dinsdag, april 23, 2024
Home Review PS Audio P5 regenerator

Review PS Audio P5 regenerator

0

Voordelen

  • Hoorbaar (veel) beter
  • Goed aanpasbaar
  • Zwaar belastbaar

Nadelen

  • Geen fase-aanduiding
  • Web interface mag uitgebreider

Prijs: € ? 4450

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
PS Audio P5

We gaan proberen niet in de herhaling te vallen als we het hebben over energie en audio. Toch moeten we het zeggen: het is de basis van een hifisysteem. Als uw energietoevoer vervuild is, kan uw hifi-systeem nooit optimaal zijn werk doen. Gelukkig zijn er diverse manieren om dat aan te pakken en te voorkomen. Eén ervan is alles te regenereren. We testen de PS Audio P5 Powerplant. 

We hebben in een ver verleden weleens een Powerplant van PS Audio getest. Dit was op een aanzienlijk minder mooie set en in een minder goede ruimte dan nu. En zelfs toen maakte de PS Audio indruk. De regenerator schoont alles zo effectief op, dan elk systeem er wel baat bij heeft. Echter: deze apparaten zijn niet goedkoop. En het moet natuurlijk wel in verhouding blijven.

Evolutie

PS Audio Power Plant P5
De Power Plant voedt bij ons de voorversterker en dac. De eindversterkers kan hij aansturen, maar we vinden het niet beter.

Natuurlijk heeft Paul McGowan niet stil gezeten. De afgelopen jaren zijn er vernieuwde versies van de Powerplants uitgekomen. Ook is de fabricage weer naar Boulder verhuisd vanwege wat problemen met de productie overzee. De P1000 is aardig berucht…. ze gingen kapot en bij een regenerator kan dat aardig schade veroorzaken. Gelukkig zijn die tijden over. En dat wil McGowan zo houden. De nieuwe series van de P3, P5 en P10 zijn weer helemaal gebouwd in de US.

Behalve meer stabiliteit en betrouwbaarheid moeten de nieuwere series meer muziek brengen. Denk aan dynamiek, openheid en snelheid. En zeker in verhouding tot de versie die wij een jaartje of tien geleden hebben getest. Daarmee was het eigenlijk niet mogelijk om een eindversterker aan te sturen. Deze P5 moet dat wel kunnen.

Touch!

Op het front van de P5 die wij testen prijkt een behoorlijk aanraakschermpje. Daarmee is de gehele P5 te bedienen. Nu is bedienen wel een groot woord, want zoveel valt er niet mee te spelen. U kunt via het aanraakscherm ‘zones’ aan en uitzetten en de ‘wave’ instellen. U kunt vanuit het hoofdscherm kiezen tussen een normale sinus of een multiwave.

Verder zien we een settings-knopje – daar achter kunt u alles fijnstellen – een knop met Scope en tenslotte een Clean-optie.

Scope

PS Audio Power Plant P5
Onze inkomende sinus heeft wat afvlakking aan de bovenzijde… dat schoont de PS Audio keurig op! Beter gezegd: hij regenereert een keurige, nieuwe sinus.

Het is natuurlijk interessant om te zien wat de P5 allemaal voor u doet. Als u van grafieken en getallen houdt, kunt u op Scope drukken voor een overzicht en wat grafiekjes van de inkomende en uitgaande energie. Wij hebben al een aparte groep liggen met wat mooie zekeringen, maar toch zien we een redelijk afgevlakte sinus en 2% THD. Of die 2% veel is, weten we eerlijk gezegd niet. En of de afvlakking buiten proportie is: geen idee, maar feit is: het kan dus beter.

De uitgaande sinus is keurig rond – we hadden niet anders verwacht – en de THD zit op 0,1%. Kortom: onze set krijgt u nu perfecte energie.

We kunnen nog wat ‘knoeien’ met de settings. Bijvoorbeeld de spanning verhogen en de fase aanpassen. We hebben het gedaan, maar het wordt er gewoon niet beter op. Sterker nog: het aanpassen van de fase maakt het aanzienlijk minder goed. Afblijven dus.

Cleanwave

De PS Audio P5 kan een zogenaamde ‘clean wave’ uitsturen, waardoor al het restmagnetisme verdwijnt. Nu zijn we altijd een beetje sceptisch bij dit soort zaken. We hebben eerder een cd’tje getest. En die deed om precies te zijn niets. Als het echter vanuit de bron gebeurt, kunnen we ons wel voorstellen dat het effect kan hebben. En ja hoor… na een ‘burst’ van vijf seconden (onhoorbaar) toch meer helderheid, openheid en iets meer detail.

Multiwave

PS Audio Power Plant P5
Welke golf wilt u hebben? Kiest u maar… wij vinden Multiwave wel lekker…

Multiwave kunt u zien als een soort ‘superwave’ met meer energie. Er zijn in het settingsmenu zes standen voor handen. Veel gebruikers kiezen voor level 4 of 5.

