Review Sonnet Morpheus dac – pre-amp

Voordelen

 • Waanzinnig veel inzicht
 • Lossless volumeregeling
 • I2S en MQA modules

Nadelen

 • Display kan mooier
 • Geen USB en I2S tegelijk mogelijk
 • Prijs: € 3499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Sonnet Morpheus

  Inleiding

  Inhoud

  Sonnet is weliswaar een nieuw merk in de wereld van hoogwaardige audio, de man achter Sonnet is zonder meer een bekende. Cees Ruijtenberg heeft een rijke audiogeschiedenis die tot de jaren ’80 terug gaat. En dan zowel analoge als digitale producten. Wij testen vandaag de nieuwste creatie: de Sonnet Morpheus d/a-converter cq voorversterker. 

  We hebben eerder al een complete review op video gemaakt van de Sonnet Morpheus. Wie dus in een minuut of acht wil weten wat we er van vinden, kan ook de video kijken. In deze review gaan we iets meer in op de weergave en de details.

  De Sonnet Morpheus

  Wellicht kent u Sonnet niet. Dat zou niet gek zijn. Maar wellicht kent u Metrum Acoustics wel… Weet dan dat Cees Ruijtenberg doorgebouwd heeft op het NOS-dac platform van Metrum. Of beter: op de Transient DAC-modules (R2R NOS: Non Over Sampling) die te vinden zijn in de producten van Metrum Acoustics.

  In de Transient DAC2 modules zitten twee 16-bit dacs met daartussen een fpga die de signalen van de twee dac-modules samenvoegt. Nu worden van deze dac-chips niet alles 16 bits gebruikt. Van elke dac-chip zet Cees Ruijtenberg er 12 in; de onderste vier bits worden eraf gekapt in verband met het ruisniveau. De ene dac pakt de bovenkant van het spectrum, de andere de onderkant. De FPGA levelt alles (boven en onderkant van het spectrum) en voegt het samen tot een kloppend en compleet plaatje.

  Met beide dacs samengevoegd komt de resolutie alsnog op 24 bit. Dus in feite kunt u met twee DAC2 modules gewoon 24 bit audio omzetten naar analoog. En dan geniet u ook van de voordelen van de ‘stilte’ van deze chips, want door de onderste vier bits niet te gebruiken, weet Ruijtenberg de ruisvloer behoorlijk omlaag te brengen.

  Maar we hebben het niet over de Transient DAC2 modules. We hebben het hier over de Sonnet SDA2 modules. En daar zitten niet twee maar vier NOS-dac-chips in. Een verdubbeling. In basis past Cees Ruijtenberg dezelfde truuk toe. Echter zijn hier de signaalpaden een stuk korter geworden én is de dichtheid hoger. Dat zou timing moeten verbeteren en resolutie moeten verhogen. We komen daar later op terug.

  De oplettende lezer zal zien dat er vier SDA-modules in de Morpheus zitten. En vier keer vier is zestien dac-chips. Net zoveel als in de Pavane en Adagio dus. De prestaties zouden dus ongeveer gelijk moeten zijn. Maar is dat zo?

  In- en uitgangen

  We treffen achterop de Sonnet Morpheus een gelijke layout aan als bij de Jade en Onyx van Metrum Acoustics: AES, coaxiaal, optisch, usb. De USB-ingang is te vervangen voor een I2S module. Het is niet mogelijk beide te plaatsen. Wellicht in een volgend model.

  De afstandsbediening van de Morpheus is een stuk verbeterd ten opzichte van de vorige. Niet alleen ligt hij lekkerder in de hand; we hebben iets meer knoppen, waardoor het mogelijk is heen en weer te gaan met de inputs. Erg fijn.

  Het display op de Morpheus is handig, maar eerlijk gezegd niet heel goed afleesbaar op een afstand. Tevens mag het ietsje chiquer als we heel kritisch zijn. We hebben er zeker geen last van gehad tijdens het luisteren. Dus laten we het hier maar bij houden.

   
   

  34 reacties

  1. Ik ben inmiddels tot aanschaf overgegaan van de Morpheus. De eerste week klonk hij nog wat analytisch en ielig, maar dat trekt met de dag bij. En wat een mooi gelaagd podium zet deze DAC neer. Geweldig mooi! Jaap heeft de Morpheus uitstekend beschreven, ik ervaar hem precies zoals in de review. Dat wordt een blijvertje!

  2. Ik twijfel tussen de Metrum Jade (met DAC3) en deze Sonnet Morpheus, voor gebruik met mijn Ambre (die heb ik al). Heeft iemand de Jade (met DAC3) vergeleken met de Morpheus?

