Review Teufel T 500 MK2

De Teufel Ultima 40 mk2 zijn nog maar net de testruimte uit, of er staan alweer twee nieuwe dozen uit Berlijn op de stoep! Die Duitsers laten er geen gras over groeien! Maar ja: niet alleen de Ultima-serie is vernieuwd. Ook de T-serie is onder handen genomen. En ook daar zijn we benieuwd naar. We gooien de set van 749 euro aan de Cyrus Q-Power en we gaan lekker spelen!

Twee forse, prima afgewerkte en degelijk klinkende vloerstaanders voor 749 euro… hoe is het mogelijk!

De T-serie van het Duitse Teufel staat net boven de Ultima. Tenminste: voor een deel, want binnen de Ultima valt ook de 800 Mk2 die 2999 euro per set kost. De T-serie gaat niet zo ver. Die bestaat uit drie modellen: de T 300 bookshelf van 299 euro, de T 400 vloerstaander van 599 euro en de T 500 van 749 euro. Wij testen de T 500: het vlaggenschip van de T-serie, waarbij het voornaamste verschil met de ‘400’ zit in de grotere units: 170 mm in plaats van 135 mm.

Vernieuwing

Bij de Ultima zijn de verschillen tussen de mk1 en mk2 wat groter dan bij de T-serie hebben we het gevoel. De verschillen bij de T-serie zijn te vinden in de tweeterplaatsing, die iets aangepast is. De tweeter ligt wat dieper om het fasegedrag te verbeteren (ten opzichte van het middengebied). Verder noemt Teufel op de website eigenlijk niets. Maar wat ook aangepast is, is het laag. Dat is iets beter geschikt voor kleinere ruimtes en plaatsing dichter bij de muur. Een belangrijk punt, want niet iedereen zet zijn luidsprekers 70 tot 80 cm van de muur om het laag goed te krijgen. Het resultaat is in veel gevallen een te wollig of vol laaggebied. En dat is zonde.

Stevig

Het laag van de T 500 Mk2 is diep, strak en is gemakkelijk aanstuurbaar. Wij hebben aan 50 degelijke watts genoeg.

De T 500 Mk2 zit prima in elkaar. De behuizing is duidelijk beter van kwaliteit dan de Ultima 40 Mk2. Dat mag ook wel, want de T 500 kost 300 euro meer.

Zitten al die 300 euro dan in de behuizing? Nee, niet allemaal. De units in de T 500 zijn ook anders. Allereerst zijn ze iets groter: 170 mm ten opzichte van 165 bij de Ultima. Daarbij komt dat de woofers in de T 500 van kevlar en filberglass zijn. In de Ultima 40 Mk2 zijn ze van glasvezel en cellulose. De midrange is bij de T 500 van cellulose, maar bij de Ultima weer van Kevlar en glasvezel.

Wat is beter? Wij kunnen dat niet direct zeggen. Wat we wel zien is dat de crossovers van de T 500 anders liggen. Logisch: er zitten andere units in. De T 500 schakelt op 275 en 3000 Hz. Ook gaat de T 500 iets lager dan de ’40’ (42 Hz in plaats van 45 Hz) en hij heeft een iets hoger rendement: 88 dB in plaats van 87 dB. Dat zult u niet direct horen. Ook kan de T 500 op papier iets harder. Maar wie boven de 100 dB speelt, in een normale omgeving (lees: niet vrijstaand woont), is niet helemaal sociaal meer bezig in onze optiek. Bovendien zal dat al aardig pijn aan de oren gaan doen..

Geen spikes?

Als we de Teufels in de luisterruimte opstellen, merken we dat we geen spikes kunnen vinden. Wel een paar rubberen dopjes. Toch een beetje jammer van Teufel dat ze hier niet aan denken, of dat ze deze niet meer meeleveren, want het verbetert in veel gevallen wel het responsgedrag in het laag. Bovendien laat de voet wel toe dat er spikes ingeschroefd worden.

Coherent

De tweeter ligt wat dieper bij de Mk2. Dat zorgt voor een beter fasegedrag. Het hoog mag wel wat meer open naar onze smaak.

Wat opvalt na een paar dagen inspelen, is dat de T 500 wat meer coherent en beter gecontroleerd speelt dan de Ultima. Daar zijn we blij mee, want anders zou deze luidspreker geen 300 euro meer mogen kosten. Het laag is bijzonder strak en uitermate goed gecontroleerd. We horen geen bonken en uitglijden. En dat met een versterker – de Cyrus Q Power – die helemaal niet veel vermogen levert: 50 watt in 8 Ohm.

Het midden is wat detailrijker dan de Ultima, maar het hoog is naar ons gevoel gelijk. Wellicht gebruikt Teufel dezelfde 25mm softdome-tweeter? Het hoog mag ook iets meer sprankelen naar onze smaak. Het is soms wat tam. En mede door het wat softe en milde hooggebied, is naar ons idee de spreiding naar de zijkanten wat aan de minimale kant: het geluid blijft wat tussen de luidsprekers in hangen. Dat is bij de Ultima 40 ook zo, maar die kost 300 euro minder…

De diepte in

Wel schetst de T 500 een prima dieptebeeld. De beeldvorming loopt keurig tot ruim achter de luidsprekers door. De dieper liggende tweeter heeft dus wel zijn vruchten afgeworpen! Het is ons wel duidelijk dat Teufel zich meer heeft gericht op een beeld dat meer naar achteren neigt dan naar voren. Wat prettiger is, is enorm persoonlijk natuurlijk. Avalon bijvoorbeeld projecteert doorgaans ook meer naar achteren dan naar voren.

