Home Review Shuttle DH02U bare bone media pc

Review Shuttle DH02U bare bone media pc

3

Voordelen

  • Compact
  • Veel mogelijkheden
  • Krachtige GPU
  • ... en toch stil

Nadelen

  • Kastje kan mooier
  • Niet goedkoop

Prijs: € 829

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Shuttle DH0U2

Inleiding

Inhoud

Het zal de vast lezer vast niet ontgaan zijn dat Alpha Audio zo af en toe flink in de hardware duikt. We houden wel van pc-audio en -video. De reden is eenvoudig: het is vaak kostentechnisch interessant én het is lekker flexibel. U bepaalt de processor, geheugen, opslagcapaciteit en software. En mocht u verder willen tweaken, dan kan dat ook nog. Denk aan voedingen, demping, et cetera. Vandaag bekijken we een leuke basis voor een media pc: de Shuttle DH02U.

Het is even geleden dat we de video online hebben gezet. Het is nogal druk geweest in de tussentijd, dus helaas hebben we niet eerder tijd gehad dit interessante pc’tje verder te bekijken. Maar vandaag wel. We hebben in deze preview al aangehaald wat de hardware basis is. Die bestaat dus uit een soort NUC, maar ook weer niet. Het is in feite een laptop-platform met een 1.8 GHz, dual core Celeron 3865U ultra low voltage cpu met daarnaast een nVidia GTX1050 grafische kaart. Prima om media mee af te spelen dus. Lekker zuinig, stil en toch vlot genoeg. Verwacht echter geen mega krachtpatser, want dat is de Celeron gewoon niet.

Bare Bone

De Shuttle is een bare-bone. Dat wil zeggen dat u zelf nog opslag en geheugen moet plaatsen. Wij zetten er een m.2 ssd in – een 2.5-inch sata ssd of hdd kan ook – en een reepje van 8GB ddr4. Dat is genoeg om KODI mee te draaien zonder geheugenproblemen. We raden zeker een SSD aan omdat het gewoon veel sneller is.

Het installeren van de extra hardware gaat trouwens ontzettend gemakkelijk. De so-dimm slots zitten onder de drive-tray voor de 2.5-inch schijf. Als u die niet nodig hebt, kunt u hem gewoon weglaten. Naast de so-dimm slots zit het m.2-slot – pci-express – voor de m.2 ssd. Daar weer achter zit nog een pci-express slotje voor eventueel wifi. Wij hebben die niet gebruikt.

Mocht u drivers nodig hebben bij de installatie, dan kunt u die hier vinden.

Het kastje

Het kastje van de Shuttle is netjes, maar niet heel erg gestyleerd. Voor 821 euro ongeveer hadden we iets meer verwacht. Is het een ramp? Nee, want waarschijnlijk verdwijnt het kastje in de kast… Toch?

Voorop zien we vier usb-aansluitingen: 2 x usb 3 en 2 x usb 2. Achterop naast de ethernetpoort en com-aansluiting (handig bij home-automation), nog een keer twee usb aansluitingen en vier hdmi-koppelingen. Kijk: dat is fijn! Want zo kunt u eventueel meerdere schermen aansturen mocht u dat willen. Denk aan een tv en een beamer. Of wellicht een tv, en nog een monitor. Of… verzin zelf maar wat mooie scenario’s.

De voeding is bij de Shuttle extern. Dus we zien tevens een aansluiting voor een 19 volt adapter. Overigens trekt de Shuttle onder maximale belasting toch wel meer dan 5 ampere. Dus pas op met lineaire voedingen; de meeste zullen geen 90 watt kunnen leveren.

3 REACTIES

×