Home Review Technics SU-R1000 geïntegreerde versterker

Review Technics SU-R1000 geïntegreerde versterker

8

Voordelen

  • Zeer precies
  • Controle
  • Technisch wondertje
  • Mooi gebouwd

Nadelen

  • Mist soms wat betrokkenheid
  • Iets té nerdy?

Prijs: € 7499

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Technics SU-R1000

Luisteren

Met al die extreme technologie aan boord, moet het wel heel klinisch klinken, nietwaar? Nou… nee. Eigenlijk niet. De Technics SU-R1000 speelt ontzettend secuur en gecontroleerd. En voor sommigen zal dat wennen zijn.

We hebben uiteraard mét en zonder LAPC gespeeld. En we kunnen volmondig zeggen dat mét LAPC het geheel beter speelt. Het laag is strakker en overall is het klankbeeld beter in balans. Dat zijn dus toepassingen die daadwerkelijk iets nuttigs doen. En dat is helaas niet altijd het geval.

Reclocking

Wat echter wel opvallend is: de Ambre direct de Technics in of via de Mutec is toch een verschil. Mét de Mutec MC3+ reclocker klinkt het geheel gewoon net nog wat beter. Soepeler… ronder. Wat opmerkelijk is, gezien alle reclocking en distortie-drukking intern in de Technics.

Wat nóg een grotere stap is, is spelen via de Pavane. Die NOS-dac brengt net iets meer ruimte en ‘ballen’ onderin. In een direct vergelijk is de Technics SU-R1000 digitaal in wat lichtvoetiger en ietsje dunner dan de Pavane. Wij prefereren de Pavane in onze setting.

Over lichtvoetig gesproken: de klankbalans van de Technics is sowieso wat lichtvoetig. En de nadruk ligt overduidelijk op detail en precisie. Dat is ook niet gek, gezien de focus op de productpagina: technologie. Veel merken die dat doen, neigen naar detail en precisie. Aan de andere kant van dat spectrum staat bijvoorbeeld een Pass Labs met de INT25 of een Trafomatic met buizen… Andere filosofie, andere insteek… maar ze gaan allemaal voor muziek. En bieden allemaal een andere beleving en kijk op de voor hen perfecte weergave.

Toch is de sound van deze Technics niet steriel of chirurgisch. In ieder geval niet op onze Focals die toch aardig fris kunnen spelen in een verkeerd huwelijk. We horen gewoon erg veel. En met veel gemak. In sommige opnames is dat perfect. Maar sommige opnames die niet lekker gemixt zijn, zijn toch wel erg rauw. Maar ja: crap in, crap out. Zeker bij deze Technics SU-R1000.

Winkels met Technics

Marshallstraat 18 G
5705 CN Helmond, Noord Brabant, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE

8 REACTIES

  1. Beste Jaap , bedankt voor de prachtige review; ik zit er momenteel aandachtig naar te luisteren. Naast de weergave valt mij de byzondere phonotrap op..een test afregel plaat en een auto cartridge load proccessing en een zeer evenwichtige weergave en super ruis vrij vinyl. Heeft Yung daar nog naar kunnen luisteren??

      • Beste Jaap,
        Niet de neiging hebben om iets uit te leggen, is er precies de oorzaak van dat er tegenwoordig voor heel veel geld de grootste onzin kan worden verkocht. Hifi, high-end of audiofiel (iedere generatie zijn eigen naam) is geen religie, maar gebaseerd op wetenschap.
        Bij wisselspanning gaat de stroom heen en weer. Het moet dus niet de ene kant beter op kunnen dan de andere kant. De frequentie van de wisseling laat de conus van je luidspreker heen en weer gaan (de toonhoogte), het voltage bepaalt de kracht waarmee dat gebeurt (het volume).
        Sommige kabels zijn richtingsgevoelig, omdat de afscherming slechts aan één kant is verbonden met de steker. Dan moet je versterker die buitenmantel wel ergens verbinden met de aarde om te laten werken. Aangezien luidsprekerkabels vrijwel ongevoelig zijn voor storing, is zo’n afscherming helemaal niet nodig. Zonde van je geld. Als je last hebt van (hoogfrequente) storing, zit het probleem in je versterker, niet in de kabel.
        Wat je nodig hebt, is een kabel van koper, een zekere dikte om zo min mogelijk weerstand te hebben en een kunststof of rubberen buitenmantel om het koper te beschermen tegen vocht. Dat is alles. Al het andere, zoals speciaal supergeleidend koper, afschermende mantels en links- of rechtsomdraaiend koperdraad, is marketingpraat om jou veel geld te laten betalen voor de fantasie dat je luidsprekers beter gaan klinken.
        Wat is voor jou de reden om toch peperdure richtingsgevoelige kabels te gebruiken?

  2. Op de foto van de achterkant zie ik dat de pijl op de luidsprekerkabel van het rechterkanaal (links op de foto) richting versterker wijst i.p.v. richting luidspreker. Als jullie dit tijdens de luistertest niet gehoord hebben, bewijst dit dan dat ‘richting gevoeligheid’ van kabels onzin is?

      • Nee richting maakt zeker uit. Sluit je luidsprekerkabel in verkeerde richting aan opeens is je luidspreker is een microfoon. Je dac een ad converter. je streamer een internetradio station en iedereen op het internet kan meegenieten hoe jij staat te vloeken waarom het allemaal niet meer werkt.

×