Home Review Van de Leur David luidsprekers

Review Van de Leur David luidsprekers

1

Voordelen

  • David is erg snel
  • Afwerking is subliem
  • Verfijnde weergave

Nadelen

  • Voor de speaker: geen
  • Afstandsbediening is wat beperkt
  • Geen XLR-input voortrap

Prijs: € ? 4999

Afwerking
Weergave
Prijs
Van de Leur David Luidspreker

We hebben al eens eerder aandacht besteed aan de versterkercombinatie van Van de Leur. De buizen voorversterker en klasse D eindversterker leverden toen al fraaie resultaten. Een combinatie overigens, die we steeds meer gaan waarderen. Ook Dion Audio past deze combinatie toe waarbij het warmere en voornamelijk soepeler karakter van de buizenvoortrap wordt gecombineerd met de snelheid van een klasse D-architectuur in de eindtrap.

NB: Van de Leur heeft zijn prijzen enorm verlaagd vanwege directe verkoop. Wij hebben daarom onze waardering aangepast! 

Het gaat lekker met Van de Leur. De mannen uit Leiden hebben een monumentaal pand betrokken aan de Leidse Breestraat. Het is een bijzonder familiebedrijf: dochter Joelle runt het horecagedeelte, zoon Pim en vader Rob hebben de audio-tak in handen.

Ambitie

Van de Leur Leiden
Het is een opmerkelijk familiebedrijf van Van de Leur! Alles is High End. Van de koffie tot de hifi.

De ambitie van de Familie van de Leur is om alles ?high end? aan te bieden. De beste koffie, de beste broodjes, de lekkerste chocola, heerlijke patisserie. En natuurlijk de beste geluidsapparatuur. Met het betrekken van het nieuwe pand, genaamd Goliath, introduceerde Van de Leur de luidspreker; toepasselijk heet deze David. Alpha-Audio mag als eerste de Van de Leur versterkers met de Davids  uitproberen in onze nieuwe testruimte.

Kracht!

We beginnen meteen maar met de impressies. Al bij het afspelen van de eerste tracks vanaf de Sony ES Z1 HAP blijkt hoe ongelooflijk krachtig de kleine Davids zijn. Ze vullen moeiteloos de toch niet geringe ruimte waarin de set staat. Van de Leur zelf is trots op het forse laag dat de luidspreker produceert; wij zijn vooral gecharmeerd van de verfijning waarmee de hoge tonen worden neergezet. Dat is mede te danken aan de Scanspeak units die Van de Leur heeft gebruikt. De Davids sprankelen echt. De snelheid waarmee de luidspreker reageert doet bijna denken aan electro- of magnetostaten, maar dan met de ?punch? van klassieke luidsprekers.

Dan even over het laag. Dat is mooi diep en opvallend krachtig. Van de Leur is er met recht trots op. Deze punch is met name mogelijk door de passieve conussen aan de achterkant van de Davids.

Aluminium topplaat

De Davids zijn bijzonder vormgegeven. De boven- en onderkant zijn van geborsteld aluminium waarbij aan de bovenzijde het logo is gegraveerd. Erg fraai! Aan de achterkant zijn uiteraard de speakeraansluitingen. Deze zijn geschikt voor banaanstekkers, spades en professionele speakon-verbindingen voor gebalanceerde kabels. Dat zien we niet zo vaak.

Van de Leur David Luidspreker
Prachtig, die aluminium bovenplaat!

Van de Leur levert de Davids met standaards die van hetzelfde aluminium zijn gemaakt. Ook onder deze standaard zijn spikes gemonteerd, die weer kunnen rusten op de aluminium vloerplaat die dezelfde contouren heeft als de driepoot standaards. Aan alles is te zien dat er gebruik is gemaakt van hoogwaardige compomenten. We hebben het al eerder genoemd, maar de units komen bij Scanspeak vandaan. Ook zonder twijfel weer high-end materiaal.

De voorkant van ons testmodel is in donkerrood glans gespoten. Omdat elk Van de Leurproduct handgemaakt wordt, kunt u uw eigen coating kiezen. In de espressobar hebben de Davids een mat zwarte afwerking met koper ingelegd. Om maar wat te noemen. In plaats van stands kunt u ook kiezen voor een ophangsysteem waarmee de Davids aan de muur worden bevestigd. Wij prefereren gezien de kwaliteit de monitors op de statieven.

Omdat elk exemplaar custom wordt gemaakt kunt u ook andere aanpassingen bespreken. Zo is Van de Leur zelf aan het testen met een actieve versie van de Davids waarbij meerdere speakers kunnen worden doorgeschakeld (daisy-chain). Vooral handig bij professioneel gebruik, of in multroom-situaties.

De versterkers

Even over de versterkers. De bediening van de versterkers is basic maar prettig. Aan de achterzijde is de hoofdschakelaar om de voortrap in te schakelen. Aan de voorzijde zit een ronde toets die door middel van licht aanraken (touch) wordt bediend.

Van de Leur
‘Dik’ hoor, die versterkers. Een ze klinken ook geweldig. Krachtig, open en snel.

De knoppen voor volume, balans en bronkeuze op de voortrap voelen zeer solide aan. Lekker stoer zijn de handgrepen aan de zijkant. Je krijgt er een beetje een ‘PA-feel’ van. Pro-audio zeg maar.

Van de Leur levert bij elke voorversterker een geïntegreerde phono-voortrap (MM en MC) die optimaal wordt afgeregeld op uw element. Dat is toch wel interessant, nietwaar?

Verder zien we vier single-ended lijningangen. Bij de bronkeuze kunt u ook kiezen voor Direct Out, wat handig kan zijn als u uw set op een home-theatre systeem wilt aansluiten. Het signaal wordt daarmee exact zo doorgegeven als het de voorversterker ingaat. Let we op dat het volume dus niet meer geregeld wordt.

De eindversterker is in feite een combinatie van twee monoblokken in één behuizing. U kunt kiezen voor XLR of single-ended ingangen, te selecteren door een tuimelschakelaar op de achterzijde. De beide apparaten staan op zwarte kunststof spikes die onder het frame zijn bevestigd.

Van de Leur voor- en eindversterker
Genoeg in- en uitgangen, maar we missen XLR op de voortrap.

Van de Leur levert ook een afstandsbediening bij de voortrap. Een wederom in aluminium vervaardigd blokje, met twee zwarte knopjes waarmee u het volume kunt aanpassen. Jammer dat de bronkeuze er niet mee kan worden bepaald.

Verbeterpunten die wij nog willen aangeven; maak de voorversterker ook gebalanceerd. De signaalverwerking wint aan kwaliteit bij gebalanceerde (XLR) bekabeling. De eindtrap heeft al XLR-ingangen terwijl de voorversterker single ended is uitgevoerd. En de remote control mag wat ons betreft minder Spartaans worden uitgevoerd. Bronkeuze zouden we er graag aan toegevoegd zien.

Goede print is het halve werk

Wij vinden het een goede ontwikkeling dat er in Nederland steeds meer hoogwaardige audioproducten worden ontwikkeld. Van de Leur doet dat vanuit een filosofie die meer met technisch en uiterlijk ontwerp te maken heeft dan met geluidstechniek an sich. De Van de Leurs zijn geen techneuten, vandaar dat ze ook hulp inschakelen bij bijvoorbeeld Menno van der Veen. Maar ze ontwerpen wel zelf de printplaten van hun audiocomponenten. Wie Rob aan het werk ziet in zijn atelier, ziet hem op het scherm ?sleutelen? aan signaalwegen en verbindingen. Een goede print is het halve werk, zou Van de Leurs motto kunnen zijn.