Breed geörienteerd

Net als bij de Ultima, heeft de T-serie ook een voet meegekregen. Jammer dat Teufel geen spikes meelevert.

De T 500 vindt alles wel best, zijn we achter na een dagje intensief spelen en leven met deze stereo-set. Tijdens het werken aan de website, is het een prima partner voor achtergrondmuziek. Mede doordat het laag gemakkelijk aanstuurbaar blijkt te zijn, speelt deze set ook op lagere volumes mooi vol.

Maar wie graag even gas wil geven met dit systeem, zal verbaasd zijn over het feit dat het erg hard kan zonder problemen. de T 500 Mk2’s laten zich echt niet snel van de wijs brengen. Het laag blijft strak en gecontroleerd. En het midden en hoog blijft zonder meer vrij van scherpte. En ook hier laat de T 500 Mk2 zien dat het een klasse hoger is dan de Ultima. Niet dat de Ultima’s in scherpte vervallen… dat is zeker niet het geval. Het verschil zit hem in verfijning. Daar gaat de T 500 Mk2 gewoon wat verder in. Ook op hoge volumes.

We hebben vele genres voorbij laten komen: klassiek, metal, house, singer songwriter, fusion, etc. En zoals het een goede luidspreker betaamt, draait de T 500 zijn hand niet om voor een gemengd aanbod. Een luidspreker moet geen voorkeuren hebben. Tenminste: een goede luidspreker zal een voorkeur hebben. En dat heeft de T 500 ook niet.

Conclusie

De Teufel T 500 Mk2 is een prima luidspreker. We zijn het eigenlijk inmiddels wel gewend van de Duitsers. Teufel weet altijd wel raak te schieten in het instap en middensegment. De T 500 Mk2 is geen uitzondering. U kunt echt geen miskoop doen aan de T 500 Mk2. Er zijn twee puntjes: we missen fatsoenlijke spikes én het hoog mag wat meer sprankelen om meer leven te brengen. Het zal het beeld ook wat vergroten naast de speakers. Maar buiten dat: de T 500 heeft voor een luidsprekersysteem van 749 euro per set een uitstekend midden en laag. Detailrijk, strak en erg gecontroleerd. En hij is ook nog gemakkelijk aan te sturen.

 
 

89 reacties

 1. Hallo medeliefhebbers!
  Sinds zeer kort ben in het bezit van 2 mooie Teufel T 500 mk2 speakers n.a.v. de zeer goede recenties. Nu ben ik op zoek naar een hierbij passende versterker (stereo; ik heb geen surround).
  Momenteel heb ik een oude Pioneer A447 met 4 eveneens oude maar goed functionerende B&W DM 220i speakers.
  De speakers zijn dus nu vervangen door de 2 Teufels en wat betreft de versterker overweeg ik nu de Marantz PM6006/N1SG  aan te gaan schaffen. Maar ik vraag me af of dit qua combinatie een goede match is (ik luister van klassiek tot funk tot jazz tot metal). Qua klank en geluidsopbouw maar zeker ook qua power. Heeft deze versterker genoeg ballen om de Teufel T 500 mk2 speakers aan te sturen?!? Eventueel bi-wired.
  Ik heb goede reviews gelezen maar lees ook over 45W output en 60W output van de Marantz….. wat is waar? Op de Teufel-website staat dat een amp van minimaal 25W outputs geschikt is maar ergens anders lees ik minimaal 50W outputs gewenst…
  Wie o wie is deskundig en kan mij antwoord geven of suggesties doen?
  (Optie om de A447 te behouden of een 2e hands versterker te kopen??)
  Bij voorbaat zeeer veeel dank voor antwoord(en) en suggesties!

  1. Hallo,

   Ik heb een mitchell and johnson versterker, vroeger sansui. Een heel betaalbare maar leuke versterker. Het geluid is heel strak en snel. Met een versterker van 50 watt lukt al heel veel als je speakers niet te moeilijk aan te sturen zijn. 87 db of meer. Dit staat ook in de review.

   Vriendelijke groeten

   Geoffrey

   1. De Marantz zal ook prima lukken trouwens. Wat voller geluid dan gemiddeld. Waarschijnlijk wat je zoekt. Marantz valt gemakkelijk te testen als je een goeie dealer vindt. Zorg er wel voor dat een volle speaker en volle versterker niet teveel van het goede wordt. Maar denk dat de marantz prima moet lukken.

    1. Hoi Jaap,
     Gezien jouw kennis en ervaringen… Zou jij iets kunnen zeggen over de match van deze Teufels met de eventueel door mij aan te schaffen Marantz PM6006..?. Ik vraag me af of dit qua combinatie een goede match is (ik luister van klassiek tot funk tot jazz tot metal). Qua klank en geluidsopbouw maar zeker ook qua VERMOGEN. Heeft deze versterker genoeg ballen om de Teufel T 500 mk2 speakers netjes aan te sturen?!?

