Home Review Raumfeld Speaker M

Review Raumfeld Speaker M

4

Raumfeld (by Teufel) is niet het bekendste merk in Nederland. Het Duitse bedrijf maakt streaming audio producten en is sinds kort in ons kikkerlandje bezig. Tenminste: Teufel is bezig met de distributie van Raumfeld-producten. De Duitse luidsprekerbouwer heeft vorig jaar Raumfeld overgenomen en verkoopt nu de producten. Wij bekijken de gehele serie en beginnen bij de Speaker M: een alles in één oplossing.


Raumfeld produceert een compleet streamingsysteem: router, opslag, actieve luidsprekers met netwerkaansluiting en een streaming-kastje zonder versterker of luidspreker. In dat opzicht is het gelijk aan wat Sonos produceert. Teufel meent dan ook dat Raumfeld in het segment van Sonos concurreert. Ook de prijsklasse is gelijk, of zelfs iets hoger. Gewaagd! Sonos heeft namelijk zijn zaakjes best goed voor elkaar. De line-up klopt, het gebruiksgemak klopt en de prijs klopt, al is het volgens sommigen pittig.

Actief

De Speaker M is een ‘medium size’ luidspreker met ingebouwde stereo-versterker en netwerk streamer. De streamer kan draadloos (wifi-G) en via cat-kabel van data worden voorzien (100 mbit). Wij raden aan een kabel te gebruiken als het kan: het is stabieler en sneller dan draadloos. Wij hebben beiden getest en beiden werkt (prima), maar we weten uit ervaring dat wifi gek kan doen.

Raumfeld heeft een 120 watt versterker ingebouwd: twee keer 60 watt piek en 30 watt rms. Dat moet ruim voldoende zijn voor deze gemiddelde bookshelf-luidspreker. Raumfeld heeft aandacht besteed aan het uiterlijk. De houten luidspreker heeft een leuk frontje (wel wat vierkant) met een modieuze zilveren strip onderaan. Bij de luidspreker met versterker zit er nog een volume-knop op het front en een aan- en uitknop.

Als we het frontje verwijderen, treffen we een 25 mm softdome tweeter en een 130mm woofer aan. Deze units blijken uitstekend samen te werken, want de luidspreker komt erg gebalanceerd over: het klinkt prima open, rond en gemoedelijk. Als het bronmateriaal goed is natuurlijk. We komen hier later op terug.

De setup
Een Sonos-systeem is echt in drie minuten opgezet. Raumfeld zal van goede huizen moeten komen, wil het daarmee concurreren.  En helaas: dat lukt ook niet echt helemaal. Al moeten we zeggen: de installatie is niet heel lastig. Wij hebben de Speaker M en de Controller gebruikt om een eerste stap te maken in het systeem. (Op overige producten komen we nog terug). We resetten de controller om een goede ‘out of the box’ ervaring te krijgen. De controller vraagt netjes welke taal we spreken: Nederlands, Duits of Engels. Daarna vraagt de setup of we een nieuwe Base willen opzetten, of we willen verbinden met een bestaande Base… en helemaal onderin: of we verbinding willen maken met ons eigen netwerk. Wij begrijpen wel wat de setup bedoelt, maar weet een beginner dat? We verbinden met ons eigen netwerk en komen op het thuisscherm. Wat nu?

We gaan maar naar instellingen om daar het configuratiemenu van de ‘kamers’ te komen. We kunnen daar een speaker toevoegen (Raumfeld noemt het ‘Kamer toevoegen’ wat we erg onduidelijk vinden). Daar is een toets ‘Nieuwe Raumfeld speler’. We kunnen nu achterop de Speaker M op een knopje drukken om hem op te nemen in het systeem. Dat gaat prima.

Hoewel de setup niet heel lastig is – wij komen er wel uit – er zitten simpelweg onduidelijkheden in. En eerlijk is eerlijk: het komt het niet in de buurt van de eenvoud van een Sonos-installatie: druk op twee knoppen en klaar. Wellicht heeft Sonos patent op het systeem.

