. Ook geen toetsen, behalve aan/uit. Links een usb-poort. That’s it.

  Nu had NAIM wel een display kunnen plaatsen, maar het groene display is achterhaald en een chique kleuren display… dat wordt wat klein. Tevens kunnen ze besparen en dat geld stoppen in belangrijke(re) zaken. Denk aan een mooie dac-stage en goede clocking.

  En dat hebben ze ook gedaan. In feite is de opbouw van de ND5 XS2 heel eenvoudig. Intern is het standaard NAIM-streaming platform gebruikt (NP800). Dat is gevoed door een dikke ringkern. NAIM gebruikt een TI PCM1791A als dac-chip. Voordat het door de dac gaat loopt het signaal nog door een DSP heen die alles upsampled naar 40 bit.

  Dit is opzich allemaal niet bijzonder. Waar het om gaat is hoe goed wordt het allemaal gedaan. Clocking, voeding, signaalverwerking. Hoe goed weet de enigineer stoorbronnen buiten te houden, et cetera. En precies deze punten heeft NAIM naar eigen zeggen beter gedaan ten opzichte van de voorganger.

  Focus

  NAIM heeft bij de ontwikkeling van de XS2 keuzes gemaakt… laser-focus. NAIM levert bij de ND5 XS2 bijvoorbeeld geen afstandsbediening. Een optionele externe voeding? Nope… En op het apparaat zit geen bediening en geen display. Kortom: het komt neer op de app. De NAIM-app werkt gewoon prima. Helemaal geen klachten over, behalve dat ze wat veel vragen stellen in het begin. En als je ze weigert toegang te geven tot telefoon-media, wil de app niet werken en raakt u in een loop… maar ja: daar valt wat voor te zeggen. Verder is de app overzichtelijk, snel en stabiel. Prima optie.

  Een andere optie is een andere, generieke UPnP-app. Denk aan Synology DS Audio, BubbleUPnP of de Linn-app (dat is vloeken in de kerk… we know). En in geval van de ND5 XS2 is ROON ook een optie. Wij raden dit zeker aan als u de middelen en kennis hebt. ROON bedient gewoon erg fijn.

   
   

  Winkels met Naim

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  4 reacties

  1. Een schitterend toestel, doordacht en volledig in lijn met het gebruik en de wensen van moderne muziekliefhebbers. Ik heb begrip voor mensen met een andere mening die zweren bij het ouderwetse en nog graag plaatjes kiezen maar tijden veranderen en ik vind het maken van een playlist via streaming gewoon fantastisch.

   Geen gedoe meer en gewoon genieten.

  2. Wat goed geschreven is is dat op een show een andere ervaring is, zodat een diepte ervaring niet word ervaren. Aan de andere zijde, de audiosets die op een show overtuigen zullen denk ik in de prakrijk voldoening geven.
   Maar andersom kan ook. Zo kocht ik eens een set Mission luidsprekers die op een show goed klonken, en bij mij thuis vond ik een hoop ellende.
   Gelukkig waren die slechte Missions niet al te duur.

   Een audiostreamer die alleen met een app bediend kan worden, vraagd altijd om een smartphone of een tablet. Dus het apparaat aansluiten op het stroomnet en een plaatje uitzoeken en spelen is er niet meer bij.
   Wat een domme keuze.

    1. Beste Jaap, helemaal met je eens. Zelf heb ik de ND5XS2 en ik mis absoluut geen display omdat de app zowel op de tablet als op de telefoon prima functioneert. Het is een uitstekende netwerkspeler voor deze prijs. Een display zou het apparaat vast en zeker duurder gemaakt hebben.

     Klopt het overigens dat een ingeschakelde display op een hifi-apparaat van invloed is op de geluidskwaliteit? Daar schijnen de meningen over te verschillen.

  Geef een reactie