donderdag, maart 28, 2024
Home Review Teufel RearStation 4

Review Teufel RearStation 4

0

Een versterker die draadloos zijn werk doet? Nou ja: zonder interlink. Dat kan erg interessant zijn voor thuisbioscopen. Immers: het zijn vaak de achterkanalen waar u meters en meters kabel voor moet trekken. Niet handig. Teufel heeft een oplossing: de RearStation 4. 

Teufel RearStation 4
De set-up is wellicht wat uitdagend voor de Teufel-set. Maar hij heeft zich redelijk kranig geweerd.

De RearStation 4 is een product dat voornamelijk bedoeld is voor consumenten die met meerdere kanalen werken. Denk aan 5.1 of 7.1; thuisbioscopen dus. Situaties waarbij bekabeling een probleem kan vormen. Niemand wil tientallen meters naar achteren trekken. Dat hoeft ook niet meer met de RearStation, want die stuurt het muzieksignaal lekker draadloos van de zender naar de ontvanger (versterker). Hij kan daarbij maximaal 20 meter overbruggen.

Zwarte doos

Als we de Teufel RearStation 4 uit de doos halen, zijn we wat teleurgesteld. Het zijn echt simpelweg twee plastic, zwarte doosjes met elk een eigen externe voeding. De zender een voeding van 6 watt, de versterker een soort ‘laptopvoeding’  van 60 watt; het maximale wat de RearStation 4 continu kan leveren. De afwerking kan echt wel iets mooier en de versterkervoeding mag ook iets meer overhead meekrijgen, Teufel! Ook bij een product van 299 euro mag aandacht besteed worden aan het uiterlijk. We verwachten geen aluminium, lasercut finish, maar iets degelijker dan dit moet kunnen met dit budget.

We moeten echter wel zeggen dat de doosjes goed in elkaar steken. De inputs zitten stevig vast en ook de terminals zijn stevig en laten dikke kabels toe. Ook slim: banaantjes passen ook, net als vorkjes. Wat echter opvalt, is dat er geen actieve aan- en uitschakelaar op de doosjes zit. Het is dus stekker erin en alles gaat aan.

Als we de twee doosjes even open schroeven zien we een chipset van STS (Shenzhen Win Source Electronic Co). De DWAM80 om precies te zijn. Deze zender / ontvanger combinatie doet zijn werk op 2,4 GHz, net als wifi. We vermoeden echter dat de chip niet met wifi werkt, aangezien het bereik 20 meter is en wifi doorgaans wat verder komt dan dat. Daarbij komt dat een lock niet zo gemakkelijk te maken is met wifi. Daar is doorgaans toch echt een actie van de gebruiker bij nodig: dit is een kwestie van het juiste kanaal kiezen en klaar. De chips zijn duidelijk gematcht. Een beetje á la blue-tooth. Er is helaas bijzonder weinig over de chipset te vinden.

Drie minuten

Teufel RearStation 4
De binnenzijde van de zender. Als centrum de DWAM80-chipset. Daar is helaas erg weinig over te vinden.

Het installeren is echt zo gepiept. Het is een kwestie van de zender aan de line-out koppelen en de versterker aan de luidsprekers verbinden. Kies vervolgens op elk van de kastjes hetzelfde draadloze signaal (er zijn drie keuzes) en hij is verbonden. That’s it. Iedereen kan dit installeren. Puik werk hier dus.

Wat ook het vermelden waard is: we hebben nog nooit een drop-out gehad tijdens het spelen: de draadloze verbinding (2,4 GHz) is erg stabiel.

De setup

We hebben de Teufel RearStation 4 opgenomen in ons eigen systeem. We hebben onze laptop voorzien van de AudioQuest Dragonfly usb-dac en daar de zender aan verbonden met een AudioQuest Golden Gate en Victoria interlinkje. De ontvanger – dus de versterker – koppelen we met Art Speak solid core silver luidsprekerkabel aan de Lentus Audio Duo.

Op de laptop – Asus UL30A – hebben we Foobar geïnstalleerd. Deze haalt alle muziek in flac-formaat van onze nas (Synology DS1512+). We hebben dus een fatsoenlijke bron die lossless muziek afspeelt.

Compressie?

Teufel RearStation 4
De versterker: twee keer 30 watt klasse-D. Ziet er best netjes uit! De Duitse degelijkheid is hier goed terug te zien.

Vaak is het zo dat draadloze systemen iets moeten comprimeren om data fatsoenlijke over te sturen. We hebben het gevoel dat dit bij de RearStation ook een beetje gebeurt, al is het minimaal. Wellicht vormt de Lentus Audio Duo een wat lastige belasting voor de 2 x 30 watt klasse-d versterker die in de ontvangende kant verwerkt zit. We horen namelijk wat minder dynamiek dan we gewend zijn. Het lijkt alsof er een subtiele compressor aan het werk is. Skunk Anansie heeft goede opnames met veel dynamiek, maar we horen het iets minder spannend dan normaal.

Ook is het hoog en midden wat korrelig. Dat is niet gek, want draadloze radio’s storen nu eenmaal. We hoorden dat ook bij de Canton WA-100. Het valt ons eigenlijk mee hoe ‘vies’ de RearStation 4 speelt. Het is zelfs nog verrassend schoon. Zeker gezien de prijs van 299 euro.

We laten nog wat genres voorbij komen: rock, pop, ballade, house, klassiek, etc. Opvallend genoeg weet de RearStation zich prima staande te houden. Als we niet te luid spelen, speelt de RearStation 4 helemaal niet slecht. We horen best wat detail en vocalen komen helder naar voren. Verstaanbaarheid is goed en ook nagalm valt niet tegen. Het is helemaal geen slechte prestatie van de heren uit Berlijn. Nee, het is geen echte hifi. En we horen zeker niet de hoeveelheid detail, verfijning en ‘massa’ die we gewend zijn. Maar we moeten even realistisch blijven: dit draadloze versterkertje is met name voor de achterkanalen bedoeld en kost 299 euro. En met dat voor ogen is het gewoon een leuk product.

Handig!

Teufel RearStation 4
Installeren gaat gemakkelijk: gewoon de line-in aan de bron koppelen en spelen maar.

Het is echt een handig apparaatje wat de Duitsers in het assortiment hebben. Het concept werkt gewoon. De verbinding is stabiel en de versterker levert in de meeste gevallen gewoon voldoende vermogen om achterkanalen aan te sturen. We verwachten ook niet direct dat iemand detail mist bij de achterkanalen, aangezien het detailniveau van de RearStation helemaal niet slecht is.

Conclusie

Het Duitse Teufel heeft met de RearStation een leuk apparaatje. Voor 299 euro haalt u een stabiel werkend, draadloos systeem in huis. De afwerking had wat mooier gekund. Ook voor dit geld. Ook is het gewoon een feit dat twee keer 30 watt wellicht voldoende is voor de meeste gevallen, maar het houdt niet over. Wij horen toch dat de versterker wat moeite heeft met de Duo’s. Het zou ook compressie door de draadloze overdracht kunnen zijn. Wel is het zo dat de RearStation opvallend schoon klinkt. En dat is echt wel een prestatie. Zeker gezien de prijs van het setje.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 299,00.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Teufel RearStation 4.