vrijdag, maart 29, 2024
Home Review: Purecable nanoPOWER HQ

Review: Purecable nanoPOWER HQ

8

Voordelen

  • Voegt niets toe, laat niets weg

Nadelen

  • Er is niets op aan te merken

Prijs: € 324

Van het Gelderse Purecable ontvangen we een serie geheel nieuwe kabels, waaronder de nanoPOWER HQ netspanningskabel. Deze powercable heeft dezelfde nano-behandeling ondergaan als de eerder geteste nanoPTC-1 luidsprekerbekabeling. Deze nanoPTC-1 is ons destijds prima bevallen en zijn derhalve benieuwd naar de eigenschappen van deze nanoPOWER HQ.

De Purecable nanoPOWER HQ powercable is voorzien van hetzelfde koper dat is toegepast bij de eerder gereviewde nanoPTC-1 luidsprekerkabel. Sterker nog, deze exacte kabel wordt in thuismarkt Japan zelfs als speakerkabel verkocht.

De geleiders van de bekabeling zijn gedrenkt in natuurlijke olie waarbij nano-deeltjes met een verhouding van 95% goud en 5% zilver aan zijn toegevoegd. Geen snake oil, maar hier zit een volstrekt logische theorie achter; een stukje natuurkunde op mavo niveau. Meer informatie over de technologie kunt u vinden in onze eerdere review van de nanoPTC-1 speakerkabel.

Wij ontvangen nu dus een netspanningskabel met een lengte van een meter. Deze is voorzien van kwalitatief goede, massief koperen PowerCU connectors met een duurzame rhodium finish. De bekabeling is opgebouwd uit drie ‘stranded’ geleiders, elk voorzien van 105 afzonderlijke ‘PC-Triple C’ koperen adertjes.

Elk van de geleiders is opgebouwd uit zes afzonderlijk van elkaar gewikkelde strengen die weer om elkaar zijn getwist tot een koperen kern met een diameter van 5,575mm2. Hier overheen een PVC isolatie. Het geheel is afgewerkt met een mantel van Polypropyleen en katoen en vervolgens nog voorzien van een decoratieve sleeve van nylon. Standaard wordt de kabel afgemonteerd met een ferrietkraal aan de componentzijde. Wij ontvangen een kabel zonder ferrietkraal.

Klank

De nanoPOWER HQ heeft geen hele ‘eigen’ sound. We ervaren een mooie neutrale weergave die neigt naar warm-neutraal. De powercable levert een hele duidelijke ‘punch’ in het laag, maar forceert hierbij niets en drukt ook geen delen in het hoorbare spectrum weg. Alles klinkt vertrouwd en vooral bekend. Gezien de bouw van de bekabeling, namelijk ‘stranded’ geleiders en de diameter van de bos met koper komt dit dan ook niet onverwacht.

Wat we belangrijk vinden is dat het een eerlijke kabel is. Er worden geen trucjes uitgehaald waardoor het geluidsbeeld of de klankbalans op extreme wijze door de kabel wordt beïnvloed.

Power bij de source

Waar sommige bekabeling meer geschikt is voor toepassing bij eindversterking en de ander weer voor een bron, is de nanoPOWER HQ een echte allemansvriend. De dikte van de bekabeling maakt bij het voeden van een muziekbron, in dit geval een cd-speler, de weergave niet tam, sloom of suf. Het detail, microdetail en de imaging blijven onder elke conditie zoals we dit gewend zijn.

Powerrr

Wanneer we de kabel inzetten bij de versterking van de muziekketen lijkt de powercable zich als een vis in het water te voelen. De diameter van de kabel komt hier goed tot zijn recht, want een (eind)versterker moet onvoorwaardelijk vermogen kunnen leveren. En onze Bryston 4B3 doet dit in combinatie met de nanoPOWER HQ met de kracht van een sloophamer. De controle is hierbij subliem.

Eindoordeel

Tijdens het samenstellen van een hifi-set wordt doorgaans in de eerste plaats een speaker gekozen waarna er een match wordt gemaakt met een versterker die vervolgens het maximale uit de speaker haalt binnen het beschikbare budget.

Vervolgens worden kwalitatief goede bronnen aangeschaft waarbij de interlink en speakerkabel die door de retailer wordt aanbevolen. Want deze klinken – volgens het advies – goed. De keuze van de stroomvoorziening, zoals een netsnoer, worden hierbij helaas maar al te vaak uit budget overwegingen overgeslagen of zelfs vergeten. Jammer, want juist de stroomvoorziening heeft misschien nog wel de grootste invloed op de klank van de hifi-set.

Stroom is toch stroom? Dit is het nu net. Stroom is stroom, maar juist de laatste meter naar het audiocomponent blijkt in de praktijk bepalend voor de uiteindelijke klank. Vergeet niet dat een netkabel in feite een grote antenne is die de rest van de signaalkabels negatief kan beïnvloeden.

Dit is dus ook de plek waar – in onze beleving – de eerste uitgave dient te worden gedaan. Daarna de interlinks en speakerkabels. De Purecable nanoPOWER HQ is hierbij een prima start.

De nanoPOWER HQ heeft namelijk geen eigen signatuur zoals sommige (solid core) kabels soms wel hebben. De Purecable nanoPOWER HQ voldoet dus aan onze basiscriteria waaraan een goed component, zoals een kabel, dient te voldoen. De kabel mag geen eigen signatuur hebben en de kabel mag zichzelf nooit in de spotlights zetten, want het draait immers om de muziek.

Gebruikte componenten:

Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
DAC: Bryston BDA-3
Streamer: Bryston BDP-3
Cd-speler: Onkyo Integra DX3800 (transport)
Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
Speakerkabels: MIT T2 (bi-wire)
Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

 

8 REACTIES

  1. ik spreek uit ervaring als ik zeg dat netkabels klankmatig echt hoorbaar verschil kunnen maken.Ik experimenteerde met supra lorad,furutech powerflux en tellurium q black.De impact op het geluid was enorm en was gelijk aan een upgrade naar een hogere component,De prijsverschillen onderling waren natuurlijk groot maar het resultaat is verbluffend en iedere euro waard.

    • Netkabels zijn soms ook afgeschermd. Waarmee is die afscherming verbonden?
      Aan de netkant met de aardaansluiting? Aan de apparatenkant met de aardaansluiting?
      Of aan beide kanten?

      Indien bij een apparaat het netcircuit symmetrisch is uitgevoerd, kan ik me niet voorstellen dat het ‘omdraaien’ van een stekker een invloed kan hebben.
      De primaire transformator wikkeling van het aangesloten apparaat is nooit symmetrisch: het ‘begin’ of het ‘einde’ kan meer of minder ‘zichtbaar’ zijn voor de rest van de schakeling. Ook de plaats van de netschakelaar en zekering is belangrijk.
      Ik neem aan dat bij de betere versterkers hier aandacht aan is besteed, maar dan toch een hoorbare verbetering?
      groet Toon

  2. Als gebruiker van een goed netfilter én een stevig (oa vdh) netkabel, en mijn ervaring met AQ netkabels weet ik dat een goede netkabel verschil kan opleveren.

    Maar verschil tussen onderlinge netkabels??? Daar heb ik meer moeite mee. Jaap, je hebt toch zo’n prachtig netvervuilings meet apparaat?? Van je netfiltertesten?? Dan zou een dergelijk verschil in netkabels toch ook meetbaar moeten zijn??

    Hoe verklaar je de verschillen??