Home Review Sonos Sub

Review Sonos Sub

0
Sonos Sub detail

Hij is al een tijdje geleden aangekondigd, maar we mogen er nu pas over schrijven: de Sonos Sub. Oftewel: de subwoofer van Sonos. Uiteraard draadloos… En uiteraard geheel in stijl van Sonos. Een tikkie lifestyle met gelukkig ook een goede scheut hifiwaardige prestaties. 

Sonos Sub
De sub is behoorlijk groot en met 16 Kg ook niet licht. Maar dan kan ook niet, anders zou hij mee gaan trillen en dat mag natuurlijk niet!

Hij is goed zwaar… En toch vrij fors. Groter dan we hadden verwacht eerlijk gezegd. De vierkante sub met gat in het midden schatten we in op vijftien kilo; de specificaties zeggen 16 kilo, dus daar zaten we dicht bij.  Waar de subwoofer van gemaakt is, vermeldt Sonos niet, maar we gokken een compacte, dichte houtsoort. De afwerking is met kunststoffen gedaan (de rand om het gat in het midden bijvoorbeeld). De sub die grofweg 40 bij 40 bij 16 cm meet, ziet er uiterst goed afgewerkt uit. Het hoogglans is keurig gespoten en de afrondingen zijn prachtig. We vermoeden dat deze sub een hoge acceptatiefactor heeft! Daarbij komt dat de Sonos Sub zowel staand als liggend gebruikt kan worden. Staand lijkt ons beter akoestisch gezien, maar in bepaalde gevallen zal liggend beter uitkomen.

Aansluiten

Tsja: wat kunnen we nog zeggen over het aansluiten van een Sonos-component? Kind kan de was doen… we kiezen een ruimte in het huis, zoeken een stopcontact voor energie en pakken de CR200. We gaan naar instellingen om een component toe te voegen. Daarna drukken we op de verbind-knop (kan zowel draadloos als bedraad) en kiezen vervolgens te koppelen met de Zoneplayer in die ruimte. Klaar… of toch niet?

Kamer kiezen Sub
Installeren is een fluitje van een cent. Na het verbinden kunt u een ruimte kiezen en deze instellen. Kind kan de was doen!

Bij de Sub is het nodig een paar instellingen extra te doen (hier is handleiding voor wie het handig vindt). Logisch, want de sub moet de bestaande luidsprekers aanvullen en dat gaat niet zomaar. In geval van een Sonos Connect Amp is het vereist aan te geven wat voor luidsprekers er staan. Bijvoorbeeld kleine bookshelfs, grote vloerstaanders, etc. Door dit aan te geven, stelt de subwoofer het crossoverfilter bij. Een vloerstaander gaat doorgaans lager door dan een compacte bookshelf. Wij hadden eigenlijk liever een advanced menu gezien waarbij we de crossoverfrequentie zelf kunnen kiezen.

Eenmaal gekozen, speelt de setup een basloopje. De setup vraag welke harder is: A of B… of er is geen verschil. Waarschijnlijk is dit voor het bepalen van de fase. Iets wat Sonos ‘Room adjustment’ of kamerinstellingen noemt. We gokken dat de fase 180 graden gedraaid wordt als u het inschakeld. Er is wel degelijk een verschil hoorbaar bij het in- en uitschakelen van de fase. Ook hier hadden we liever een geavanceerd menu gezien met 90, 180 en 270 graden, of beter nog: traploos.

Stevig fundament

Sonos Sub detail
Het afwerkingsniveau is uitstekend. Zoals we gewend zijn van Sonos.

Eenmaal door de setup, werkt de sub uitstekend. Geen lag-problemen te horen en een duidelijk extra fundament. Volgens Sonos gaat de Sonos Sub tot 25 Hz. Wij geloven ze direct: we horen bij onze Connect Amp met twee eenvoudige luidsprekers een duidelijk extra octaaf, of twee octaven extra laag. En dat zonder dat het wollig of overvloedig wordt. In deze ruimte van ongeveer 15 m2 komt de Sonos Sub prima uit de verf. We horen duidelijk meer ruimte in de muziek. Ook krijgen stemmen meer body wat wenselijk kan zijn bij kleinere luidsprekers.

Opvallend is dat de subwoofer erg strak in het laag is. Duidelijk een gevolg van de erg stijve behuizing en de twee ovale woofers die elk een eigen klasse-D versterker hebben meegekregen. Hoeveel vermogen deze hebben, laat Sonos helaas niet vrij. De ovale units hebben trouwens een behoorlijke slag zien – en voelen – we. Volgens Sonos houden ze elkaar strak dankzij ‘Force Cancelling’. Ook wel anti-resonantie, toch?

