Review TAD CE1TX monitor – off the scale

Voordelen

 • Waanzinnige bouwkwaliteit
 • Erg neutraal
 • Inzichtelijke weergave
 • Gelaagdheid

Nadelen

 • Prijzig
 • Keten moet kloppen
 • Prijs: € 36000

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  TAD kennen we wel bij Alpha Audio. Al ruim voordat we onze eigen TAD E2’s in gebruik namen in de referentieset, hebben we een paar keer op shows en demo’s genoten van die maffe speakers met hun befaamde coax-drivers. We hebben nu de ‘Compact Evolution 1 TX’ in de luisterruimte. Neem ‘Compact’ met een flinke korrel zout… ze zijn alles behalve klein. 

  TAD staat voor Technical Audio Devices. Het is een Japanse fabrikant van luidsprekers en elektronica. Het merk komt voort uit de oprichter van het welbekende merk Pioneer. Het TAD-project is opgezet in 1975, wat het merk nu bijna 50 jaar oud maakt. In die jaren heeft TAD de coaxiale driver verfijnd en de beryllium-technologie ook flink in de vingers gekregen. Kijk naar modellen als de R1 of de E2 die zeker geen scherpte laten horen. Mits de aansturing klopt natuurlijk.

  De TAD CE1TX – voor deze review geleverd door Audiofeel – is de ‘Compact Evolution series 1’ monitor. Boven de Evolution staat nog de Referentie-serie. Nu krijgen ook wij op een bepaald moment het gevoel: ‘hoe kan dit nu nog beter?’. En dat geldt zeker bij deze monitor van TAD: de snelheid, transparantie, gemak en verfijning is zonder twijfel indrukwekkend. Maar we lopen vooruit op de zaken.

  Opbouw

  De TAD CE1TX is een monitor model met een coaxiale driver voor het midden en hoog – de TAD CST-driver (Coherent Source Transducer) en een MACS II woofer voor het laag. Het is dus een drieweg model. De tweeter is van beryllium. Deze loopt door tot een indrukwekkende 100 kHz. De middriver is van magnesium en de woofer van vijf lagen geweven en niet geweven aramid vezels. De reden dat ze niet en wel weven, is het dempingsgedrag.

  TAD gebruikt niet direct een basreflexsysteem, maar het is wel geventileerd. TAD noemt dat een bidirectionele ADS port. Deze zitten achter de metalen panelen aan de zijkanten van de speaker. Dit bidirectionele systeem moet poortgeluid tegengaan. De E2 heeft dat systeem deels overgenomen, maar daar zit het in de voet van de speaker.

  De afwerking van de loodzware kast (29Kg per stuk en een mengeling van MDF en multiplex) is in één woord subliem. Het is absoluut een kunstwerk. Het past naadloos in menig interieur en zal daarbij ook een positieve blikvanger zijn. De hoogglans afwerking past mooi bij deze luidspreker en geeft een ontzettend luxe gevoel. Wat ook wel mag, gezien de prijs. De kleurstellig is ook zeer geslaagd, waarbij de metalen zijplaten prachtig passen. Geen half werk hier.

  TAD heeft ook een paar (19Kg) statieven die u erbij kunt bestellen. Deze passen uiteraard perfect en bieden de mogelijkheid om de monitors vast te zetten, wat wel prettig is. De statieven hebben tevens spikes en schoteltjes. Monteer deze, want het verschil is zeker hoorbaar in meer lucht in de beeldvorming. Experimenteren met andere ontkoppelaars kan natuurlijk ook. Onze ervaring met AAI is goed bij de TAD E2’s. 

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  34 Hz - 100 kHz
  Crossover
  3-weg
  Rendement
  85 dB
  Impedantie
  4 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 29 cm
  • Diepte: 45 cm
  • Hoogte: 51 cm
  Gewicht speaker
  29 Kg
  Productieland
  Japan
  Metingen
  TAD CE1-TX - impulse - 1m - straight
  TAD CE1-TX - impulse - 1m - straight
  TAD CE1-TX - perceptual simultain distortion - 1m - straight
  TAD CE1-TX - perceptual simultain distortion - 1m - straight
  TAD CE1-TX - Response - 1m - straight
  TAD CE1-TX - Response - 1m - straight
  TAD CE1-TX - Response 30ms - 1m - straight
  TAD CE1-TX - Response 30ms - 1m - straight
  TAD CE1-TX - simultain distortion - 1m - straight
  TAD CE1-TX - simultain distortion - 1m - straight
  TAD CE1-TX - phase
  TAD CE1-TX - phase
  TAD CE1-TX - Impedance
  TAD CE1-TX - Impedance
  TAD CE1-TX - impedance - phase
  TAD CE1-TX - impedance - phase
   
   
   

  Geef een reactie