Home Review Technics SU-R1000 geïntegreerde versterker

Review Technics SU-R1000 geïntegreerde versterker

8

Voordelen

  • Zeer precies
  • Controle
  • Technisch wondertje
  • Mooi gebouwd

Nadelen

  • Mist soms wat betrokkenheid
  • Iets té nerdy?

Prijs: € 7499

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Technics SU-R1000

Inleiding

Technics kennen we vooral van de SL1200 platenspeler. Maar kenners weten dat Technics veel meer maakt dan dat. Denk aan de luidsprekers en natuurlijk: versterkers. Elk jaar – behalve in de recente Covid-jaren – stappen we op High End Munchen wel even de ruimte van Panasonic / Technics binnen. Puur om te bekijken wat voor technisch vernuft er nu weer uit de koker van de Japanners is gekomen. Nu mogen we zelf proeven. We bekijken de SU-R1000. Een Reference Class geïntegreerde versterker. 

De nieuwe Technics SU-R1000 is een 23Kg zware tank met grote VU-meters die boordevol technologisch vernuft zit. In basis is het een FET versterker. Maar het zou veel te kort door de bocht zijn om hier te stoppen. De Technics SU-R1000 staat bol van geavanceerde technologie, als: JENO, ADCT en LAPC… juist… heel duidelijk. Laten we het kort toelichten.

Jitter, belasting en vervorming

JENO is een Jitter Elimination and Noise Shaper Optimalisation engine. Om dat te doen, heeft Technics een batterij gevoed kristal toegepast waarop alles wordt herklokt. Alle signalen worden ge-upsampled naar een 768 kHz PWM (pulsbreedte modulatie, soort klasse D) signaal. Vervolgens gaat het door een proces waarbij ruis naar een onhoorbaar gebied wordt verbannen. Slim. Maar er zijn er meer die dat doen.

ADCT is een Active Distortion Cancelling Technology. Dit lijkt bijzonder veel op een feedback technologie met ook local feedback-loops die het uitgangsignaal naar de speaker vergelijken met de input in de eindtrap. Door deze signalen te vergelijken, weet de engine ook wat er niet thuishoort in het uitgangssignaal. En vervolgens kan deze gecompenseerd worden. Voordat het dus naar de speakers gaat.

Tenslotten LAPC. Dat staat voor Load Adaptive Phase Calibration. Dat is op zich wel een slim en vernuftig idee. Door de LAPC knop op de afstandsbediening even in te houden, start een kalibratieproces van een paar minuten. De versterker speelt een serie tonen af en bepaalt hoe de belasting op de versterker is en past zich aan. Daardoor zou de respons neutraler moeten zijn. En ja: het is zeker hoorbaar beter.

Technics SU-R1000 en vinyl?

Ja: er zit een phono-trap in de Technics Su-R1000. Dat moet natuurlijk ook, gezien de status van het merk. Nu is het bijzonder dat we ook een balanced input zien voor platenspelers. Dat zien we niet heel vaak.

Tevens bijzonder is dat het phono-signaal compleet wordt gedigitaliseerd, gezien alle processen die intern gaande zijn. Voor de purist wellicht een beetje lastig te verteren. Voor ons niet.

Ook apart, is dat alles minuscuul te tunen is. Allereerst is er een tuning-plaat met testtracks. Aan de hand van deze testtracks corrigeert de versterker de cartridge. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Top. De compensatie is in- en uit te schakelen naar wens.

Maar het gaat verder: je kan zelfs aparte RIAA curves toepassen. Kortom: een interessante implementatie van een phonotrap.

De eindtrap

Technics moet op één of andere manier ook vermogen naar de speakers krijgen. Dat gebeurt met aparte GaN FET’s (net als in de SU-R1). Lekker snel. In 8 Ohm zien we 2 x 140 watt. In 4 Ohm zelfs 2 x 300 watt. Dat is toch wel genoeg om een paar serieuze speakers aan te sturen.

Technics meldt dat elk element in de versterker apart gevoed is. Dus de input-stage, reclocking, eindtrappen, et cetera.

In en uitgangen

Een bezitter van een Technics SU-R1000 zal niet snel ingangen te kort komen. We zien allereerst zowel digitale als analoge ingangen. Analoog kan zowel gebalanceerd (1x) als single ended (2x) en zoals gezegd: phono (ook XLR en Cinch). Digitaal gaat met USB, optisch en coaxiaal in. Wel jammer dat we geen AES zien of BNC. Er zijn 4 speaker terminals, verdeeld in speaker A en B. Deze kunnen afzonderlijk én gezamenlijk actief zijn.

Winkels met Technics

Marshallstraat 18 G
5705 CN Helmond, Noord Brabant, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE

8 REACTIES

  1. Beste Jaap , bedankt voor de prachtige review; ik zit er momenteel aandachtig naar te luisteren. Naast de weergave valt mij de byzondere phonotrap op..een test afregel plaat en een auto cartridge load proccessing en een zeer evenwichtige weergave en super ruis vrij vinyl. Heeft Yung daar nog naar kunnen luisteren??

      • Beste Jaap,
        Niet de neiging hebben om iets uit te leggen, is er precies de oorzaak van dat er tegenwoordig voor heel veel geld de grootste onzin kan worden verkocht. Hifi, high-end of audiofiel (iedere generatie zijn eigen naam) is geen religie, maar gebaseerd op wetenschap.
        Bij wisselspanning gaat de stroom heen en weer. Het moet dus niet de ene kant beter op kunnen dan de andere kant. De frequentie van de wisseling laat de conus van je luidspreker heen en weer gaan (de toonhoogte), het voltage bepaalt de kracht waarmee dat gebeurt (het volume).
        Sommige kabels zijn richtingsgevoelig, omdat de afscherming slechts aan één kant is verbonden met de steker. Dan moet je versterker die buitenmantel wel ergens verbinden met de aarde om te laten werken. Aangezien luidsprekerkabels vrijwel ongevoelig zijn voor storing, is zo’n afscherming helemaal niet nodig. Zonde van je geld. Als je last hebt van (hoogfrequente) storing, zit het probleem in je versterker, niet in de kabel.
        Wat je nodig hebt, is een kabel van koper, een zekere dikte om zo min mogelijk weerstand te hebben en een kunststof of rubberen buitenmantel om het koper te beschermen tegen vocht. Dat is alles. Al het andere, zoals speciaal supergeleidend koper, afschermende mantels en links- of rechtsomdraaiend koperdraad, is marketingpraat om jou veel geld te laten betalen voor de fantasie dat je luidsprekers beter gaan klinken.
        Wat is voor jou de reden om toch peperdure richtingsgevoelige kabels te gebruiken?

  2. Op de foto van de achterkant zie ik dat de pijl op de luidsprekerkabel van het rechterkanaal (links op de foto) richting versterker wijst i.p.v. richting luidspreker. Als jullie dit tijdens de luistertest niet gehoord hebben, bewijst dit dan dat ‘richting gevoeligheid’ van kabels onzin is?

      • Nee richting maakt zeker uit. Sluit je luidsprekerkabel in verkeerde richting aan opeens is je luidspreker is een microfoon. Je dac een ad converter. je streamer een internetradio station en iedereen op het internet kan meegenieten hoe jij staat te vloeken waarom het allemaal niet meer werkt.

×