Wat multiwave doet, is langer die piek van de energie vasthouden. Een normale sinus heeft maar een heel klein gebied waarop het maximaal energie levert. Door te kiezen voor multiwave, verlengt u deze piek, waardoor het aangesloten apparaat wat langer profijt heeft van de maximale kracht.

Of multiwave beter klinkt, is geheel een kwestie van smaak. Het is naar ons gevoel iets voller van klank en zorgt voor iets meer drive in de weergave. Maar is dat per definitie beter? In ons geval wel, maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat het iets te veel van het goede wordt met multiwave. Daarbij: de focussering lijkt bij een gewone sinus iets scherper te zijn dan bij multiwave.

Installeren

We zijn al een beetje ingegaan op de functies en de klank, maar we hebben het nog niet gehad over de installatie. Die is redelijk ‘straight forward’. De Europese versie van de P5 heeft vier uitgangen. De Amerikaanse heeft er acht. Vier is wat krap naar onze mening, al zal het vaak voldoende zijn.

De uitgangen zijn via het aanraakscherm in- en uitschakelbaar. Echter, we zien geen fase-aanduiding op het scherm, wat ons wat onzeker maakt. We pakken toch even een stroomzoekertje om te kijken of alles goed staat.

PS Audio Power Plant web interface
PS Audio levert een webinterface mee met de Power Plant. Deze is wat beperkt, maar het idee is zeker leuk!

Pas op met apparaten zonder aan- en uit-schakelaar, zoals een Pass Labs voorversterker, want wij horen een keiharde ‘POK’ door de speakers als we de uitgang van de Pass Labs aanzetten. Eerst de eindtrappen dus uitzetten!

Er zit een ethernetaansluiting op de PS Audio. Via deze netwerkaansluiting kunt u via uw computer – of via de ‘cloud’ van PS Audio – uw Power Plant bedienen en monitoren. Wij hebben gewoon het ip-adres van de PS Audio ingetikt, waarna we wat zaken gemakkelijker kunnen instellen. Denk aan naamgeving van de sockets, inschakelvertragingen, etc. Het is niet heel uitgebreid, maar het is een leuke toevoeging. Al hadden we graag ook wat statistieken gezien van verbruik. Per uitgang zou nog leuker zijn.

Aspera Audio, de importeur van PS Audio voor de benelux, heeft laten weten dat na registratie u via een portal van PS Audio meer kunt monitoren. Wij hebben deze unit niet kunnen registreren vanwege andere reviewers die er nog mee moeten werken. We vinden het wel een grappige extra van PS Audio. Het laat zien dat ze verder denken dan een fysiek apparaat en de standaard functies.

Overall

PS Audio Power Plant P5
U krijgt vier uitgangen, waarbij één high-power.

We hebben met verschillende apparaten op de Power Plant P5 gespeeld. Voorversterker, dac en eindversterkers. De eindversterkers hebben we uiteindelijk eraf gehaald, omdat het niet beter klinkt naar onze mening. Het is anders, maar niet in positieve zin. Te clean. Maar we hebben geen dynamiekverlies gehoord, wat erg positief is.

De voorversterker en dac trekt de PS Audio P5 naar een compleet nieuw niveau. Het geheel klaart echt op. We horen strakkere timing, meer openheid, veel meer ‘zwart’ en rust en meer detail. En wat nog meer opvalt: het tijdstip waarop we luisteren maakt niet meer uit. Er zijn geen momenten waarop de set niet lekker klinkt… Dat is met passieve filtering gewoon wel het geval. Ook als er een andere, aparte groep ligt.

Het is wat lastig uit te leggen wat de regenerator van PS Audio precies doet in de gehele weergave. De bovenstaande steekwoorden zeggen wel wat, maar als we het moeten samenvatten in een zin of begrijpelijke taal… We horen meer diepte in de weergave en voelen veel meer rust tijdens het luisteren. De set lijkt meer grip te hebben op de muziek. Alles komt ook veel losser van de speaker. Ik hoop dat u daar wat mee kunt.

Verhouding

Wij hebben de PS Audio Powerplant P5 gecombineerd met onze hoofdset: een Pass Labs X2.5, Van Medevoort PA333 monoblokken, een NAD M51 d/a-converter en een setje Lentus Audio Duo speakers. In dat geheel past de PS Audio wel. Het apparaat is met 4500 euro namelijk niet goedkoop. De set moet dus wel in verhouding staan tot deze upgrade. Wij zouden overigens prima uit de voeten kunnen met de P3, aangezien we alleen de Pass Labs en NAD eraan zouden koppelen. We hebben geen 1000 watt nodig. 500 watt is ruim voldoende. Met minder zouden we al blij zijn. En dat scheelt wel in prijs natuurlijk! De P3 kost namelijk 3350 euro.

Bekijk alle foto’s op de volgende pagina

×