Review Neat Petite Classic – Kleinkunst

Voordelen

 • Detailrijk
 • Fun
 • Snel
 • Compact

Nadelen

 • Plaatsing
 • Prijs: € 2500

  Bouw
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Neat Petite Classic

  Inleiding

  Inhoud

  Naar aanleiding van hun 30-jarig bestaan bracht Neat Acoustics uit Groot-Brittanië onlangs de gelimiteerde Neat Classic 30 uit. Die was zo snel uitverkocht dat men besloot een ‘gewone’ versie op de markt te brengen die de naam Neat Petite Classic kreeg. Zo kan een heel nieuwe generatie ontdekken waarom de oerversie van deze luidspreker ondertussen legendarisch is geworden. Wij vinden het geweldig wanneer een fabrikant voor een betaalbaar product kiest om een mijlpaal in zijn bestaan te vieren. Deze Neat Petite Classic is dan ook dé perfecte luidspreker om alle sterktes van dit op en top Brits bedrijf in de verf te zetten. Let’s check it out! 

  De Neat Petite Classic is 30 cm hoog, 18 cm diep en 20 cm breed. We hebben dus te maken met een erg compacte luidspreker en daar is deze auteur dol op. Compacte luidsprekers doen namelijk dingen die de grotere broers niet kunnen. De Neat Petite Classic weegt maar 7 kg maar zit verdomd goed in elkaar. De kast zelf heeft afgeronde hoekjes en is te krijgen in satijnwit of matzwart. Elke luidspreker wordt volledig met de hand gemaakt in de fabriek in Teesdale. Hierdoor bouwde Neat Acoustics de afgelopen jaren een trouw klantenbestand op en door hun no-nonsense filosofie komen daar nog elk jaar nieuwe klanten bij.

  De Neat Petite Classic is een tweeweg basreflex luidspreker met bovenaan een mooie Dayton Audio AMT-tweeter. Die wordt samen met de cross-over door Neat verder geoptimaliseerd voor dit specifieke model. De 15 cm grote mid-driver komt dan weer van SB Acoustics en is gemaakt van Polypropyleen. Geen eigen drivers dus maar dat is überhaupt geen garantie op succes. Belangrijker is weten hoe je met bepaalde componenten aan de slag gaat en hoe je er het maximum uithaalt. Bob Surgeon, oprichter en zaakvoerder, verkoos van in het begin luistersessies boven metingen om een zo muzikaal mogelijke luidspreker te maken. Wij kunnen dat wel waarderen.

  Tuning

  Aan de achterkant zien we verrassend genoeg niet een maar twee baspoorten. Neat Acoustics probeert steeds zoveel mogelijk lage tonen uit hun luidsprekers te puren en doet dit ofwel via een isobarische oplossing of via hun ‘Staggered Port Tuning’. Dit is een principe waarbij twee poorten elk een apart deel van de lage tonen vrijlaten. Bij deze Neat Petite Classic is de grootste poort afgesteld op 70Hz en de kleinste op 35Hz. Er worden ‘bungs’ meegeleverd om indien nodig een van de poorten af te sluiten. Onderaan zien we een paar degelijke luidsprekeraansluitingen en dat is het voor de buitenkant van de Neat Petite Classic. 

  De Neat Petite Classic is een 6 Ohm luidspreker (4 Ohm minimum) met een cross-over op 3,8 kHz en een 87 dB gevoeligheid. Het frequentiebereik van 30 Hz tot 22kHz lijkt behoorlijk ambitieus maar wordt in ‘real life’ behoorlijk waargemaakt. De Neat Petite Classic is relatief makkelijk aan te sturen maar zoals steeds, hoe beter de watts, hoe beter de sound. 

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  35 Hz - 22 kHz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  87 dB
  Impedantie
  6 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 20 cm
  • Diepte: 18 cm
  • Hoogte: 30 cm
  Gewicht speaker
  8 Kg
  Productieland
  Engeland
   
   
   

  Winkels met Neat

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  6 reacties

  1. Ik heb toevallig gisteren de Petite 30 versie binnen gekregen.
   Welke nog nieuw verkrijgbaar was in England.
   En geplaatst op Solidsteel stands (SS6)
   Zo te zien bij jullie ook?

   Ik kan jullie bevindingen alleen maar onderschrijven.
   Moeten nog volledig inspelen, maar nu al een ongelofelijk fraaie , i.d. verslavende, kamer vullende sound uit zo’n kleine speaker.
   Laten alles horen, en hier een goede match op de NAD C298

   1. Dag Ruben,

    Dat is een moeilijke. Praktisch gezien kan je met de Petite Classic meer kanten uit. De Ministra klonk optimaal dichter bij de wand.

    Qua weergave is de Petite Classic wat sneller en meer fun. De Ministra is wat ronder en serieuzer qua sound.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een reactie