Review Rega Aethos geïntegreerde versterker

Voordelen

 • Weergave
 • Matching
 • Beleving

Nadelen

 • Volumeregeling
 • Enkel analoog
 • Geen XLR input
 • Prijs: € 3799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Sound
  Prijs
  Rega Aethos

  Conclusie

  Aethos is het Griekse woord voor ‘karakter’ en daar ontbreekt het bij deze geïntegreerde versterker niet aan. Dit is geen neutrale, analytische versterker maar eentje die volop muziek maakt. Ondanks een paar kleine issues is de Rega Aethos een geweldige versterker. Eentje die de kern van een hoogstaand systeem kan worden. Als het ontbreken van gebalanceerde inputs geen probleem vormt is dit een absolute aanrader!

  Sound

  Rega Aethos

  Het is pas wanneer je het ding aansluit en het eerste album oplegt dat je snapt waarom de prijs zo pittig is. Dit is goed, heel goed. De Rega Aethos speelt bijvoorbeeld een niveau hoger dan de geweldige Hegel H120 en Naim XS3. De weergave gaat hier naar ‘the next level’.

  Souplesse, vloei, verfijning, tonaliteit, dynamiek noem maar op. Het is allemaal aanwezig en zorgt voor een hogere betrokkenheid en een vleugje emotie. De Aethos klinkt niet artificieel maar juist erg organisch en realistisch. Het is ook een ritmische versterker (prat) die feilloos de flow van een nummer volgt.

  Luisteren

  We beginnen met een reissue van een elektronisch album van Move D en Benjamin Brunn. “Let’s call it a day” is een techno album vol atmosferische tracks. Elektronische muziek lijkt op het eerste zicht niet geschikt om te testen maar is het wel degelijk. Om te beginnen hoor je op een transparant systeem heel veel kleine bleeps en bops die je anders vaak alleen op hoofdtelefoons hoort. Daarnaast krijg je uiteraard ook een goed beeld van de kwaliteit van het laag.

  Op “Let’s call it a day” valt verrassend genoeg de organische feel op die rond de nummers ligt. Vooral de ambient stukken lijken net wat meer gloed mee te krijgen wat bijzonder goed werkt op dit album. De Aethos heeft voldoende power om de nummers vooruit te stuwen en is snel en ritmisch. Het laag is strak maar zoals gezegd niet tot in het extreme.

  Ian Noe maakt geweldige countrymuziek en zijn laatste album “Between the country” is een pareltje. De Aethos legt gevoel in de spaarzame songs van deze Kentucky cowboy en brengt een vleugje realisme binnen. Het is moeilijk uit te leggen wat de Aethos precies doet maar het gaat volgens ons om tonaliteit. We hadden hetzelfde gevoel bij de Yamaha AS-3000 die ook wat subtiliteit en emotie aan de muziek toevoegt.

  Ottla een nevenproject van multi-instumentalist en jazzgenie Bert Dockx brengt op zijn gelijkaardig album een amalgaan van klanken en sferen die tot een verbluffend geheel wordt gesmeden. Op het laatste nummer ‘Vroeger beter’ zijn het vooral de stiltes en rustmomenten die imponeren. Die zitten namelijk vol spanning en vooral ‘s avonds in het donker beleef je met deze muziek magische momenten. De Aethos is een ‘muzikale’ versterker die beleving op de eerste plaats zet en dat is meteen de grootste troef van deze versterker.

  Vergelijken

  We hebben de uitstekende Hegel H120 nog staan en wisselen even met de Rega Aethos. De Hegel is goed en na een tijdje zijn we weer helemaal mee met deze Noorse controlefreak. Hij pakt de speakers gewoon in een houdgreep en laat niet meer los. Maar de Rega heeft voldoende vertrouwen om die grip wat te lossen in het voordeel van nuance, subtiliteit en verfijning. Of is dat drie keer hetzelfde?

  In elk geval is het allemaal wat vloeiender en speelser. Beide versterker zijn aan elkaar gewaagd als het gaat over dynamiek en punch maar de Hegel heeft dus wel meer grip. Het is ook een kwestie van smaak natuurlijk. Na een paar uur met de Hegel waarderen opnieuw de veelzijdigheid en ballen van de Hegel. De Hegel is wat meer to the point en de Rega wat losser. Inzicht en verstaanbaarheid is bij beide versterker gelijkwaardig zeker via de AKM dac van de Hegel die erg goed is.

  De Aethos zit een beetje tussen twee prijscategorieën maar na een aantal weken durven we hem gerust tussen de kandidaten zetten van onze laatste multitest waar duurdere kandidaten getest werden. Een mooie prestatie. Hij doet ons nog het meest denken aan de Yamaha A-S 3000 denken omdat die ook erg op beleving inzet.

   
   

  Winkels met Rega

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Stationsweg 87
  9471 GM Zuidlaren, NL

  3 reacties

  1. Beste Geoffrey, hartelijk dank voor de mooie en herkenbare beschrijving van deze Rega Aethos.

   De volumeregeling is inderdaad een ‘uitdaging’, maar de Rega komt ermee weg want de klank is zo fantastisch. In de afgelopen periode heb ik 3 versterkers thuis kunnen uitproberen: de Gato AMP 150, de Naim Supernait 3 en de Rega Aethos.

   De Gato zet in op schoon, eerlijk en neutraal geluid met zo weinig mogelijk vervorming en mist voor mij wat schwung en spelplezier. Het hoog is behoorlijk prominent, alsof de treble-knop ver open staat. Het geluid vond ik na een tijdje wat vermoeiend.

   De Naim Supernait 3 is een heerlijke versterker. De dynamiek is fascinerend. Vol en rijk. Je zit op het puntje van de bank. Naar mijn smaak iets teveel van het goede. Het laag is behoorlijk prominent, alsof de loudness- knop voortdurend open staat. Het geluid vond ik na een tijdje wat vermoeiend.

   De Rega Aethos kenmerkt zich door de perfecte balans in het geluid. Het hoog is prachtig gedetailleerd en verfijnd, het midden straalt met kleur en diepte, het laag is super gecontroleerd en melodieus. In tegenstelling tot de Supernait 3 is de bas niet overheersend, het forceert mijn luidsprekers niet maar geeft ze een passend, vloeiend fundament en energie. De Rega Aethos heeft een betoverende indruk op mij gemaakt en combineert voor mij het beste van zowel Gato als Naim; de gedetailleerde neutraliteit van de Gato én de warmbloedige ritmische schwung van de Naim.

   Voorop bij de Rega Aethos staat de muzikale betrokkenheid. Luisteren met een glimlach. De perfecte balans van eerlijk geluid én heerlijk geluid.

   1. Dag Pieter,

    Bedankt voor je terugkoppeling. We zoeken allemaal iets anders in onze beleving van muziek maar betrokkenheid is primordiaal. En dat heeft deze Rega Aethos zeker. Het is het soort toestel dat je mist als het terug naar de importeur moet. Topkeuze!

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Dag Geoffrey,

     Hartelijk dank voor je reactie. Helemaal met je eens; betrokkenheid, dáár gaat het om.
     Succes met je recensies, ik mag ze graag lezen!

     Vriendelijke groet,
     Pieter

  Geef een reactie