Review Totem Kin Play actieve monitor

Voordelen

  • Degelijke phono-stage
  • Mooie afwerking
  • Toebehoren

Nadelen

  • Minder goed op laag volume
  • Prijs: € 1299

    Bouwkwaliteit
    Inzetbaarheid
    Weergave
    Prijs
    Totem Kin Play

    Inleiding

    “Work hard, play harder” zou een passende slogan kunnen zijn voor de Totem Kin Play, de hoofdrolspeler van dit verhaal. Deze speelse luidspreker haalt namelijk alles uit de kast om u zoveel mogelijk plezier te laten beleven. En plezier beleven betekent natuurlijk muziek beluisteren. Deze keer in vooral in de vorm van cd’s maar we hebben ons vinyl ook nog eens uit de kast gehaald. En dat vonden we helemaal niet erg. Integendeel! De Totem Kin Play bracht onze liefde voor het zwarte goud helemaal terug. Waarvoor dank.

    De Totem Kin Play is de eerste ‘actieve’speaker van de Canadese firma. In feite moeten we spreken over een powered speaker want er is slechts één versterker die de hele boel aanstuurt. Binnenin de Kin Play zit een klasse D versterker van 2×120 watt die zijn werk doet alvorens de cross-over in actie treedt. Actieve luidsprekers hebben voor elke unit een aparte versterker waarbij de cross-over als eerste aan de beurt komt. Een kleine nuance maar wel een belangrijke.

    De Kin Play is een zogenaamde master en slave combinatie waarbij de versterker in de powered speaker zit. Die wordt dan verbonden met de andere, passieve luidspreker. In het geval van de Totem Kin Play gebeurt dit via één enkele luidsprekerkabel. Op de masterspeaker zien we vooraan verder een volumeknop en een lampje dat de verschillende inputs van een kleur voorziet. Het geheel ziet er erg strak en stijlvol uit, mede door de magnetische bevestiging van de grille.

    Flexibiliteit

    Een 1 inch (2,54cm) metal-dome tweeter en een 5 inch (12,7cm) hybride woofer, waarvan de materialen niet verder gespecifieerd worden, zijn speciaal voor deze luidspreker ontworpen.

    Ook voor de ingebouwde versterker werd niet over één nacht ijs gegaan. Meerdere jaren ontwikkeling gingen vooraf aan deze klasse D versterker, vooral om een al te analytische sound te vermijden. Totem stak dus heel wat tijd en moeite in de Kin Play om het geluid helemaal naar hun zin te finetunen.

    We vroegen nog wat extra uitleg bij de gebruikte materialen en kregen volgend antwoord van ontwerper Vince Bruzzese:

    The tweeter has been made up specifically for this unit as well as the woofer. They are both totally unique and specifically fabricated for the Kin Play. They are not a specific brand but a Totem composition.

    The same applies to the amplifier. Yes it has an advanced class D power supply but one that minimally alters high frequency phase shift. Hence we get a sound more like a class AB amplifier. This was composed by us after 4-5 years of evolution. It actually has a 150 Watt peak output, but we put it at 120 Watts into 4 ohm. All parts on it are proprietary to Totem.

    Achteraan vinden we een resem aansluitingen. Als eerste een lijningang die schakelbaar is tussen rca en phono! Dat zien we niet zo vaak. Daarnaast een optische input (tot 192kHz) voor uw digitale bron of televisie en een 3,5mm input voor draagbare apparaten. Het is ook mogelijk om een subwoofer aan te sluiten en dat is slim gezien want de kleine woofer moet hard werken waardoor we soms wat fundament missen bij bepaalde muziek.

    Last but not least is er Bluetooth die de nieuwste 4.1 aptX Hd versie ondersteunt. Er wordt hier geen DSP magie toegepast en er is ook geen app nodig. Lekker ‘Old Skool’ dus. We zien heel wat mogelijkheden maar zelf hadden we graag nog een tweede digitale (coax) input gezien.

    Naast alle aansluitingen zien we ook een aantal toonregelingen. Hoewel we die altijd op neutraal laten om te testen snappen we wel waarom het mogelijk is.

     
     

    Winkels met Totem

    Binnenwatersloot 30
    2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
    Stationsweg 87
    9471 GM Zuidlaren, NL
    Pelikaanstraat 126
    2018 Antwerpen, BE
    Bredabaan 1031
    B-2930 Brasschaat, BE

    2 reacties

    1. Goed dat je een expliciet onderscheid maakt tussen een passieve luidspreker met ingebouwde versterker (powered) en een active luidspreker (active crossover)
      Bij mijn weten ben je de eerste alpha redacteur die dit doet.
      Ga zo door!

    Geef een reactie