 2. Ik heb thuis een versterker van Philips FA890, eentje uit de jaren 1980. De boxen die ik indertijd gebruikte waren zijn er van Polykit (3weg van 150w). Na jaren zijn die stuk en passen ook niet meer in de living. Zou nu graag vloerstaanders hebben. Passen de T 500 MK2 hier bij de versterker, kan eventueel die versterker splitsen naar 2 versterkers. Het vermogen is volgens Din norm 85w bij 8 ohm en bij 4 ohm is dat 115W. Is dat vermogen voldoende?

 3. Hoi Jaap,

  Zelf ben ik in het bezit van een Sony da5300es receiver en ben van plan de Teufel 500-mk2 aan te schaffen. Ik hou van een vol maar ook helder geluid en speel alerlei soorten muziek af. Ook de platenspeler mag zijn kunsten gaan vertonen (Denon) op deze speakers. Denk jij dat dit een juiste keuze is in combinatie met deze receiver?

 4. Heb twee jaar geleden de T 500 MK2 aangeschaft en aangesloten op een Marantz receiver. Prima luidsprekers, maar vond de bas van de Teufels toen al wat overheersend . Nu heb ik 2e hands een Denon AVC A11xv versterker gekocht en lijkt de bas nog overheersender. Ik houd toch meer van een ingetogener bas.

  De luidsprekers staan op spikes op een tegel die vervolgens op rubberen deurstoppers op het parket is geplaatst (voldoende ontkoppeld lijkt me, of…)

  Vragen: Is de overheersende bas van de Teufel herkenbaar (al dan niet in combinatie met de denon). Zijn er wel basreflex boxen met een ingetogen bas of moet ik dan mijn heil gaan zoeken in een ander, bijvoorbeeld, gesloten luidsprekersysteem? Welke luidsprekers komen dan in aanmerking?
  Zijn er opties om hier de bas te dimmen zonder op de versterker de “Source Direct” uit te schakelen?

  1. Dag Jan,

   Bonkende, te volle, wollige bas kan met talloze zaken te maken hebben. Allereerst controle van de versterker op de luidspreker. Is het vermogen en de dempingfactor te laag, dan gaat het laag ‘glijden’: het wordt wollig en te vol door natrillen van de unit.
   Ook kan plaatsing zeker een rol spelen (te dicht bij de muur bijvoorbeeld) of natuurlijk een luidspreker die te wollig of te veel laag geeft voor de kamer.

   Wat je kan proberen als test is de speakers op 1/3 van de lengte van de kamer plaatsen. Deze ‘rule of thirds’ werkt vaak heel goed bij laagproblemen. Ga zelf zitten op 2/3 van de kamer. Is het laag dan strak, dan is plaatsing waarschijnlijk je probleem.

   Nu kan het zijn dat ze compleet onmogelijk staan voor een leefbare ruimte. Maar je weet dan wel waar het pijnpunt zit. De basreflexpoorten afdoppen (kan met van alles, zolang het stof is) kan ook werken.

 5. Hoewel een wat ouder artikel, toch een reactie van mij met een vraag. Ik heb een Marantz M-CR511 hierop heb ik 2 speakers aangesloten: Polk TSx220B M. Dat werkt prima. Maar…wegens verandering van interieur moet ik overstappen naar vloerstaande speakers. De vraag is of de Teufel T-500 mk2 een goede kandidaat is. Deze kan ik 2e hands kopen voor een redelijke prijs. Aangezien ook het geluid van de TV over de Marantz loopt, moet ook spraak helder en duidelijk worden weergegeven. Zijn de Teufels daarvoor geschikt, of kan ik beter andere vloerstaande speakers nemen? Zo ja, welke zou u adviseren?

  1. De Teufel T500mk2 is geen superlastige luidspreker, maar hij zal wel meer stroom vragen van de versterker dan de Polk. Het rendement is 2dB lager (88dB tov 90dB van de Polk), maar ik gok dat het nog wel gaat. De Marantz levert 60 watt per kanaal (ze zeggen niet in hoeveel Ohm, waardoor het eigenlijk niet veel zegt), wat in principe genoeg moet zijn. Ik zou het proberen. De T500 is een mooie speaker voor het geld!

   1. Hoi Jaap, bedankt voor je reactie.
    Vandaag heb ik de speakers opgehaald. Ze zien er geweldig uit, vind ik.
    Net aangesloten en de eerste indruk is uitstekend!

 6. Ik heb zelf gekeken naar een Dali zensor 5 of 7 set (stereo) met een NAD
  D3020 Versterker. Klinkt erg mooi en de speaker is subtiel qua formaat. maar krijg ik niet meer voor mijn geld als ik de Teufel T500 bestel? en zijn deze ook te combineren met de NAD?

 7. Vanmorgen de teufel MK2 500 luidsprekers ontvangen. Twee grote dozen op de stoep
  Keurig snel geleverd en de luidsprekers zijn netjes stefig en beschremd ingepakt.
  De luidsprekers gelijk op mijn Harman kardon AVR141 set aangesloten en de instelling van de font luidsprekers omgezet naar LARGE spiekers. Even een goed stuk muziek opgezocht (dash berlin) met lekkere dreun en bass.
  Dat is echt een wereld van verschil en een prachtig vol en duidelijk geluid komt er uit de luidsprekers. ook het disign van de luidsprekers in heel mooi maar dat is persoonlijk.
  Ik ben in ieder geval uiterst tevreden met de spiekers!!
  Hele mooie set met een mooie geluid en voor een geode prijs.

