Review TAD Evolution 2 vloerstaande luidspreker – concurrentie killer

Voordelen

 • Speelt heel gemakkelijk
 • Gelaagd
 • Compleet
 • Gebalanceerd

Nadelen

 • Geen 'sexy' uiterlijk
 • Prijs: € 14250 per paar

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Er zijn reviews die je perceptie op je hobby en alles daaromheen veranderen. Het zijn producten die je ow zo fijne ankerpunten loswrikken en je even laten zweven. Verloren. Het is soms frustrerend, maar het dwingt je ook door te gaan. Jezelf op te pakken en te verbeteren. Weg met de hokjes en vaste waarden… op naar nieuwe standaarden! We hebben de TAD Evolution 2 voor onze neus. 

  Wie ons volgt, weet dat we bezig zijn met een radicale update van onze referentieset. We begonnen met de prachtige Sonnet Pasithea NOS dac. Die heeft ons laten inzien dat een update écht nodig was. Toen kwam de Pass Labs X150.8 (review volgt) die een raam heeft geopend. Maar ook liet zien dat een deel van de balans opnieuw gevonden moest worden. Dat heeft tot de verwelkoming van de Grimm UC1 geleid. (Ja… de bodem van de bankrekening was al lang bereikt, geloof ons). Maar goed… is de Focal Sopra No1 nog wel de juiste partner in deze set? Hmmm…

  TAD Evolution 2

  We kunnen eerst een heel verhaal over de techniek van deze Japanse creatie gaan schrijven. Denk aan de gloednieuw ontworpen, 1-inch Beryllium tweeter (we zijn blijkbaar érg gevoelig voor Beryllium) met een nauwkeurig uitgerekende, nieuw ontworpen waveguide. Of de tevens compleet nieuw ontworpen, Aramid Composit woofers – met een soort papierpulp conus op de achterzijde gelijmd voor demping – die in 2,5-weg met de tweeter staan (crossover op 90 en 2800 Hz). Is het belangrijk te melden dat de woofers een nieuwe, bijzonder sterke magneet hebben? En dat deze een bijzonder lange slag kunnen maken die tevens zeer lineair is? Ow… wie benieuwd is naar de basreflexpoort: die zit onderaan en heeft veel weg van een hoorn die gesplit is waardoor energie naar voren én naar achteren gaat. Mede hierdoor haalt de TAD Evolution 2 écht 30 Hz en stopt het aan de bovenkant van het spectrum pas bij 60 kHz. Bijna fullrange dus. En dat in een relatief compacte kast.

  Anyway: toch een beetje techniek samengevat dus. Maar als we eerlijk zijn, hebben we in de gehele periode geen seconde gedacht aan de techniek. Pas bij het schrijven zijn we zaken gaan opzoeken. De TAD Evolution 2 (geleverd door Audiofeel) is namelijk één van de minst technisch klinkende speakers die we in 15 jaar hebben getest. Deze set maakt gewoon muziek. We worden keer op keer in de muziek getrokken waarbij soms gewoon de tranen in de ogen staan, zo puur en écht klinkt het. Niets leidt af… alles komt als één geheel op ons af. Vloeiend, puur en ongedwongen. Gewoon een gevalletje WAUW…

  Onpretentieus

  Het maffe bij deze luidspreker is, is dat hij totaal onpretentieus oogt. Waar redelijk wat fabrikanten allerhande toeters en bellen toepassen om een speaker ‘indrukwekkend’ te laten ogen, is de TAD Evolution 2 droog gezegd een houten kast met drie units erin. De schoonheid zit hem in andere dingen (spoiler: vooral de weergave).

  De TAD Evolution 2 is natuurlijk wel erg fraai afgewerkt. Geen naden, prachtig écht fineer en wie wat nauwkeuriger kijkt, ziet dat de units bijzonder zijn. Ze zijn door TAD zelf ontwikkeld én door TAD gemaakt. Geen inkoop van een grote fabrikant om er vervolgens een speaker van te maken. Niet dat daar iets mis mee is, maar wij vinden het toch altijd wel extra punten waard als een fabrikant zijn eigen units maakt. We beseffen dat dit ongelooflijk complex – en dus duur – is. TAD doet dat dus wel. En als dat ook nog met Japanse precisie en discipline gaat, dan is het resultaat écht ongelooflijk indrukwekkend. Zo blijkt.

  De voet is een bijzonder zware plaat metaal met op drie punten spikes. Spikes en schoteltjes zijn meegeleverd. De speaker staat – op enige hoogte om de poort ruimte te geven – vast op deze voet. Wie de stabiliteit wat wil verbeteren, of een tilt wil toepassen, kan extra steunen in de voet schroeven. Wij hebben op drie spikes gespeeld zonder enige problemen.

   
   

  16 reacties

    1. De de tad micro evolution monitor
     schijnt ook erg goed te zijn met een waanzinnig laag.
     volgens o.a de heren van Rhapsody
     Is ook niet veel goedkoper als deze tads

     Ook al eens gehoord ?

    2. De geluidsbestanden heb ik gedownload.
     TAD Evolution 2 NAD M23 Bob Dylan 48 kHz 32 bit float 48,062 MB.
     Erg mooi geluid op mijn Q Acoustic Concept speakers. Er zijn wat storende geluidjes te horen op 2 verschillende installaties.
     Via LS valt het wel mee, echter met de hoofdtelefoon valt het op, en als je het eenmaal gehoord hebt is het ook op meer plaatsen hoorbaar.
     Zit dat in het bestand? Op 0:06 0:09 1:12 1:47 .. .. .. .
     groet Toon

     1. Ik hoor niet echt wat… wat zijn het voor geluidjes? Kan zijn dat je iets van de omgeving hoort… we nemen gewoon overdag op. Ik zie geen vervorming in de spectrale weergave.

      1. Jaap
       ik zal proberen het op te nemen, of als selectie uit de weergave van Audacity te ‘plukken’, kan ik het als bestand dan uploaden?
       Kan ook van jullie omgeving zijn, maar dan hoor jij het ook op 0:06 en 0:09 enz. seconde.
       Let op! het zijn erg zwakke geluiden.
       Het is geen geluid van de gitarist (vinger langs de snaren) dat is goed te onderscheiden.
       Het zijn sjirp-achtige geluiden die ik ook hoor op andere installaties met dit bestand.

       groet Toon

       1. Het zijn geluidjes die in de opname zitten. Ik denk dat het ‘nacht geluiden’ moeten voorstellen, zoals getsjirp van krekels. Als je dezelfde track opzoekt op Qobuz of Tidal, dan hoor je het prominenter.

        Het kan ook zijn dat je de gitaarversterkers hoort, die maken ook dit soort geluiden als je heel dicht je oor erbij houdt, maar dat valt meestal weg. Ik denk dat het bewust toegevoegd is, daarvoor is het te opvallend.

       2. Martijn

        toegevoegd?
        Nu ik dat weet moet ik constateren dat Ik te kritisch heb geluisterd.
        Ik moet de muziek over me heen laten komen zonder te veel te letten op kleinigheden.
        Dus niet via de hoofdtelefoon maar via mijn LS.
        Mijn complimenten voor jullie opname techniek, zo helder zou het altijd moeten zijn.
        groet Toon

  Geef een reactie