Home Review Sbooster BOTW ECO voeding

Review Sbooster BOTW ECO voeding

16

Voordelen

  • Netjes gemaakt
  • Goed hoorbare upgrade
  • Flexibel inzetbaar

Nadelen

  • Wel weer een extra kastje...

Prijs: € 250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs

We kunnen het bijna niet vaak genoeg zeggen: voeding is de basis van een apparaat. Als de voeding niet op orde is, klinkt een apparaat – en dus een set – nooit echt goed. Het uit zicht in onrust, een plat stereobeeld een een ‘harde’ klankkleur met veel versmering. Helaas leveren niet alle fabrikanten hun apparaten met een degelijke voeding. Gelukkig is er wel een oplossing: een losse voeding aanschaffen. We testen de Sbooster BOTW ECO. 

Sbooster is al een tijd bezig met het fabriceren van degelijke voedingen voor onder meer: de Squeezebox, talloze dacs en nu zelfs streamers als de Auralic. We hebben ongeveer vijf jaar terug de eerste getest. Het bedrijf heette destijds nog DreamSensations. Inmiddels is het omgedoopt tot Sbooster. Klinkt wat beter.

Groter!

Sbooster
De binnenkant van de sbooster ECO BOTW. Erg netjes gemaakt.

In 2010 had Sbooster al een behoorlijke line-up met zowel losse ‘boosters’ als voedingen met deze losse kastjes geïntegreerd. Van dat concept is Sbooster afgestapt. De kastjes – stabilisatoren – zitten standaards geïntegreerd. Wel is het mogelijk nog zo’n stabilisator te koppelen. Dat moet nog net wat meer rust geven volgens Wiebren Draaier: de ontwikkelaar van de voedingen.

Wat opvalt aan de nieuwe serie, is dat ze veel groter zijn dan de vorige lijn. Dat heeft een paar redenen, waarbij de belangrijkste is dat de nieuwe modellen meer vermogen kunnen leveren. Om dat hogere vermogen te realiseren, is een grotere ringkern geplaatst met ook wat ‘dikkere’ condensatoren.

Tevens zit er een filter verwerkt in de voeding. Niet alleen op de fase, maar ook op de aarde. Eindelijk. Er kan namelijk een aanzienlijke hoeveelheid ruis op de randaarde staan.

De afwerking van het grotere kastje is prima. Het blijft echter een ‘blok’. En onze versies hadden nog rubberen voetjes die er direct onderuit donderen. Daar zou Sbooster nog aan gaan werken. We zien echter liever dat het apparaat goed werkt en goed klinkt, dan dat er honderden euro’s in een mooi gefreesde aluminium kast gaan.

Line-up

Sbooster
De spanning van inkomende energie is aan te passen. Handig.

Er zijn heel wat modellen. Grofweg zijn er modellen met 5-6V, 12-13V, 15-16V, 18-19V en 24V. Wij hebben de 5-6V, 12-13V en 15-16V kunnen testen.

Daarnaast zijn er nog losse ‘Ultra’s’ te koop: de losse stabilisatoren. Deze kunnen geen hoog vermogen aan, dus is het wijs om even de compatibiliteit te controleren. Dat raden we sowieso aan, want bepaalde dacs trekken meer vermogen dan de Sbooster kan leveren. Bij twijfel kunt u altijd bellen of mailen met Sbooster.

Schakelen

De nieuwe serie van Sbooster kan schakelen tussen twee voltages en ACC. Bijvoorbeeld 5v, ACC en 6V. U moet voordat u de voeding aansluit goed kijken of de stand juist is. Gebruik ACC alleen in combinatie met een accessoire van Sbooster. Bijvoorbeeld een Ultra. Bij twijfel: controleer de handleiding. Het zou zonde zijn als u de dac of streamer opblaast.

Verschil?

Sbooster ECO Upgrade
De schakelaar voor voltage zit aan de zijkant. Het verzetten gaat prima met een klein schroevedraaiertje of een paperclip.

Wij hebben de Sbooster op een paar producten geprobeerd: een MX DAC, een Sony hoofdtelefoonversterker, een Auralic Aries en tenslotte nog een Netgear switch. Puur om te kijken wat het doet.

We kunnen heel kort zijn: de verschillen zijn opmerkelijk. Zonder enige twijfel goed hoorbaar.

De verschillen uitten zich over de gehele linie: meer rust, meer fundament, beter stereobeeld en een minder scherp en hard midden- en hooggebied. Kortom: een serieuze ‘boost’ in prestaties.

We hebben gemerkt dat met name een dac – en usb-gevoedde dac – erg veel profijt heeft van de Sbooster. De MX DAC presteert simpelweg een klasse hoger als u de Sbooster eraan koppelt. Nu levert Musical Fidelity ook een bedroevend slechte voeding mee (Kostenbesparing), en mag het dus ook wel dat de MX DAC een flink portie muzikaler wordt.

Dan de switch. Tsja: daar horen we niet echt een groot verschil. Wellicht komt het doordat de Netgear GS108T die we achter de sets gebruiken al aardig presteert, of omdat de Bluesounds gewoonweg ongevoelig zijn voor netwerkkabels, maar wij horen niet echt een verbetering. We gaan het nog wat verder onderzoeken.

Prijs

De nieuwe Sboosters kosten 250 euro. Dat is ongeveer 100 euro meer dan de vorige serie van Sbooster. Significant, maar ook te verklaren. Allereerst leveren de nieuwe modellen meer vermogen. Ten tweede zit er een compleet filter in én levert Sbooster standaard een booster mee. Kortom: een behoorlijk compleet pakket.

16 REACTIES

  1. Hallo allemaal,

    Gisteren heb ik de Sbooster for the USB Regen geïnstalleerd, samen met de Vbus2 Isolator en hoorde direct een positief verschil. Mijn oude Sbooster voor mijn IRDAC heb ik inmiddels verbannen naar de meterkast alwaar hij mijn Netgear switch gaat voeden. Daarnaast schaf ik nog een nieuwe Sbooster eco met Utra aan voor mijn IrDAC, of later mijn nieuwe Chord DAC. Van de Ultra schijnt al snel een MK2 versie uit te komen, dus dat moet ik nog even uitpluizen. Zodra in huis laat ik mijn bevindingen weten…

      • Inderdaad Jaap! Ik heb mezelf daarom dan ook maar getrakteerd op een nieuwe Sbooster Eco 12-13v voor de kerst. Op goed geluk hoop ik derhalve maar dat deze ook past op de nog uit te komen nieuwe Chord 2qute, maar dat zal wel, De Sbooster ultra mk2 schaf ik later nog wel aan, samen met de Chord. Nog een klein vraagje: de Vbus2 isolator heb ik op mijn Mac nog voor een Jitterbug gezet, maar zou er ook goed achter kunnen. Het werkt op beide manieren, maar misschien heb jij daar er nog een idee over. Zoals je weet kapt deze isolator de stroom af, omdat mijn DAC die stroom niet nodig heeft. Deze isolator was trouwens een echte eye-opener. Een aanrader dus als je DAC geen stroom nodig heeft!

×