 8. Beste Jaap,

  Met veel interesse de review gelezen. Overweeg om deze set ook aan te schaffen, maar ik denk ook na over de KEF Q5. Dit vooral omdat ik deze in combinatie met een center, KEF Q200c, wil aanschaffen. Ik zie verder geen center van Teufel die beter is dan de Q200C in ieder geval.

  Ik heb een Yamaha RX-A2020. Kijk ik überhaupt wel naar de juiste speakers icm deze receiver? Ik wil verder niet echt de hoofdprijs betalen, dus de max ligt bij circa ?500 per speaker.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Dag Ying,

   De Teufel en Kef zijn totaal verschillende speakers. Het is absoluut aan te raden om in geval van een combinatie ‘Front + Center’ de speakers gelijk te houden in verband met verschillen in weergave / kleuring. Ik zou dus de KEF aanraden als je de center van KEF aanschaft.

   De Yamaha ken ik niet. Dus over de combinatie kan ik niet zoveel zinnigs zeggen. Het is altijd aan te raden om even goed te gaan proberen / luisteren voordat je speakers aanschaft.

   Vriendelijke groet,

   Jaap

 9. Hallo Jaap,
  Ik heb nu de Theater 500 Mk2 5.1-Set Cinema aangeschaft maar zit nu een beetje met het probleem welke av receiver ik erbij moet nemen ik had zelf deze in gedachte Sony STR-DN850 maar de Marantz PM7004 zou ook mooi klinken en ook een wat warmer geluid geven heb jij een advies

  1. Beste Lion,

   Welke receiver beter is, is geheel een kwestie van smaak en eisen. De PM7004 heeft niet bijster veel vermogen. Maar dat hoeft niet alles te zeggen. De Sony wordt ook gek gespecificeerd. Dus in feite is het niet te vergelijken. De T500 Mk2 is niet heel moeilijk, maar stabiliteit en reserve is altijd handig. Kijk anders eens op de tweedehandsmarkt naar iets met ‘ballen’. Yamaha is doorgaans een merk wat prima vermogen kan leveren. NAD en Cambridge ook wel.

 10. Heb wat geld bij elkaar gespaard en vroeg me af of dit goede speakers zouden zijn voor mijn Denon avr 4306. Had eerst geen geld voor goede speakers, maar wilde toen wel een degelijke receiver (ivm hdmi mogelijkheden) en speel nu nog via mijn Sony ss f6000.

  1. Dag Edwin,

   De T500 is een prima speaker voor het geld. Teufel zet in deze klasse prima producten neer waar eigenlijk geen miskoop mee te doen is. Met de Denon moet het prima gaan.

 11. Op dit moment is er een mooie aanbieding voor deze speakers (? 649,– per set). Ik heb een relatief onbekend merk speakers kunnen beluisteren namelijk Taga Audio Platinum V2 F100 en de slankere F90 SL met een erg verrassend geluid, een scherpe prijs en op papier specificaties die de Teufel verslaan. Enige ervaring hiermee? Ik heb een NAD Viso 2.

 12. Beste mensen,

  14 dagen geleden de T500 MK ontvangen en geplaatst. Ik heb ze geplaatst in een hoek 40 en cm van de kant in een relatief kleine ruimte ( Korte ruimte van een L-kamer). Ze staan op het parket. De eerste effect was een doordreunende bas. Midden en Hoog prachtig. Na langer inspelen werd het niet beter. Op advies de speakers op een stuk vloerbedekking gezet. Klinkt een stuk beter. Is het bekend dat de doordreunende bas ontstaat wanneer de speakers op het parket staan. Is vloerbedekking eronder de beste oplossing of zijn er andere, professionelere mogelijkheden. Gezien het parket zijn spikes geen optie. Alvast dank voor het antwoord.

  1. Beste Jan,

   Het is vrij normaal dat luidsprekers gaan dreunen als ze plat op een laminaatvloer staan. Zeker als de vloer ‘los’ ligt. Een stuk tapijt eronder werkt eigenlijk een beetje als een spike: het ontkoppelt. Vandaar dat het deunen al een stuk minder is. Wat ook mogelijk is, zijn rubberen onderzetters. Bijvoorbeeld te koop bij Hobo. Dat werkt ook uitstekend.

  2. Ik heb al jaren mijn speakers op spikes staan op een grote tegel met daar onder viltrondjes (te koop in elke bouwmarkt) op parket. Functioneert uitstekend.

 13. Hallo Jaap,

  Een vraagje over het bi-ampen van de Teufel T500 MK2 icm met een Denon AVR-X1000.
  Er wordt gesproken over links en rechts (post van 7 maart 2014):
  Linker speaker op de Front (L) en Surround Back (L) uitgang. Rechter speaker op de Front (R) en Surround Back (R) uitgang.
  Maar maakt het nog uit welke uitgang je op de onderste en welke je op de bovenste connectoren van de speakers aansluit?
  Alvast bedankt voor je reactie,

  Mvg Koen

  1. Beste Koen,

   In principe niet, maar bekijk even goed of de vermogens van de uitgangen gelijk zijn. Het kan namelijk wel zo zijn dat de surrounds minder vermogen hebben. En in dat geval zou ik de uitgang met het meeste vermogen op het laag zetten, omdat dit veelal strakker wordt als er meer vermogen beschikbaar is.