De controller
Dan komen we bij de bediening.  De controller van het Raumfeld-systeem houdt prettig vast en de draaiknop is prettig, maar het heeft niet het high-end gevoel van de Sonos-controller. En dat terwijl deze maar liefst ?399 kost… pff dat is prijzig hoor! Waarom mist het het high-end gevoel? Nou, allereerst mist het scherm scherpte. Dat blijkt ook wel als we even de specs induiken. De resolutie van de Raumfeld-controller is 480 bij 272 pixels. Die van de Sonos is 500 bij 456 pixels. Dat is toch een stuk scherper. Is het storend? Nee, dat nou ook weer niet. Wat wél stoort, is het gebrek aan gevoeligheid en de soms onduidelijke structuur in het menu.

Laten we beginnen bij de gevoeligheid. Hoewel het aanraak scherm capacitief werkt (elektrostatisch), lijkt het de gevoeligheid te hebben van een resistief scherm. We zijn inmiddels zo verwend met al die smartphones dat we kritisch zijn geworden op touchscreens. Deze Raumfeld moet echt nog even het touchdeel fijnslijpen, wil het meekomen met de iPhones, HTC’s en de Sonos CR200.

De Sonos-controller is goedkoper, prettiger en biedt een scherper lcd-scherm dan de Raumfeld-versie. Werk aan de winkel dus.

Dan de structuur. Hoewel de controller in basis prima in elkaar steekt, indexatie van de muziekbibliotheek gaat prima en door mappen heen bladeren gaat uitstekend, zitten er echt een paar vreemde kronkels in de navigatie. Zo is de ‘home-knop’ ook ‘terug’. Een home-knop moet naar onze mening gewoon naar het openingsscherm gaan. Met vasthouden kan dat alsnog, maar het werkt niet prettig.

Het wisselen van zones is helemaal vreemd: je drukt eerst onderin het scherm op de huidige zone (waar ook een leuke animatie van de golfvorm van de muziek in loopt: heel mooi detail!). Dan kom je in een scherm waar je zones kan koppelen of wisselen. Wij hebben diverse mensen gevraagd om van zone te wisselen: het lukte ze niet. Dit is dus niet duidelijk: Raumfeld.

Wat we wel prettig vinden, is het overzicht van laatst gespeelde items en favorieten in het home-screen van de zones. Ook is het zeer gemakkelijk om te wisselen tussen de line-in, radio of afspeellijsten. Prima keuze van Raumfeld. Ook is de gedachte van langer indrukken om een pop-up te krijgen een goed idee. Binnen deze pop-up kan je mappen (cd’s) als favoriet instellen, in de wachtlijst zetten of bijvoorbeeld als afspeellijst opslaan. Dat werkt prima.

De sound

Beter dan de Play:5? Ja, absoluut. Geluidtechnisch zit het wel goed met Raumfeld. De Speaker M klinkt uitstekend.

Wellicht lijkt het erop dat Raumfeld compleet heeft mis geschoten met dit streaming-systeem. Op bepaalde vlakken wel, vinden wij, maar het zijn meer softwarekwesties (gelukkig). Met de hardware zit het wel goed. (Alleen het touchscreen vinden we te matig voor de prijs: 399 euro!). En aangezien het met de hardware wel goed zit, is er alvast één ding waar Raumfeld in uitblinkt: de geluidskwaliteit. De Speaker M klinkt echt bijzonder goed. We melden het al eerder: de Speaker M komt rustig, gebalanceerd en prettig over. Het laag is mooi rond, het midden heeft voldoende detail en het hoog is mild en open.

