Review Pioneer SE-Monitor5 hoofdtelefoon

Voordelen

 • Up beat karakter
 • Zit lekker
 • Veel detail
 • Meerdere kabels
 • Gemakkelijk aan te sturen

Nadelen

 • Kabelspaghetti mogelijk
 • Hoorbaar 'dalletje' in het mid/hoog
 • Prijs: € 999

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Klank
  Prijs
  Pioneer SE-Monitor5

  De Sound

  Pioneer SE-Monitor5

  De Pioneer komt allereerst bijzonder gedetailleerd uit de hoek. Diverse lagen in de muziek zijn zeer gemakkelijk te ontrafelen. Het laat duidelijk de roots van Pioneer zien. En het maakt de SE-Monitor5 in zekere zin ook geschikt voor mixen.

  Kick

  Met name het laag is – zeker voor een gesloten model – bijzonder strak en detailrijk. Al missen we gek genoeg wel wat écht sublaag. Zeker als we naar Kedrick Lamar luisteren. Daar zit in het nummer HUMBLE een flinke kick rond de 37 Hz. Wij horen daar – als we het vergelijken met de Focal – minder druk op de Pioneer. Natuurlijk is het laag wel gewoon goed hoorbaar, maar het heeft echt minder impact. Al is dit wel een vrij bizar nummer zijn we achter.

  Tuning

  Verder merken we dat Pioneer gekozen heeft voor een bepaalde tuning. In het midden hebben ze wat rust gemaakt door iets meer dan gemiddeld te ‘dippen’. Om toch wat openheid te creëren, hebben ze het wat open getrokken naar de 4 kHz en hoger. Dat is hoorbaar als je er op gaat letten. En een vergelijk maakt met een neutraler model. Overigens is dit niet een kwestie van goed of slecht: het is een kwestie van smaak, want feit is: we horen zeer detailrijke vocalen en rust.

  Zo is het geen straf om een paar uur naar de Pioneer te luisteren. Album na album zeilt voorbij terwijl we lekker aan het tikken zijn (zoals nu). Het nummer Opera van Metropolitain schiet tussen de oren van links naar rechts… heerlijk. Geen randje, geen scherpte… en véél inzicht.

  Even vergelijken

  Bij vocaal werk krijgen stemmen genoeg body mee om de rest te dragen. Zowel mannelijk als vrouwelijk werk komt prettig door de 50mm drivers van de Pioneer SE-Master5. Toch… we horen met name bij vocaal werk de afronding naar 2 kHz. Zeker als we daarna even de Elear opzetten. Die geeft nog wat meer body mee aan vocalen (het is een wat warmer model) én laat daar wat meer coherentie horen. Als we dus tussen deze twee wisselen, dan voelt de Pioneer wat gek. Alsof er een filter in zit. Niet heel storend als u niet vergelijkt, maar met een neutralere concurrent ernaast wel goed hoorbaar.

   
   

  4 reacties

  1. Beste Jaap, je zet hier Hifiman en Focal Elear als concurrenten neer, maar dat zijn open backed headphones met een ander gebruiksdoel. Ik zou eerder kijken naar MrSpeakers Aeon en Denon AH-D7200 die beiden ook nog eens voordeliger zijn. En zo te lezen rent de Aeon rondjes om de Pioneer ?

   (0)

  Geef een reactie