   1. Hallo Jaap,

    Ik heb speakers en versterker inmiddels thuis, wat voor speakerkabels adviseer je?
    Afstand tussen speakers en versterker is 4 meter aan elke kant.
    Het wordt bi-amp aangesloten zoals besproken.

    Wederom alvast bedankt voor je reactie,

    Mvg Koen

 14. Beste Jaap,

  kijkend naar de recensie begrijp ik dat iedereen lyrisch is over deze Teufels T500.
  Ik twijfel echter sterk over mijn aankoop.
  Ik heb als set een Cambridge Audio Azur 851 C met een Stream magic, ook van Cambridge.
  Daarbij een Sysnology DS 214 play als NAS.
  Eerdere recensies die ik heb gelezen van over de Xanadu AW16-2 hebben mij erg enthousiast gemaakt.
  Kijkend naar de prijs zit er een behoorlijk gat tussen de Teufel en de Xanadu. ZIjn deze twee sets met elkaar te vergelijken of is een van de twee duidelijk in het voordeel voor mijn ste?

  1. Beste Joop,

   De nieuwprijs van de Xanadu is bijna 2500 euro per paar. De Teufels zijn normaal gesproken 800 euro. Ik snap het vergelijk niet: de Xanadu’s zijn 1/3 van de prijs van deze set van Teufel. Natuurlijk zijn de Xandu’s mooier, maar het is dan ook totaal geen vergelijk.

   De Xanadu zal meer eisen van de hardware die het aanstuurt. Denk aan stabiliteit. Maar ook finesse. Ik gok – ik ken de set een beetje – dat de Cambridge deze set wel kan aansturen, maar dat het een tikje scherp kan zijn in het hoog. Bekabeling kan dit iets wegnemen. De Xanadu heeft een veel opener karakter door de bandtweeter. En zal op gebied van detaillering de Teufels compleet wegspelen: dat moet ook wel gezien de prijs.

   1. Hallo Jaap,

    dank voor je antwoord.
    In de recensies worden de Teufels als redelijk alternatief weggezet voor het wat duurdere segment. Dit was mijn reden voor dit vergelijk.
    Jouw antwoord neemt in elk geval de twijfel bij mij weg en ik ga eerst de Xanadu eens beluisteren.

 15. Beste Jaap,

  Ik heb onlangs de Denon AVR-X2000 receiver i.c.m. de Teufel Ultima 40 MK2 aangeschaft. Als eerste serieuzere audio installatie ben ik niet ontevreden, alleen de bass van speakers laat me nog erg twijfelen of ik ze niet terug zou sturen en de t500 mk2 zou bestellen.
  1) Heeft de t500 mk2 geen last van dreunende bass?
  2) Is de combi met de Denon AVR-X2000 okay?
  3) Op de hoge tonen heb ik zelf geen kritiek bij de Ultima 40 MK2. Ik lees echter wel wat kritiek op het hoog van de t500 mk2. Zolang het hoog bij de t500 mk2 maar minimaal net zo goed is als bij de ultima 40 MK2 vind ik het prima? Is dat geval of is de t500 mk2 in het hoog minder dan de ultima 40 mk2?

  Bij voorbaat dank voor je reply.

  Groet,

  Roy

  1. Dreunende bas is vaak het gevolg van luidsprekerplaatsing en zelden een eigenschap van de luidspreker zelf. Kijk dus even hoe ver de Ultima 40 van de muur staat en probeer eens de luidspreker verder van de muur te plaatsen. Nagenoeg geen enkele luidspreker speelt goed bij een te korte (minder dan 20 à 30 cm van de muur) afstand van de muur.

   Het hoog van de T500 MK2 is mooier dan die van de Ultima 40. Meer open, meer detail. Dat moet ook, want de 500 MK2 is duurder en beschikt over mooiere units en een mooier filter.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.

   1. Thanks. In je review over de Ultima 40 MK2 refereerde je zelf echter ook naar een dreun in de bas niet gerelateerd aan de plaatsing. Scarbir en een andere Roy plaatsten daar ook een opmerking over. Ik heb de afstand van de muur al getest, maar zal dit nogmaals doen. Ik wil nl. niet hetzelfde probleem hebben met de T500 MK2, want het geluid van de Ultima 40 MK2 ben ik verder tevreden over. Mijn receiver is toereikend voor beide speakers neem ik aan?

   2. Hallo Roy,

    Het feit dat de bass poort aan de achterzijde zit, moet je de speaker inderdaad niet te dicht op je muur zetten, ik zelf heb de nieuwe Focals 716 staan op een Arcam FMJ A-19 en klinkt fantastisch!! Mijn broer heft exact dezelfde versterker als jij en is een prima versterker voor je Teufels, je kan ook het e.e.a. bij je instellingen van de versterker aanpassen om je geluid te optimaliseren, wie weet…..success in ieder geval.

