Review Van den Hul – The Nova luidsprekerkabel – Black Holes & Revelations

Voordelen

 • Zéér snel
 • Transparant
 • Krachtig laag

Nadelen

 • Stug
 • Afwerking tikkie ouderwets
 • Prijs: € 3500

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  Van den Hul heeft geen introductie nodig. Dit Nederlandse merk maakt al decennia kabels – én phono cartridges, pre-amps, etc – voor zowel de consument als fabrikanten. Wilt u meer achtergrond, dan verwijzen we u door naar de presentatie bij Poulissen. Wij hebben eerder een dikke Van den Hul speakerkabel in de megatest behandeld. Nu is het tijd voor een iets duurder model: de Nova. Een kabel die – volgens de website – extreem lage weerstand heeft. We gaan het zien! 

  Extreem lage weerstand, hoge geleiding en bandbreedte, super afscherming. Klinkt allemaal heel interessant. Of dit allemaal klopt, gaan we later in de metingen zien. Al moeten we bekennen: Van den Hul komt niet over als een fabrikant die zaken claimt die ze niet waar kunnen maken. A.J Van den Hul is een wetenschapper pur-sang en zal eerder bescheiden blijven dan gebakken lucht verkopen.

  De Van den Hul The Nova (of Van den Hul Nova) is een behoorlijk dikke, stugge kabel. De stugheid is vooral door de extreem dikke buitenmantel en de dubbele afscherming. De geleiders zijn ultrapuur koper met een zilverlaag. Nu trekt Van den Hul het koper heel anders dan anders. Het gaat heel traag en zonder ‘knikken’. Dat zou minuscule scheurtjes veroorzaken. Ook wordt het zilver anders opgebracht. Dat kunt u allemaal zien in de presentatie. Daar legt A.J het allemaal uit. Het komt erop neer dat de klank van een kabel bepaald wordt door de manier van trekken én de chemicaliën die worden gebruikt voor het opbrengen van andere metalen.

  Dik!

  We weten allemaal dat 4mm2 al heel wat is voor een speakerkabel. Dat is uit te rekenen. De Nova biedt 16,8mm2 (!) in twin-lead configuratie (gewoon single-wire dus). Bij bi-wire halveert deze dikte. Immers: de geleiders worden verdeeld over twee binding posts bij de speaker. Echter is 8,4mm2 al bijzonder dik. Maar ja: 16,8mm2 is natuurlijk wel heel erg lekker!

  De dikte van een kabel bepaalt in grote mate de geleiding. Dikker koper biedt een hogere geleidingsfactor. Het materiaal werkt ook mee. Zilver geleidt beter dan koper. Dan zijn er nog de overgangen van materialen. Slechte overgangen zorgen voor verlies. En dat uit zich weer in een velaging van de geleidingsfactor en dus een verhoging van de weerstand. Van den Hul heeft daar goed over nagedacht en zorgt – volgens de website – voor zeer hoogwaardige overgangen tussen de kabel en de spades. Banaanpluggen zijn ook een optie.

  Aarde

  Wat opvallend is bij Van den Hul speakerkabels is de aardedraad. Deze is verbonden met de afscherming en moet zowel aan de versterker als speaker worden verbonden. Deze ‘aarding’ zorgt ervoor dat de EMI / RFI die opgevangen wordt door de afscherming netjes wordt afgevoerd. De Pass Labs X150.8 heeft een speciale aansluiting voor deze aarde. Speakers meestal niet. Tenminste: onze TAD heeft geen aard-aasluiting. Wij hebben deze dus aan de speakerkant losgelaten. Sommige luidsprekers hebben wél een aarding op het filter. Dan kunt u deze gebruiken.

  Type test
  Single test
  Type accessoire
  Bekabeling
  Geleidermateriaal
  Verzilverd koper
  Soort geleider
  Solid core
  Afscherming
  Ja
  Mogelijke pluggen
  • Banaan
  • Spade
  Lengte kabel
  300
  Productieland
  Nederland
  Metingen
  Impedance - Phase
  Impedance - Phase
  Conductance - Resistance
  Conductance - Resistance
  Capacitance - Inductance
  Capacitance - Inductance
  Van den Hul - Nova - resistance - full cable
  Van den Hul - Nova - resistance - full cable
  Van den Hul - Nova - induction
  Van den Hul - Nova - induction
  Van den Hul - Nova - Impedance phase - complete cable
  Van den Hul - Nova - Impedance phase - complete cable
  Van den Hul - Nova - Impedance - complete cable
  Van den Hul - Nova - Impedance - complete cable
  Van den Hul - Nova - Conductance
  Van den Hul - Nova - Conductance
  Van den Hul - Nova - capacitance
  Van den Hul - Nova - capacitance
  Van den Hul - Nova - resistance - point to point
  Van den Hul - Nova - resistance - point to point
   
   
   

  Winkels met Van den Hul

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  Geef een reactie