Home Review Teufel Cinebar Ultima

Review Teufel Cinebar Ultima

0

Voordelen

  • Klinkt gewoon goed
  • Degelijk gemaakt
  • Geen sub nodig

Nadelen

  • Geen netwerk aansluiting
  • Groot

Prijs: € 699

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Teufel Cinebar Ultima

Inleiding

Inhoud

Wie anno nu – of überhaupt sinds de invoering van de platte tv – een tv aanschaft, zal gemerkt hebben dat het geluid van zo’n schilderij met bewegend beeld net zo dun is als het scherm. Niet fijn. Maar er is een oplossing voor wie niet direct ruimte heeft voor twee grote monitors: een soundbar. Wij testen de Teufel Cinebar Ultima. Niet direct de kleinste van het stel… maar voordat we in detail treden: het lost het geluidsprobleem zeker op. 

Soundbars komen in vele soorten, vormen en maten. Er zijn kleine modellen die eigenlijk alleen maar geschikt zijn voor stemweergave. Er zijn soundplates, sound-bases, middelgrote modellen voor muziek en film en grote modellen met Atmos en DTS-X mogelijkheden. Dan zijn er nog modellen die aanvullende zaken accepteren als subwoofers en achterspeakers voor écht surround. Kortom: het is nogal een markt.

Teufel zet met de Cinebar Ultima een model neer met zes luidsprekers die virtueel surround mogelijk maken. Een optionele subwoofer – draadloos te koppelen – is mogelijk, maar is – zoals we later merken – niet echt nodig. Het geluidsplaatje is indrukwekkend compleet. Tel daar een tevens complete ondersteuning van codecs en inputs bij op en we hebben een capabele soundbar voor een redelijke prijs: 699 euro.

Groot

De Teufel Cinebar Ultima is een flinke soundbar. Hij is 1.10 meter breed en 13cm hoog. Kortom: niet iets dat je over het hoofd gaat zie als hij op een meubel ligt. De bouwkwaliteit is echt prima. De Teufel Cinebar Ultima voelt stevig en hoogwaardig aan.

Het voordeel van de forse behuizing is dat er zes serieuze units in passen, waaronder twee woofers voor het laag. Deze ovale bmr-units produceren toch een flink fundament. Wij hebben absoluut geen directe drang om een subwoofer te gebruiken. Nu is er wel een subwoofer te koppelen. Dit gaat draadloos. Geen kabels dus, wat weer als voordeel heeft dat u de subwoofer goed kunt plaatsen. Probeer zeker meerdere – geschikte – plekken, want laag is weliswaar niet directioneel: er kunnen wel vervelende staande golven ontstaan.

De zes units hebben 380 watt aan vermogen ter beschikking. Deze 380 watt wordt over zes kanalen verdeeld. Uiteraard hebben we het over klasse-D versterking. Klasse AB wordt veel te warm in een dusdanige behuizing.

Aansluitingen

Even over de koppelingen. We zien een hdmi ingang (ARC) en een specifieke uitgang voor richting de tv. ARC is natuurlijk het gunstigst, aangezien u deze koppeling gewoon kunt gebruiken vanuit de tv naar de soundbar. De TV fungeert dan als hub.

Verder zien we een analoge ingang, optisch, usb en bluetooth. Er is geen streamingmogelijkheid via het netwerk. Dat is wel jammer, want veel concurrenten hebben dat wel. Echter is het dus prima mogelijk een streamer via een optische ingang te koppelen. Of via AptX (bluetooth) te streamen. Al is er dan nog steeds compressie.