    1. Ik vraag het me erg af of het aan de speaker ligt. Zelf wel een wat dik laag gehad, maar niet dreunend. Veelal is dit een ruimte-effect. Maar dat wil niet zeggen dat je wellicht beter voor een andere, minder ‘dikke’ speaker kan gaan. De T300 is een goede optie. Erg mooie speaker.

   3. Hallo Roy,

    Vervelend voor je, heb je deze speakers van te voren kunnen beluisteren elders? Ik had voor dit zelfde geld de Focal Chorus 816v of de nieuwe 700 serie gekocht, super speaker, spreek uit ervaring, echt een klasse rijker denk ik. Maar goed daar is je probleem niet mee opgelost. Probeer eens wat instellingen via je Denon versterker. Heb je de Audyssey MultEQ-XT met Dynamic EQ al gebruikt?

   4. Hallo Gerard,

    Dank je wel voor je betrokkenheid. Ik heb de T500 Mk2 echter al besteld voor 633,99. Waren van 799 voor 719 en had nog een kortingsbon van 12%. Ik moet zeggen een zeer groot verschil met de Ultima 40 Mk2! Mochten deze me niet bevallen dan zal ik je advies Focals 716 opvolgen!

   5. Hallo Jaap,

    Weer enorm bedankt voor je reactie.

    Je begrijpt natuurlijk dat ik het beste uit mijn setje wilt halen, mijn broer heeft inmiddels mijn Focals 716 overgenomen die ik eigenlijk maar net had. Vandaar dat ik ben overgestapt naar de 816v in combinatie met de Arcam FMJ A-19. Heb een Marantz Blu ray speller UD5007. Ik denk een leuk setje maar nu ik nog twijfels heb qua bekabeling blijft dit een beetje rond spoken door mijn hoofd. Andere luidsprekerkabels misschien? Heb nu de Supra classic 4mm met bananenpluggen van audioquest zilver. Zoals gezegd de interlinkkabel van RU connected. Maar goed ik heb nu een interlinkkabel op het oog die ook getest is namelijk de Oehlbach NF 214. Heb jij deze weleens getest of gehoord toevallig? Groetjes Gerard

  2. Audyssey MultEQ-XT met Dynamic EQ heb ik inderdaad geprobeerd, hielp niet. Beste effect om de bass te minderen was Audyssey off en dat maakt het geluid toch wel minder mooi. Mijn ruimte waar de speakers staan is 36 m2, dat lijkt me toch niet te klein voor dit formaat speakers? Ik heb gebeld met Teufel, en men gaf aan dat de bass van de Ultima 40 Mk2 idd in het laag wel zwaar is. Dat bij de T500 goed moeten zijn. Ben voornemens om de T500 te gaan bestellen, of geen goed idee?

   1. Hallo Roy,

    Deze speakers zijn zeker niet te groot voor de ruimte, alleen als de bass overheerst is dat zeker niet prettig. Heb je deze al eens beluisterd alvorens je deze hebt gekocht? Ik zou zelf niet voor Teufel gaan, maar dat is persoonlijk! Ga eens naar de Focal Chorus 816V kijken, nu zijn ze nog beschikbaar, maar deze serie gaat eruit. Ik heb deze pas aangeschaft icm een Arcam FMJ A-19…..en echt geweldig wat een geluid….serieus. Anders zou je bij mij eens moeten komen luisteren, dan ben je overtuigd. Succes.

   2. Hallo Roy,

    Ik wilde dit toch even met je delen, bij Smits audio in Arnhem zijn de Focals 816V in de aanbieding, nu slechts ? 379,- euro per stuk. De aanbieding duurt maar tot 2 Februari. Wees er dus snel bij en dit is echt een top speaker, lees alle reviews maar bij kieskeurig bijvoorbeeld…..Ik hoor het wel.

   3. Hallo Gerard,

    Dank je wel voor je betrokkenheid. Ik heb de T500 Mk2 echter al besteld voor 633,99. Waren van 799 voor 719 en had nog een kortingsbon van 12%. Ik moet zeggen een zeer groot verschil met de Ultima 40 Mk2! Mochten deze me niet bevallen dan zal ik je advies Focal Chorus 816v opvolgen!

    Groet,

    Roy

   4. Ok Roy,

    Graag gedaan natuurlijk!

    Ik hoop dat je aankoop je goed zal bevallen, ik ben benieuwd!!

    Ik heb zelf ook een vraag, misschien dat jij of Jaap hier ook een antwoord op hebben.

    Ik ben benieuwd of je met een duurdere interlink kabel ook daadwerkelijk beter geluid kan krijgen, de een zegt dat het niets uitmaakt en de ander zegt dat het wel degelijk moet uitmaken. Ik heb nu een interlink kabel van RU connected. Zou een van der Hul kabel beter geluid produceren?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Mvg

    Gerard

    1. Interlinks geven zonder twijfel verschil. RU Connected maakt uitstekende spullen voor het geld. Beter kan altijd. En het zal ook hoorbaar zijn op de T 500 MK2. Ik zou echter nooit meer dan 10 a 15 procent van de setwaarde uitgeven aan kabels. Dan is de balans wat zoek. Probeer gewoon een ander setje. Als een dealer niet normaal wil uitlenen, gewoon naar een ander gaan. Kabels moet je altijd proberen… je kan echt niet voorspellen wat het effect van kabels is. Daarom is het reviewen van kabels ook zo lastig. Wat bij ons een groot verschil maakt, is bij een ander wellicht niet goed hoorbaar. Kan de set zijn, maar ook de akoestiek, muziekkeuze… etc.