We hebben uiteraard diverse albums en artiesten voorbij laten komen: Adele, 3 Doors Down, Metallica, Daft Punk, Air, Enigma, Yello, A Perfect Circle, et cetera. Alle artiesten weet de Raumfeld Speaker M eer aan te doen door heerlijk gemoedelijk te werk te gaan. Met gemoedelijk willen we niet zeggen: suf, energieloos en ongeïnspireerd. Met gemoedelijk willen we zeggen: gemakkelijk voor het oor, vloeiend en stressloos. Natuurlijk heeft het niet het detailniveau van een high-end stereosysteem, maar moet dat voor 599 euro?

De concurrent

Het frontje van de Speaker M. Ziet er geinig uit, toch?

De hamvraag is natuurlijk: wat kan Sonos tegenover de Speaker M zetten? De ZP120 kost ?499. Twee S5‘s kosten 800 euro: fors meer dan de Speaker M. Als we dan toch even een ZP120 pakken (die wel meer vermogen biedt met twee keer 55 watt klasse-D), dan blijft er nog 100 euro voor een setje luidsprekers over. Daar koop je niet zoveel voor. Je zou online kunnen zoeken, of kijken naar de Teufel VT 11: die kost ?99. Echter: als we even kijken naar de T300 van ?299… die combinatie is toch wel mooier dan de Speaker M. Maar ook weer duurder. Prijstechnisch heeft Raumfeld goed om zich heen gekeken. Dat is wel duidelijk.

Conclusie
Raumfeld zet technisch prima spullen in de markt met het streaming, multiroom systeem. Echter: op vlak van gebruiksgemak en installatie weet het Sonos niet te verslaan. De controller van Sonos is fijner, de menustructuur intuïtiever en de setup is gemakkelijker. Dat is voor sommige gebruikers heel wat waard. Op vlak van geluidskwaliteit heeft Raumfeld het echter wel goed voor elkaar: de Speaker M klinkt uitstekend en kan zéér gemakkelijk concurreren met Sonos. Je zult toch een degelijk setje luidsprekers moeten aanschaffen om met een ZP120 een beter klinkend systeem neer te zetten.

Hier een video van de Raumfeld Controller

4 REACTIES

  1. Ik ben zojuist overgestapt van Sonos naar Raumfeld.
    Ik heb gemengde gevoelens over deze stap, het geluid is echt wel goed en volgens mij na de laatste reactie zijn er inmiddels ook al wel wat services toegevoegd (napster, spotify, ect..)
    Echter bij spotify mis ik één heel groot ding en dat is dat deze niet op meerdere speakers kan uitgevoerd worden.
    Ik heb hierover gesproken met een medewerker van Teufel en hier schijnt aan gewerkt te worden en moet mogelijk zijn met de huidige configuratie (schijnt met contracten e.d. te maken te hebben).
    Daarnaast heb ik vaak dat het Raumfeld systeem niet meer te bereiken is.
    Ook hierover gesproken met een medewerken en dit schijnt te maken te hebben met de leasetijd van het IP adres, dus moet ik het raumfeld systeem vaste IP adressen gaan geven, daarnaast ook mijn controller (telefoon in mijn geval).
    Ik hoop dat dit wel iets meer stabiliteit geeft in het systeem voor de rest helemaal niks op aan te merken op dit systeem.

  2. Recent ook de Speaker M aangeschaft. Geluid is inderdaad zeer tevredenstellend. De software mogelijkheden vindt ik echter tegen vallen (ik gebruik de android app). De aangeboden streaming diensten (Napster, Simfy, MTV etc.) werken alleen vanaf een Duits ip adres, per saldo werkt dus alleen TuneIn. Spotify is niet beschikbaar en het is niet mogelijk om via DLNA zelf gekozen diensten te streamen. Dus geen podcasts of Spotify, alleen opgeslagen media werken vanaf mobiel of NAS/PC. Reactie van Raumfeld is dat ze nog in onderhandeling zijn met de streaming aanbieders voor beschikbaarheid via buitenlandse ip adressen. Dus: geluid uitstekend en echt stereo door 2 speakers, je wordt echter zeer beperkt in de keuze van de content die je wil streamen en dat is erg jammer en waarschijnlijk reden om in de trail periode de speakers te retourneren.