  3. Zag net een utube van goldensound die jitter aan het meten is. O.a, met de hermes. Blijkt dat vooral de usb veel jitter veroorzaakt, ook als die niet is aangesloten. Hermes met adagio via I2S zou dan wel eens veel beter kunnen presteren omdat er geen USB meer in de buurt is

  4. Ik heb een vraag over de Morpheus.
   Is het ook mogelijk om hem te laten spelen over een geïntegreerde versterker? En … wat doe je dan met de volumeregeling op de Morpheus? Moet je die dan naar 0 draaien of zo? Als dat zo is wat gebeurt er dan als je op je versterker volume geeft en per ongeluk ook op de Morpheus?

    1. Bedankt voor het snelle antwoord.
     Nog even voor mijn duidelijkheid. Als je tegelijkertijd volume geeft op morpheus en op mijn geïntegreerde versterker dan kan dat dus. Geef je dan niet veel te veel signaal naar je speakers en of naar de versterker?

   1. Ik heb hem ook met mijn eigen voorversterker gebruikt. Je kan de Morpheus op elke volumeinstelling in een fixed mode zetten. Dan reageert hij niet meer op de afstandbediening. Bij mij heeft de voorversterker dezelfde afstandbediening als de Morpheus: allebei zachter of harder 🙂

    Ik vond de Morpheus het mooiste op 0.

    Er zit wel iets ‘doms’ in de Morpheus, als de stroom eraf gaat wordt het geluid automatisch omlaag gezet, helaas blijft de fixed modus wel aan. Moet je die er dus eerste afhalen, volume helemaal naar boven en weer vast zetten. Maar hoe vaak doe je dat…

   1. De Adagio – en ik denk ook de Forte – heeft geen randje. Ik heb geen randje thuis met de AVM’s en DALI. Ook op kantoor niet gehoord. Ik zou het elders zoeken. De Morpheus gaat dat – gok ik – niet oplossen. Check de kabels en akoestiek eens. Of je energievoorziening. Denk aan de Isotek Aquarius ofzo.

    1. Bij goede opnames alles dik in orde maar van zodra het opnames zijn die wat fors zijn in het midhoog/hoog is het soms minder aangenaam, maar tja, wat ‘goes in, goes out’ en dan nog de JMR Abcisse speakers met hun bandtweeters leggen er nog een beetje de nadruk op

       1. Dat klopt. Maar de Epicon laat zeker veel horen. Een ribbon kán pittig zijn. Ook door vervorming.

  5. Ik stream met een Ambre van Metrum en draai cd’s maar ik speel ook nog met vinyl.
   De sonnet is ook een preamp,maar dus wel alleen voor digitale inputs.
   Heb ik dus pech om deze in te zetten?
   Ik speel nu met een Denon PMA-2500ne,deze heeft alle aansluitingen dus wel.
   Ik wil in de toekomst best gaan upgraden met mijn systeem maar wat is dan de beste mannier?

   1. Wat het beste is, is afhankelijk van vele zaken. Met vinyl is bijna altijd een pre-amp nodig. Dus dan valt een Sonnet Morpheus af, tenzij je een A/D-converter er tussen gaan plaatsen.

  6. Geweldig van Sonnet om een stapje hoger te presteren met deze Morpheus DAC dan de kostbaardere Metrum toppers. Het display komt vaak op de laatste plaats. Vaak onleesbaar vanaf de luisterplek. Ook niet echt nodig maar wel handig om de gekozen input snel van afstand te onderscheiden zoals bijv. met een pictogram die een specifieke kleur heeft voor een bepaalde input. Ook handig en vaak kwaliteit verhogend als gekozen kan worden om na een commando het display automatisch dooft. Een handige AB met een ruime gebruiksafstand die onder verschillende hoeken werkt is ook fijn. Zijn geen ‘essentials’ en weet niet of de laatst genoemde items in de Morpheus zitten maar zijn wel comfort verhogend.

   1. De afstandsbediening is echt een klap beter dan de vorige. Display uit heb ik eerlijk gezegd niet gezien. Maar ik kan me niet voorstellen dat het display invloed heeft op de prestaties. Het lijkt bijna op E-Ink…

  7. Dag Jaap
   Gewoonlijk is het de media player de MQA uitpakt m.a.w. van een 24 bit / 44 kHz wordt een 24 bit / 88 gemaakt.
   Als een DAC de watermark van MQA tegen komt dat gaat hij up-samplen en minimum phase filters gebruiken. Beide lijken mij niet aan de orde bij een NOS DAC.
   Rest de vraag wat die MQA module dan wel doet?
   Alleen uitpakken?
   Enig idee?

  8. Top, nu nog een opvolger voor de Ambre en ik zie beide hier al broederlijk naast elkaar staan. Een goede stroomkabel aan de Adagio en dus ook deze neuweling is het zeker waard.(aan de Ambre en Forte ook trouwens)

  Geef een reactie