   5. Sorry Gerard, mijn kennis van bekabeling is daarvoor te beperkt. Ik heb gewoon de door Teufel bij de speakers aanbevolen kabels besteld. Gr. Roy

 16. Ik heb de teufels t500 mk2 nu een week. De eerste 3 dagen, dag en nacht laten inspelen.
  De lage tonen zijn prachtig, toch vond ik dat de hoge tonen wat beter mochten uitkomen en zat eraan te denken om ze terug te sturen.
  Voordat ik de teufels had, had ik een set B&W 605 op mijn marantz aangesloten, die klinken ook niet mis en zijn zeker beter in de hogere tonen.
  Vandaag heb de teufels ge-bi-amped, nu klinken de hoge tonen veel sprankelender, maar ze blijven nog iets achter op de B&W’s.
  Het volgende plan is om de B&W’s tegen het plafond te hangen boven de teufels, maar moet eerst nog wat speakerkabel gaan bijhalen. Ik hoop met de combinatie een nog een beter geluid te bekomen. 2 B&W’s van de 800 reeks zou de max zijn, maar toch te duur uitkomen.

  1. Dag Geert,

   Twee speakers mixen gaat niet werken, gok ik. De balans is totaal anders. Ik zou het nog een weekje geven. Ook het hoog moet loskomen. Bi-ampen werkt inderdaad vaak om het hoog open te krijgen. Is ook bij onze PM1’s hier het geval.

   1. Ik heb een kort vraagje. Ik heb de Teufel T500 MK2 i.cm. Denon AVR X2000. Nu heb ik deze b-wired aangesloten, maar ik vind alleen een bi-amp instelling op de receiver, geen b-wired instelling. Als ik echter kijk naar de illustratie bij de receiver van de b-amp instelling dan illustreert deze b-wired. Moet ik deze instelling nu gebruiken of niet? Zodra ik deze aanzet gaat wel alles m.b.t. Audyssey uit.

    1. Bi-wire is met dubbele bekabeling spelen. Dat kan met één eindversterker die bijvoorbeeld een A+B uitgang heeft. Bi-amping is met twee aparte versterkers spelen die elk een segment van de speakers aanstuurt. Hoe heb je de kabels aangesloten op de AVR-X2000? Elke kabel een eigen ‘uitgang’ op de versterker?

   2. Hallo Jaap,

    Ik heb onlangs de Teufel T500 MK2 b-wired aangesloten op mijn Denon AVR-X2000. Echter op de receiver is er alleen een b-amp instelling, geen b-wired instelling. De illustratie bij de b-amp instelling impliceert echter b-wired. Ik vraag me af wat de instelling nu betreft, b-amp of b-wire? Als ik deze gebruik merk ik wel dat alles Audyssey instelling grayed-out worden. Moet ik deze insteling nu gebruiken of niet?

    Groet,

    Roy

   3. Linker speaker op de Front (L) en Surround Back (L) uitgang. Rechter speaker op de Front (R) en Surround Back (R) uitgang. Zie afbeelding http://assets.denoneu.com/Assets/images/products/AVR-X2000/EL_avrX2000_e2_e1_bk_re.jpg

    Als ik dan assign mode bi-amp instelling kies op de receiver heten bovenstaande uitgangen die ik gebruik Front Bi-A (L), Front Bi-A (L), Front Bi-A (R), en Front Bi-A (R). Ik weet dat ik b-wire en niet bi-amp, maar er is geen b-wire setting.

    1. Je bent, als je het zo hebt aangesloten, feitelijk aan het bi-ampen. Dus het klopt dat je kan kiezen voor bi-amping. Bij Bi-wiring hoef je veelal ook niets in te stellen.

    1. Beste Roy,

     Nee, dat zal niet gaan, omdat het signaal op de andere uitgangen niet gelijk is aan de Front L en Front R. Waarom zou je niet bi-ampen? Dat klinkt doorgaans nog een stuk beter dan bi-wiren.

 17. Beste Jaap,

  Aangezien jij veel verstand en ervaring hebt in verschillende soorten speakers/versterkers wilde ik jou mening eens vragen over het volgende:

  Ik heb onlangs een Arcam FMJ A19 gekocht, deze staan aangesloten op de Klipsch F20 SYNERGY speakers. Ik ben niet zo tevreden over de combinatie, ik mis laag en body in het geluid. Wat zouden eens goede luidsprekers kunnen zijn voor de Arcam? Ik heb elders gelezen dat deze versterker moet ” matchen” met de speakers anders zal het geluid tegen kunnen vallen, kan jij hier iets meer over zeggen? Anders zou ik graag een versterker willen aanschaffen met een toonregeling. De Arcam is overal goed getest en moet toch een goede versterker zijn nietwaar?

  Ik ben benieuwd naar je antwoord.

  Alvast bedankt.