Play 5 en Connect

De Sonos Sub zal niet alleen bookshelf-luidsprekers gaan aanvullen. Ook een Play:5 zal gezelschap kunnen krijgen. Of een Sonos Connect… toch? Wij hebben de Sonos Subwoofer uiteraard ook gepaard met de Play:5 en de Play:3. De setup is hier korter: de stap voor de crossover is hier niet nodig, omdat Sonos al weet waar hij moet filteren. Hij vult bij de Play:5 hoorbaar minder aan dan bij de Play:3. En het moet gezegd: de sub sluit mooi aan op deze all-in-one speakers. Echter: wij vinden dat de sub standaard wat hard staat… in onze ruimtes overstemde hij wat op de ‘neutrale’ stand. Het is zo bijgesteld via het instellingenmenu.

Met name de Play:3 heeft veel baat bij de Sub. Echter: ook de Play:5 smult van het extra laag. Het is vrij fascinerend om te horen wat u mist zonder subwoofer. Ineens klinkt de Play:5 een stuk groter – meer ambiance – en luchtiger dan zonder. Jazeker: luchtiger. Hoe vreemd het ook mag klinken, het extra laag zorgt ervoor dat het hoog beter uit de verf komt: de balans klopt namelijk meer dan zonder subwoofer.

De Play:3 zijn we nooit echt van onder de indruk geweest. Hoewel het een aardig product is, is de Play:5 voor 100 euro meer zoveel beter dat de keuze eigenlijk geen keuze is. De Sub zorgt voor de body die de Play:3 mist.

instellingen Sonos Sub
De instellingen hadden uitgebreider gemogen van ons. Een menu ‘geavanceerde instellingen’ zien we graag in de volgende firmware terug!

Als we tenslotte de Sub proberen te combineren met de Sonos Connect komen we er achter dat dit niet mogelijk is. De Sonos Sub accepteert alleen koppeling met de Play:3, Play:5 en Connect Amp. Jammer, want wij denken dat het technisch prima mogelijk moet zijn om de Sub te combineren met de Connect. Immers: de filtering kan ook digitaal plaats vinden. Of als de setup het toe zou laten zelf de fase en crossover in te stellen, zou de sub ook alleen het laag gevoed moeten kunnen krijgen. Maar goed: het kan dus niet.

Prijs

We mogen best stellen dat de Sub het uitstekend doet bij de Play:5, Play:3 en Connect Amp. Maar hoeveel bent u nu kwijt voor dit extra laag en de extra ambiance? 599 euro voor de gewone versie en 699 euro voor de glossie versie die wij hebben getest.

Wij vinden dit pittig. Zeker gezien de prijs van de rest van het systeem. Een Play:3 kost 299 euro. Een Play:5 kost u 399 euro. Een stereopaar uiteraard twee keer zoveel. Maar zou u een subwoofer van 699 euro koppelen aan een stereopaar Play:3’s van 598 euro? Dat is uit verhouding naar onze mening. U bent dan minimaal 1300 euro kwijt voor een Sonos-systeem. Ook bij de Play:5 naar ons idee; dat zet u tegen de 1500 euro weg. Prijzig. Bij de Connect Amp komt het aan op de bookshelfs of vloerstaanders. Daar zou de sub best een rol kunnen vervullen, afhankelijk van de wensen en eisen van de gebruiker.

Maar we begrijpen ook wel dat deze subwoofer een pittig prijskaartje heeft. Er zit heel wat technologie in. Denk aan de netwerkkoppeling met wifi-mogelijkheid. De hoogwaardige afwerking. De ovale units. Allemaal zaken die de prijs opdrijven.

Conclusie

Sonos Sub connecteren
Eén knop: verbinden. De rest gaat via software…

Sonos heeft een goede subwoofer in de markt gezet. Hij klinkt neutraal, is gemakkelijk instelbaar, laat zich goed plaatsen en ziet er uitstekend uit. De installatie is – zoals het Sonos betaamt – gemakkelijk en voor iedereen te doen. De prijs is naar ons idee pittig. Zeker de high-gloss versie is gewoon duur. Uit verhoudig met de Play:3 en Play:5. Wie echter een Connect Amp heeft kan zijn systeem goed verrijken met de Sonos Sub. Het pakte bij ons goed uit. Wat wij leuk zouden vinden is een mogelijkheid de Sub met de ‘gewone’ Connect te koppelen!

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 699,00.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Sonos Sub.

×