Review Pura Sauropoda lichtnetfilter – het zit in de details

Voordelen

 • Filtert enorm effectief
 • Relatief compact
 • Veel outputs

Nadelen

 • Geen high-current
 • Prijs: € 3498

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Lichtnetfilters en power conditioning in het algemeen kent voor- en tegenstanders. En als Alpha Audio zijnde, moeten we ons wederom een beetje opstellen als Zwitserland. En feit is: er zijn situaties waarin een filter niet veel kan brengen en dus eigenlijk alleen maar in de weg zit. Echter: met de komst van meer en meer schakelende voedingen, kan een goed filter heel veel extra rust en inzicht bieden. We bekijken de Pura Sauropoda. Een conditioner met zeven aansluitingen. 

  Pura is een nieuw Nederlands merk dat in rap tempo interessante producten aan het lanceren is. In het grote switch-onderzoek hebt u het merk ook voorbij zien komen met twee modellen: de Ammonite V2 en de Elite. Mooie, maar ook kostbare, producten. Behalve de Sauropoda en Ammonite, bieden ze ook de Dodo lineaire voeding aan, de Nautilus power distributer en een power- en lankabel. Het productgamma breidt in rap tempo uit.

  Overigens is het wellicht interessant om te weten dat áchter Pura wel een bekende man schuilt. Namelijk Miquel Blauw. En die kent u wellicht van Dion Audio. Een merk wat al langer verkrijgbaar is in Nederland. Kortom: in de producten van Pura zit wel – letterlijk – decennia aan kennis. Helemaal nieuw is het dus niet.

  Low current…

  De Pura Sauropoda is een low-current filter. Of eigenlijk medium current. De maximale belasting is 700 watt. Echter, aangezien een versterker veelal pieken trekt en enorm dynamisch kan belasten, is het niet aan te raden de grenzen op te zoeken. Pura zet het ook niet als een high-current filter in de markt.

  Er zijn zeven aansluitingen te vinden op de achterzijde. Alle aansluitingen komen bij Furutech vandaan en hebben een rhodium afwerking. De inlet ook trouwens. Onder de kap treffen we vier – medical grade – ringkern transformatoren aan. Vier omdat de opbouw compleet gebalanceerd is. Tel daar nog een subtiel parallelfilter bij op en u zult begrijpen dat deze aanpak behoorlijk effectief is.

  Polariseren

  Nu kunt u denken: mooi… een gebalanceerd ontwerp, dus het maakt niet meer uit hoe de stekker in het stopcontact zit. Dat is maar deels waar, hebben we gemerkt. De aansluiting van de Sauropoda op het lichtnet is zéér belangrijk. Cruciaal eigenlijk wel. Zit deze verkeerdom, dan heeft dat direct invloed op de beeldvorming én klankbalans. De aansluiting van een apparaat op de Sauropoda zelf is veel minder belangrijk. Dit is hooguit subtiel hebben we gemerkt. Maar let dus héél goed op de juiste aansluiting van het lichtnet op de Pura Sauropoda zelf.

  Type test
  Single test
  Type accessoire
  Energiefilter / regenerator
  Geleidermateriaal
  Koper
  Soort geleider
  Stranded
  Afscherming
  Ja
  Geschikt voor
  • Bronnen (Low current)
  Aantal aansluitpunten
  3
  Maximale belasting
  • 700
  • 3
  Afmetingen
  • Breedte: 45 cm
  • Diepte: 37 cm
  • Hoogte: 9 cm
  Productieland
  Nederland
  Metingen
  Pura Sauropoda - real life test - with class D amp
  Pura Sauropoda - real life test - with class D amp
  Pura Sauropoda - white noise - Prism - low freq
  Pura Sauropoda - white noise - Prism - low freq
  PSU Fosi Amp - Yellow - direct - Purple - with Sauropoda
  PSU Fosi Amp - Yellow - direct - Purple - with Sauropoda
  Grid noise - HF - Class D amp - filter
  Grid noise - HF - Class D amp - filter
  Grid noise - HF - Class D amp - no filter
  Grid noise - HF - Class D amp - no filter
   
   
   

  Geef een reactie