  Mvg

  Gerard

  1. Beste Gerard,

   De Arcam is een prima versterker met een open, luchtig en lichtvoetig karakter. Niet per definitie een warme versterker. Je hebt nu luidsprekers gecombineerd die het open en frisse karakter uitvergroten. Ik zou deze combinatie niet aanraden.
   Waar je aan kan denken is een setje Wharfdales bijvoorbeeld. Of wellicht beter nog: Bowers & Wilkins. Die zijn wat warmer met meer nadruk op het laag. Teufel vind ik in dit geval niet echt matchen op gebied van prijsklasse. De Arcam heeft wat meer in zijn mars dan Teufel in de middenklasse kan bieden.

   1. Hallo Jaap,

    Enorm bedankt voor je snelle reactie, ik ga snel een keer een luistersessie doen bij één van de grote jongens, eens kijken of dat zij ook de Arcam hebben staan om te testen. Ken je de Focal Chorus ook toevallig de 826V of de nieuwe 926 Aria? Goede reviews gelezen op verschillende sites. Zou deze kunnen matchen?

    Nogmaals bedankt en prettige dag verder.

    Mvg

    Gerard

 18. Beste Jaap,

  Ben op zoek naar een speaker met een stevig en voelbare bass weergave.
  Heb nu de Canton GLE 490 en de bass weergave is onvoldoende.

  Zouden de T500 mij tevreden stellen of nog doorsparen voor de Wharfedale Diamond 157 of 159 serie ? ( heb vroeger de Wharfedale Valdus 500 gehad en zeer tevreden over geweest )

  Dit zou achter een Marantz SR7007 komen te staan

  1. Beste Sjaak,

   Ik durf niet te zeggen of de Teufel meer of minder bas gaat leveren. De T500 MK2 heeft een stevig laag wat behoorlijk strak is… MITS de versterker voldoende kracht heeft en over een degelijke voeding beschikt die niet alleen watts kan leveren, maar ook de woofer stil kan zetten. Ik heb niet heel veel gegevens kunnen vinden bij de Marantz. Behalve dat deze versterker zo’n 125 watt kan leveren aan 6 Ohm. Maar dat zegt nog niet zoveel, helaas. Ik kan alleen maar mijn eigen mening geven over de T500 MK2 en dat is dat deze uitstekende prestaties levert voor het geld. Strak, diep, degelijk laag en een vrij soft, maar open midden- en hooggebied.

   1. De T300MKII is anders ook uitstekend. Ik heb ze nu zo een 3 maanden (voordien KEF Q5) en deze zijn superieur in de hele range met vpldoende maar niet te dominante bas

  2. Dag Sjaak,

   Ik zag je reactie met alle links naar meer info over de receiver. Het spamfilter laat dit soort berichten niet door uit beveiliging. Mocht je het wel willen sturen, dank kan dat via het contactformulier. Ik heb echter al gezocht naar alle specificaties. Het enige wat ik kan adviseren, is gaan luisteren. Ik weet niet wat jij veel / goede / strakke bas vindt. Verwachtingen verschillen per persoon.

 19. Hallo Jaap ik heb nu circa 2 maanden de Teufel T400MK2 en ze bevallen uitstekend. Een van de speakers kwam hier aan beschadigd (lakschade) maar dat is door Jonathan van Teufel Amsterdam keurig opgelost. Mijn vorige boxen waren de Q5 en dit is echt een goede stap voorwaarts. Ze moeten wel wat ingespeeld worden. Ook qua design een voltreffer

 20. Het is altijd lastig om speakers te kopen zonder dat je die hoort. Ik heb geluisterd naar de Dali Ikon 5 Mk2. Deze zijn echter wel veel duurder. Zou jij het verschil met de T500 kunnen aangeven? Dank je voor de moeite.

  1. Het is gewoon een klasse hoger. De Dali heeft een mooier, frisser en grootser geluidsbeeld. Denk aan meer diepte en een preciezere plaatsing. Het is echter ook een kwestie van smaak. De Teufels zijn milder in het midden en hoog. De Dali ‘sprankelt’ meer, maar dat moet ook passen binnen de set.

   1. Dank je voor dit antwoord. De kwaliteiten die je omschrijft, hoor ik inderdaad bij de Dali. En ik begrijp nu dat dit bij de T500 minder is. Ik schaf een totaal nieuwe installatie aan met deze speakers. Dus de afstemming met de set wordt o.k.

 21. Hallo Jaap,
  Ik heb een sony STR 1030 receiver aangeschaft, de opstelling die ik wil gebruiken is 2.0. Ik twijfel tussen de Ultima 40 of voor 100 euro meer de T 400. Is het verschil de 100 euro waard? Kent u misschien nog betere alternatieven?

  1. Bij Teufel zit je doorgaans goed met de prijs / kwaliteit. Teufels zijn goede allrounders. De T400 is een stapje mooier (opener, meer detail) dan de ’40’. Maar zoals altijd: ga luisteren… speakers drukken een grote stempel op het geheel!

  1. Dag Jules,

   Dat is geheel een kwestie van smaak. De T500’s zijn erg goed. Het is lastig ze te verslaan. Een andere speaker zal eerder anders klinken. Niet snel veel beter.

Geef een reactie